kajtek99 Opublikowano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) a jak wysładzasz? ciągłe czy na raty?'słabej' wydajności właśnie tu bym sie dopatrywał.... ewentualnie w szybkości filtracji.... 28minut.... ciut szybko jak na 40 litrów Wysładzałem na raty: 8+8+8+4- czyli 8litrów i czekam, aż zejdzie i kolejne.......na spowolnienie filtracji raczej nie mam szans- schodzi ładnie, nie zatyka, więc tego bym nie ruszał....problem leży pewnie gdzieś indziej...może faktycznie PH lub za grube śrutowanie??? Przed kolejną warką zaopatrzę się w papierki lakmusowe i przykręcę trochę śrutownik...... Dzięki wszystkim za podpowiedzi Edytowane 3 Października 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 (edytowane) Dzisiaj warka nr 6: FULL AROMA HOPS..........chociaż nie do końca........ Surowce: 4,3 kg słodu pilzneńskiego 3,7 kg słodu Pale Ale Zacieranie - całość wsypana do 28 l wody o temp. 40C - 61°C - 12min - 71°C - 45 min - 77°C - 10 min Filtracja 10 min Wysładzanie 35min (8+8+8+8)- po wysładzaniu 10-11°Blg Chmielenie 90 minut - Magnum 50g- 90min - Lubelskiego 85g- 45min - Lubelskiego 30g- 10min Wyszło ok 45litrów 12.5°Blg Zadane drożdże: safbrew s-33 (2 saszetki) Przykręciłem trochę śrutownik i wydajność mi wychodzi ok 74%.........DUŻOOOOOO w porównaniu z wcześniejszymi warkami......mógłby ktoś to przeliczyć czy się nie pomyliłem??? :o Edytowane 7 Października 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 (edytowane) Właśnie zacieram Hefe Weizen'a....szczegóły wieczorem...... albo jutro Edytowane 9 Października 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Ale Cię wciągnęło To i ja muszę zacząć sezon, żeby było się czym wymieniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 (edytowane) Ale Cię wciągnęło To i ja muszę zacząć sezon, żeby było się czym wymieniać Wciągnęło, oj wciągnęło...... .....jednak moja radość została dzisiaj trochę zmącona. Moja warka z 7 października Full Aroma Hops chyba złapała KWASAAAAAA :o. Po 12 godzinach od zadania drożdży była piękna piana i wszystko szło w dobrym kierunku....a dzisiaj po uniesienie pokrywy nos mi wywinęło w drugą stronę :o , i zero piany i to w dwóch fermentorach .....a tak to wygląda na fotkach: Wiem, że wylać zawsze zdążę, ale jak myślicie- pewnie warka w kanał???? Edytowane 9 Października 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Zmierz BLG, mó bitter wygladał tak samo , okazało się, że drożdże zadziwiająco szybko się uwinęły z robotą jak piana opadła to powoli fermentacja się kończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześć Na moje oko już po fermentacji burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześć Na moje oko już po fermentacji burzliwej. ale od zadania drożdży minęło zaledwie ok 35godzin.....no i ten kwaśny zapach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześć Cześć Na moje oko już po fermentacji burzliwej. ale od zadania drożdży minęło zaledwie ok 35godzin.....no i ten kwaśny zapach... Na ściankach pojemnika wyraźnie widać jak wysoko była podniesiona piana w trakcie fermentacji. Co do zapachu nim się nie sugeruj w trakcie fermentacji, jeśli jesteś mocno spanikowany tym zapachem, wyparz chochlę, weź próbkę do szklanki i skosztuj, zapewnię nie będzie kwaśna. I mierz gęstość tak jak pisał Erl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 (edytowane) ufff, trochę mnie uspokoiliście . W jednym pojemniku jest 6°Blg , w drugim 5°Blg Nie przypuszczałem, żę piana może opaść po kilkunastu godzinach od pojawienia się..........spróbowałem....nawet smaczne......BĘDZIE DOBRZE.......? Edytowane 9 Października 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześć Nie grzeb w fermentatorach przez dwa dni, a potem zlewaj na cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Musi być dobrze. Może to wpływ ciśnienia w ten weekend , bo moj Koelsh też zadziwiająco szybko zaczyna kończyć burzliwą. I też się zastanawiałem czy na pewno wszystko z nim w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześć Nie grzeb w fermentatorach przez dwa dni, a potem zlewaj na cicha. Tak też pewnie uczynię...ale zmierzyć wcześniej °Blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześć Cześć Nie grzeb w fermentatorach przez dwa dni' date=' a potem zlewaj na cicha.[/quote'] Tak też pewnie uczynię...ale zmierzyć wcześniej °Blg ? Możesz zmierzyć, choć patrząc na czasy zacierania i drożdże które dodałeś zdaje mi się że brzeczka nie zejdzie niżej niż 4 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Zostawiam temat FAH z nadzieją na dobre zakończenie. Wczoraj skończyłem dosyć późno i już nie chciałem bardzie sprawdzać cierpliwości żoneczki siadając do kompa . A więc: warka nr 7: HEFE-WEIZEN Skład: pilzneński ? 3 kg pszeniczny ? 4 kg carahell? 