Raczek Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Witam Właśnie zrobiłem pierwszą puszkę i trochę mnie zmartwiła wartość BLG przed zadaniem drożdży.... wyszło mi tylko 7BLG przy temp. 25st. i w takiej temperaturze zadałem drożdże po czym zamknąłem fermentator na burzliwą..... Czy będzie coś z tego piwa ?? Był to Stout IRISH STOUT 1,5 kg - Muntons + EKSTRAKT SŁODOWY MUNTONS 1,5 kg Coś zrobiłem źle ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Ile litrów Ci wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Zalałem do ok 23litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 23 po gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) 23 po gotowaniu? Po jakim gotowaniu? Przecież kolega puszkę zrobił! A wykalibrowałeś sobie aerometr przed robieniem warki? Edytowane 14 Lipca 2011 przez Spotter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Robiłem brewKita nie gotowałem tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 23 po gotowaniu? Po jakim gotowaniu? Przecież kolega puszkę zrobił! A wykalibrowałeś sobie aerometr przed robieniem warki? No przyznam szczerze że nawet nie wiem jak się go kalibruje mam mało czasu na przeglądanie forum dlatego nie wszystko jeszcze wiem. Jak się kalibruje balingomierz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) 23 po gotowaniu? Po jakim gotowaniu? Przecież kolega puszkę zrobił! A wykalibrowałeś sobie aerometr przed robieniem warki? Racja. Nigdy nie robiłem puszki . Wlewasz do menzurki wodę o 20 stopniach Celsiusza i sprawdzasz czy wskazuje 0. Edytowane 14 Lipca 2011 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Wlewasz wodę o temp. 20°C i patrzysz ile Ci pokazuje. Jeżeli jesy 0, to masz dobrze wykalibrowany. Jezeli inną wartośc, to zapamiętujesz i zawsze o tyle zmieniesz wartośc zmierzoną. Czyli jeżeli pokazuje -1, to do zmierzonej wartości musisz dodac zawsze +1. Jeżeli w wodzie o temp. 20°C pokazuje 1, to od zmierzonej wartości brzeczki musisz odjąc 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 a ogólnie wartość BLG w moim przypadku jest niepokojąca czy raczej nie mam się co martwić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) Sam do konca nie wiem. Chyba trochę za mało jak na 3kg ekstraktów. Tutaj masz pokazane ile powinno wyjsc Blg przy jakiej ilości ekstraktów oraz ilości wody. Jak patrzę na tą tabele, to te 3 lity więcej mogły rozrzedzic do 8-9°Blg. Jezeli balingomierz ci przekłamuje o 1°Blg na "-", to raczej jest ok. Następnym razem na 23l brzeczki użyj większej ilości ekstraktów. Btw, wymówka, że się ma mało czasu na czytanie forum jest raczej kiepska. Piwowarstwo pochłania bardzo duzo czasu. Więc powinieneś znaleźc trochę tego czasu i sobie poczytac. Jest naparwdę bardzo dużo informacji i raczej napewno uniknąłbyś tak słabego piwa z puszki. Edytowane 14 Lipca 2011 przez Spotter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 O ile to ekstrakty płynne to dla ilości 3 kg, przy 20 litrowym nastawie powinieneś mieć około 10°Blg. Dla 23 litrów to pewnie będzie około 8,5°Blg. Prawdopodobnie błąd popełniłeś przy pomiarze - balingomierzem albo ilości wody. Zakładam, że w puszkach nic nie zostało po wylaniu ekstraktu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 A wykalibrowałeś sobie aerometr przed robieniem warki? Kolega mógłby mieć z tym problem, bo °Blg mierzy się areometrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 A wykalibrowałeś sobie aerometr przed robieniem warki? Kolega mógłby mieć z tym problem' date=' bo °Blg mierzy się a[b']re[/b]ometrem Hehe, dzięki wielkie za poprawkę. Czasami człowiek coś sobie wbije do głowy i tyle razy to powtarza, że uznaje za poprawne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Hehe, dzięki wielkie za poprawkę. Czasami człowiek coś sobie wbije do głowy i tyle razy to powtarza, że uznaje za poprawne Wiem coś o tym - ja przez dłuższy czas myślałem, że piwo fermentuje w fermentatorze. O... widzę że kolega raczek84 też tkwi w błędnym przekonaniu Ale nie ma się co czepiać, bo nawet w niektórych sklepach internetowych są fermentatory do kupienia (http://www.eurowin.pl/pl/p/pojemnik-fermentacyjny-fermentator-33L/365.