pepo Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 A mówili mi przyjaciele Nie mieszaj ogórków z dżemem Musztardy z kisielem.... Qurcze można było dodać do tej partii z US-05 troszkę chmielu na cichą.... amerykańce jakoweś nadały by odrobinę wyrazu... no nic, za późno, zakapslowane..... ale co tam - wypijemy i to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) A mówili mi przyjaciele Nie mieszaj ogórków z dżemem Musztardy z kisielem.... Qurcze można było dodać do tej partii z US-05 troszkę chmielu na cichą.... amerykańce jakoweś nadały by odrobinę wyrazu... no nic, za późno, zakapslowane..... ale co tam - wypijemy i to skąd Ty czerpiesz te ludowe mądrości??? Qurcze.....Piotruś, nie jest tak źle....właśnie próbowałem tych na 05.......powoli zaczyna smakować....więc NA PEWNO damy radę wypić . Natomiast pszeniczka na WB-06...hmmmmm ale daje goździkami....mniammniam-pychotka...ZAPRASZAM Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 ... i śliwek z likierem Żołądek to nie San Francisco! ech, stare czasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Natomiast pszeniczka na WB-06...hmmmmm ale daje goździkami....mniammniam-pychotka...ZAPRASZAM Czyli udało Ci się zrobić pszenicę która posmakowała, gratulacje! Mam nadzieję, że ten styl na stałe zagości w Twoim browarze. (Pamiętaj, że kobiety najłatwiej pszenicznym przekupić ) Czytając takie wpisy aż chce się coś uwarzyć, ale u mnie to dopiero późną jesienią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 (edytowane) Czytając takie wpisy aż chce się coś uwarzyć, ale u mnie to dopiero późną jesienią Mariusz- zaproszenie ciągle aktualne.......jak tylko będziesz w pobliżu śmiało wbijaj Edytowane 1 Września 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 (edytowane) Wiem, że jest oddzielny temat odnośnie uprawy chmielu, mimo to swoje zmagania postanowiłem umieścić w swoim temacie . W maju dostałem w prezencie sztobry Marynki i Lubelskiego. Zasadziłem 9 krzaków Marynki i 8 Lubelskiego. Marynka pięknie urosła, natomiast z Lubelskiego nic nie wzeszło. Jak się dowiedziałem od plantatora od którego dostałem Lubelski wszystko było przemarznięte a u niego nic nie wzeszło na 1ha :( . Jak na pierwszy rok to wydaje mi się, że Marynka obrodziła i w następnym roku będzie jej dużo więcej. 1 września przeprowadziłem zbiór. Wyszło 1,2 kg mokrych szyszek, z czego po wysuszeniu pozostało wagowo tylko 240g . Biorąc pod uwagę zakup oprysku na mszyce i przeciw mączniakowi a cenę szyszek w detalu to trochę do interesu dołożyłem......ale nic To !!! Grunt, że było trochę frajdy z patrzenia jak rośnie, z doglądania, z pierwszego w życiu zbioru i oczywiście ze świadomości posiadania własnych szyszuni . To co zebrałem powinno mi wystarczyć na ok 3 warki, więc tragedii nie ma . Jako, że mam trochę jeszcze wolnej przestrzeni to na pewno mój chmielnik powiększy się w przyszłym roku o nowe odmiany......a tak to wyglądało na żywo : Edytowane 4 Września 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Niedziela 30-09-2012: WARKA 22: PILSnerek......."Dr House"..........PĘKŁO 1000 LITRÓW Słody: -pilzneński 10kg -zakwaszający 0,5kg -carapils 1kg Zacieranie w 35l wody: -64C- 30min -72C- 45min -78C- 5min wysładzanie 36l Gotowanie- 70min:] -90g MAGNUM od początku -100g Lubelskiego- 30min -30g Citry- 15min -40g Lubelskiego- 10min Wyszło 50l, zadane drożdże W34/70. Wydajność na poziomie 64,33% Po wysładzaniu miałem 11blg. Do tej pory po gotowaniu wychodziło mi średnio ok 1-1,5 blg więcej, a teraz wyszło aż 14 !!!??? Ma ktoś jakiś pomysł??? Nie rozcieńczałem tego, zostawiłem na 14blg. Tak więc po roczku z kilkudniowym haczykiem doczekałem się 22 warek i ponad tysiąca litrów uwarzonego piwa.......