0,5 kg Zacieranie: 28l kranówy 45°C - 15 min 51°C - 15min 64°C - 30 min 72°C - 40 min 78°C - 5 min filtracja trwała 15min- musiałem sporo pomieszać wysładzanie 30l wody- i tutaj mordęga. Mój filtrator nie poradził sobie z tym zasypem i musiałem odtańczyć taniec św. Witta żeby dokończyć wysładzanie. Trwało to w sumie ok 1godziny Chmielenie: 60g Lubelski -60min po chmieleniu wyszło 15°Blg - Po wystudzeniu dolałem wody do fermentatorów przed zadaniem drożdży do poziomu 12°Blg Chłodzenie do temp 23°C ok 1h15min zadane drożdże to matka drożdżowa ZYMOFERM ZO34-2-35 Weissbier II Ayinger Wyszło tego ok 40-41litrów, wydajność na poziomie 68% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześc Mam pytanie, co to jest u ciebie filtracja? filtracja trwała 15min- musiałem sporo pomieszać Filtracja 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześc Mam pytanie, co to jest u ciebie filtracja? filtracja trwała 15min- musiałem sporo pomieszać Filtracja 10 min hmmm, do tej pory myślałem, że to proces bezpośrednio po zakończeniu zacierania kiedy za pomocą filtratora zamieszczonego na spodzie kadzi zaciernej przelewam "rzadkie" do gara w którym gotuję, do którego wysładzam i chmielę brzeczkę.....czyżbym żył w złym przeświadczeniu??? :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Przeświadczenie dobre , ale tempo zawrotne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześć Może i ty masz rację. Przecież filtrujesz brzeczkę, chwile później zaczynasz wysładzać. Zdziwiło mnie to gdyż piwowarzy zazwyczaj to opisują jako jeden proces. Dlatego pytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześć Może i ty masz rację. Przecież filtrujesz brzeczkę, chwile później zaczynasz wysładzać. Zdziwiło mnie to gdyż piwowarzy zazwyczaj to opisują jako jeden proces. Dlatego pytałem. W momencie jak po zacieraniu przestaje "lecieć" filtrat zaczynam wysładzać......jak zwał tak zwał chyba wiadomo o co biega....... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześć Może i ty masz rację. Przecież filtrujesz brzeczkę' date=' chwile później zaczynasz wysładzać. Zdziwiło mnie to gdyż piwowarzy zazwyczaj to opisują jako jeden proces. Dlatego pytałem.[/quote'] W momencie jak po zacieraniu przestaje "lecieć" filtrat zaczynam wysładzać......jak zwał tak zwał chyba wiadomo o co biega....... pozdrawiam Zasadniczo nie powinno się dopuścić, aby lustro brzeczki opadło poniżej poziomu młóta, bo wtedy złoże bardziej się zbija i utrudnia filtrację. Wodę do wysładzania możesz lać od razu po odkręceniu kranu w zaciernej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Zasadniczo nie powinno się dopuścić, aby lustro brzeczki opadło poniżej poziomu młóta, bo wtedy złoże bardziej się zbija i utrudnia filtrację. Wodę do wysładzania możesz lać od razu po odkręceniu kranu w zaciernej.. A widzisz panie Mariuszku, ciągle coś nowego wypływa... ...następną warkę tak właśnie potraktuję. A teraz muszę zrobić ze dwa tygodnie przerwy i trochę pobutelkować tego co już zrobione.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Cześć Zasadniczo nie powinno się dopuścić, aby lustro brzeczki opadło poniżej poziomu młóta, bo wtedy złoże bardziej się zbija i utrudnia filtrację. Wodę do wysładzania możesz lać od razu po odkręceniu kranu w zaciernej.. Jak wysładzam na dwie raty nie widzę żadnego spowolnienia spływu brzeczki po odsłonięciu młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Dzisiaj zabutelkowałem swoją pierwszą zacieraną warkę , czyli Pale Ale. Wyszło tego wszystkiego 66 butelek po 0.5 litra. Chyba skale na moich fermentatorach nie są zbyt dokładne. Według nich powinno wyjść ponad 72 butelki....no coments . Przy okazji posprawdzałem co słychać w innych fermentatorach. I tak: -kolońskie stoi na burzliwej od 3.X w temp. 14-17°C i do tej pory osiągnęło 5°Blg , piana ciągle na 2-4cm. Przeniosłem je do temp. 17-18°C zobaczymy co to zmieni -FAH po tym jak burzliwa zakończyła swoją robotę po kilkunasty godzinach od zadania drożdży stoi w miejscu na poziomie 5°Blg - czyli od ponad dwóch dni zero reakcji Chyba poczekam jeszcze ze dwa dni i do piachu... znaczy przeleję na cichą ........ - w pszenicznym po 30 godzinach od zadania pojawiła się ładna piana, żeby po kolejnych 24 prawie zaniknąć, została cienka warstwa- tak ok 0.5cm..... na razie nie ruszam....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Dwa dni temu zlewałem na cichą FAH......od początku- takie mam wrażenie- z tą warką coś idzie nie tak jak powinno . Najpierw burzliwa stanęła po kilkunastu godzinach na 5°Blg (pisałem o tym kilka postów wyżej).....po kolejnych dwóch dniach- 5°Blg , i po kolejnych dwóch ciągle 5°Blg..... więc przelałem na cichą. Podczas przelewania piwo ciągle było BARDZO mętne - nie tak jak inne warki. Praktycznie nie było widać wężyka do dekantacji, który był zanurzony na 2-3 cm......czy to normalne???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się