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 O ile to ekstrakty płynne to dla ilości 3 kg, przy 20 litrowym nastawie powinieneś mieć około 10°Blg. Dla 23 litrów to pewnie będzie około 8,5°Blg. Prawdopodobnie błąd popełniłeś przy pomiarze - balingomierzem albo ilości wody. Zakładam, że w puszkach nic nie zostało po wylaniu ekstraktu? Do puszek wlałem jeszcze gorącą wodę żeby wszystko wypłukać dokładnie także puszki były puste przy ich opróżnieniu. Możliwe że źle zmierzyłem tę wartość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Ale nie ma się co czepiać, bo nawet w niektórych sklepach internetowych są fermentatory do kupienia (http://www.eurowin.pl/pl/p/pojemnik-fermentacyjny-fermentator-33L/365.) Pewności na 100% nie mam, więc nie będę się spierał, ale uważam, że obydwie nazwy są poprawne tj. fermentor i fermentator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Wracając do tematu. Dzisiaj sprawdzałem i fermentacja ruszyła co prawda nie bulgocze jeszcze ale już po otwarci wieczka było słychać gaz i na powierzchni osad był więc chyba wszystko jest w porządku mam nadzieje że pierwsze moje piwo nie zrazi mnie smakiem i wyjdzie możliwie dobre... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 a wymieszales dobrze brzeczke nastawna po wlaniu z puchy? mi raz wyszlo 7°Blg z 1,5kg brewkit, i 1,2kg ekstraktu sypkiego po czym szybko wyliczylem ze powinno byc okolo 13,5°Blg spowodowane to bylo tym ze ciezki ekstrakt z brewkita opadl na dno i nie rozpuscil sie w wodzie 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 a wymieszales dobrze brzeczke nastawna po wlaniu z puchy?mi raz wyszlo 7°Blg z 1,5kg brewkit, i 1,2kg ekstraktu sypkiego po czym szybko wyliczylem ze powinno byc okolo 13,5°Blg spowodowane to bylo tym ze ciezki ekstrakt z brewkita opadl na dno i nie rozpuscil sie w wodzie 22°C Puszki siedziały w gorącej wodzie ok 15 minut a do fermentora wlałem ok 3 litry gorącej wody, następnie zlałem obie puchy do tej właśnie gorącej wody i dość dokładnie mieszałem kilka minut żeby właśnie gęsty syrop dokładnie się rozpuścił, następnie dolałem 5litrów wody mineralnej i znowu mieszałem kilka minut. Dolałem do całości i chyba w tym właśnie był mój błąd bo powinienem dopełnić w fermentorze do 20l a zalałem do 23 dlatego pewnie wyszło tylko BGL. Dzisiaj sprawdzałem czy drożdże przeżyły i otworzyłem pokrywkę było takie psssyt i zobaczyłem ładną pianę i zapach drożdżowy więc drożdże mają się dobrze. Nie będę już zaglądał do fermentora przynajmniej przez 10 dni. Martwi mnie trochę że w rurce jeszcze nic nie bulgocze ale to chyba kwestia godzin.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 w rurce jeszcze nic nie bulgocze ale to chyba kwestia godzin.... Bywa różnie, na wszelki wypadek zerknij tutaj http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Nie_.22bulka.22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 w rurce jeszcze nic nie bulgocze ale to chyba kwestia godzin.... Bywa różnie' date=' na wszelki wypadek zerknij tutaj http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Nie_.22bulka.22[/quote'] No przecież piana jest ..... fermentacja trwa a w tym fermentorze nie mam kranika a pokrywę dobrze zamknąłem zobaczę jutro czy bulka... nie będę się martwić na zapas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Wiem że nie zagląda się za dużo do fermentora ale zaniepokoiło mnie że nie bulka dlatego otworzyłem aby zrobić zdjęcie no i z racji że jest to moja pierwsza warka to chciałbym się was spytać czy wszystko jest ok z nim.... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f0c040911dc4601e.html Proszę doświadczonych kolegów o ocenę wizualną brzeczki czy wszystko z nią w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Jaką masz temperaturę w pomieszczeniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 (edytowane) Wizualnie OK. Fermentacja dobiega końca ale pomiar blg jest tu najbardziej istotny. Edytowane 16 Lipca 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się