ło matko gdzie to się wszystko podziało???? Edytowane 1 Października 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Warka 23: AIPA Nadszedł czas na moje pierwsze AIPA: Słody: -pale ale- 8kg -monachijski- 1.7kg -cara crystal- 0.5kg -carabelge- 0.25kg Zacieranie w 35l wody: -67C- 60min -72C- 20min -78C- 5min wysładzanie 36l Gotowanie 70min: -30g Zeus od początku -30g Tomahawk od początku -50g Chinook- 40min -40g Cascade- 20min -30g Palisade- 10min -30g Willamate- 5min -saszetka mchu irlandzkiego- 10min Wyszło 57l, zadane drożdże US-04. Wydajność 68,52% Po wysładzaniu norma 11blg. Po warzeniu bez niespodzianek- 12blg.........nic nie kumam?!? Jak to się ma do warki 22 gdzie czas gotowania i jego intensywność były identyczne a blg o 2 większe???? Edytowane 1 Października 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Dzisiaj przelałem na cichą AIPA- zeszło do 2blg. Do każdego fermentatora dodałem 25g chmielu Chinook+ 25g chmielu Cascade (granulat). Mam nadzieję uzyskać mocne grejpfruty. Trochę mnie martwi kondycja drożdży w moim ostatnim lagerze. Po 9 dniach na burzliwej w temp 10-11C mam ok. 5,5blg!!!??? Co prawda schodzi aż z 14.....no nic - poczekam jeszcze kilka dni. Podniosłem temp do 12-13C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Trochę mnie martwi kondycja drożdży w moim ostatnim lagerze. Po 9 dniach na burzliwej w temp 10-11C mam ok. 5,5blg!!!??? Co prawda schodzi aż z 14.....no nic - poczekam jeszcze kilka dni. Podniosłem temp do 12-13C Dla lagerów tempo fermentacji powinno wynosić chyba 1°Blg/24h, czyli wszystko raczej w normie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Po 13 dniach burzliwej przelałem na cichą warkę 22. Zeszło do 3blg. Chyba potrzymam min 2 tyg na cichej bo jakieś takie mętne to piwko wyszło. Jak jutro nie przysnę to powalczę z kolejną warką- kolejny lager na tapecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 15.X.2012: WARKA 24- Pilsen lager SŁODY: -pilzneński- 10,38kg -carahell- 0,4kg -zakwaszający- 0,5kg Zacieranie: 62C- 20min 71C- 45min 78C- 5min wysładzanie 10+10+10+10 Gotowanie 80min 85g MAGNUM od początku 70g SAAZ- 30min 30g SAAZ- 10min mech- 10min Wyszło 50l- 13blg. Zadana gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Dzisiaj zabutelkowałem AIPA. Trochę mnie martwi, że w jednym z fermentatorów zastałem cienką błonkę na całej powierzchni . Jednak piwko w smaku pozostało smaczne więc powędrowało do butelek i mam nadziej, że jeżeli to była infekcja to się rozejdzie w butelkach . W sumie wyszło 106 butelek po 0,5l- do refermentacji glukoza 150g/20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Warka 22 trafiła do butelek. BLG końcowe- 4. Refermentacja glukozą- 140g/20l. Wyszło 100 butelek *0,5l. Alkohol 5% Warka 24 -zeszło do 3blg.....potrzymam jeszcze..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) 02-11-2012 WARKA 25- pszeniczne Skład: pilzneński – 5,5kg pszeniczny- 2,5kg pszenica niesłodowana- 2kg carapils- 0.5kg carahell- 0,5kg Zacieranie: 44°C - 90min tylko pszenica 64°C - 50min 72°C - 20min 78°C - 5min gotowanie 90min Chmielenie: 50g Lubelski - 60min 30g Lubelski- 15min Wyszło 48 litrów- 12.5 Blg. Połowę warki potraktowałem gęstwą Bavarian Wheat, a drugą WB-06. Po 8 godzinach piękna kremowa piana w obydwu pojemnikach Edytowane 11 Listopada 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Po 18 dniach na burzliwej warka 24 powędrowała na cichą. Blg spadło do 3.5. Pomimo, że piwko pięknie klarowne potrzymam trochę na cichej. Może jeszcze dofermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 (edytowane) Warka 26 – niemieckie jasne 13Blg Słody pilzneński 6,5 kg Pale Ale- 2,5 kg Carapils- 0,5 kg Zakwaszający- 0,5kg Zacieranie Całość zasypu wsypana do 35 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 61C - 12min - 72C - 45min - 78C - 10 min wysładzanie 10+10+10+10 Czas gotowania- 90 minut Chmielenie - 70min- 50g Magnum - 60min- 30g Hercules - 45min- 90g Lubelski - 10min- 35g Lubelski + 10g mech irlandzki Wyszło 52litry- 13Blg- zadane gęstwą US-05 Edytowane 4 Listopada 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) 09-11-2012- do butelek poszła pszenica- warka 25. 140g glukozy/20l. Wyszło 98 butelek*0,5l. 10-11-2012- warka 24 w butelkach- 140g glukozy/20l. 99butelek*0,5l. Edytowane 11 Listopada 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) 15.11.2012 Po dwóch tygodniach burzliwej warka 26 przelana na cichą- 3blg. Ponieważ połowica MOCNO naciskała to w jednym pojemniku zostawiłem ok 7 l piwka i dolałem 6 l wody mineralnej i 1,1 l soku malinowego z Herbapolu. Mam nadzieje, że wyjdzie malinkowe co najmniej tak smaczne jak ostatnio Edytowane 18 Listopada 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 23 listopada warka 26 zabutelkowana. 140g glukozy/20l, wyszło 84 butelki*0,5l Dzisiaj warka 27 -WITBIER: Skład: pilzneński - 5kg pszeniczny - 2,5kg biscuit - 200g pszenica niesłodowana- 1,2kg płatki owsiane (błyskawiczne) – 1,2kg Zacieranie: 50°C - 30min 64°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min warzenie- 90min Chmielenie + Dodatki: 60g Perle - 60min(szyszki) 40g lubelski- 15min(bobki) skórka z 4 pomarańczy - 15min kolendra indyjska (mielona) - 40g - 15min Curaçao - 60g - 15min Drożdże: Safbrew S-33 saszetka Wyszło ok 45l - 12blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) Po raz kolejny -przy dzisiejszej warce-miałem problemy z filtracją . Nie mam pojęcia od czego to zależy. Raz leci jak talala a innym razem są jaja i muszę wywalać zacier żeby przeczyścić filtr. Czas chyba najwyższy żeby posłuchać wujka 'dobra rada' jejskiego, który na początku mojej przygody z domowym piwkiem radził zamontować w mojej kadzi fałszywe dno ! Pierwsze kroki już poczyniłem a efekt przedstawiam na fotkach. Blacha ze stali nierdzewnej (3mm) nacinana laserem- rowki o szerokości 0,8mm. Teraz muszę tylko pokombinować jak ją zamontować. Mam dylemat czy ma być łamana na 2 części czy na 3??? Wszystko z uwagi na rozkład grzałek w kadzi. O efektach pracy oczywiście poinformuję Edytowane 30 Listopada 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Malinowe piwko w butelkach. Dosłodzone 5 tabletkami lidlowskiego słodzika / 1l. Refermentacja sokiem z herbapolu 10ml/1l. Wyszło 32 buteleczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Po 16 dniach burzliwej zabutelkowałem warkę 27 czyli mojego pierwszego WITA. Blg spadło do 3.5 czyli zawartość alkoholu na poziomie 4,9%. Wyszło mi 88 butelek *0,5litra, a do refermentacji standardowo poszła glukoza w ilości 140g/20l. I to by chyba było by na tyle jeżeli chodzi o aktywność mojego browaru w tym roku ......Mam co prawda jeszcze niewielki zapas surowców i pewnie jedna lub dwie warki by z tego wyszły, jednak jak znam swoją żonkę to ona już się zatroszczy żebym w tym świateczno-noworocznym okresie nie miał zbyt dużo wolnego czasu . Będę zadowolony jak uda mi się przed kolejną warką zaopatrzyć swoją kadź w fałszywe dno....... Edytowane 16 Grudnia 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) BROWAR -REAKTYWACJA ......po 4 m-cach błogiego lenistwa i całej sobocie poświęconej na doprowadzenie browarku do użyteczności, wczoraj popełniłem warkę nr 28! - Piwo z resztek magazynowych, bezstylowiec, no name, czy jak go tam nie nazwać. Bardziej zależało mi na przetestowaniu fałszywego dna. Test wypadł niestety niepomyślnie i musiałem przeprosić się ze swoim 'starym' filtratorem. Warka 28: - pilzneński- 7kg - monachijski II- 1,5kg - carapils- 1kg - cara crystal- 0,5kg - cara belge- 0,25kg Całość wsypana do 35l wody o temp 40 C Zacieranie: - 61 C- 12min - 71 C- 45min - 77 C- 7min Gotowanie 90 min -Magnum -90g od początku -Lubelski -85g- 45min -Lubelski -30g- 10min Zadane drożdże s-04. Wyszło 47l - 12,5 Blg. Po 10 dniach burzliwej (24-04-2013) w temp 18-19C, zlane na cichą. Zeszło do 3.5blg Po 15 dniach na cichej zeszło jeszcze o 0,5blg: -7 maja -jeden fermentor rozlany do butelek 43*0,5l -9 maja- drugi fermentor rozlany- 50*0,5l Czyli w sumie 93*0,5l z zawartością alkoholu ok 4,9% Piwko ma ładny ciemnobursztynowy kolor, i jak na razie w smaku dominuje goryczka. Mam nadzieję, że się 'uleży' w butelkach Edytowane 9 Maja 2013 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 29- Pils : Zasyp: -pilzneński 9kg -karmel jasny 0,5kg -monachijski 0,15kg -caramunich 0,1kg Zacieranie: -64C -30min -72C -45min -78C -7min Gotowanie i chmielenie 90 min: -80g Magnum od początku (szyszka) -80g Lubelskiego- 45min (szyszka) -30g Citry- 20min (bobki) -35g Lubelskiego- 10min (bobki) Wyszło ok.50l -12 Blg. Drożdże 34/70. (7-05-2013) Po 16 dniach burzliwej w temp ok 8-11C, zlane na cichą- 2Blg. Piwko jak na razie dość mętne. Zobaczymy czy się wyklaruje na cichej. Obecnie w temp. 5 C sierpień 2013: Jak zwykle pospieszyłem się z wypiciem tej warki . Dopiero ostatnich kilka butelek, którym udało się poleżakować przez 3 m-ce w temp ok 5-7C było naprawdę wyśmienite. Po zmętnieniu nie było śladu, piwko idealnie klarowne z ładną, drobną i dość trwałą pianką, super orzeźwiające....zdecydowanie do powtarzania!!! Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się