Vigor Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Witam. Mam pytanie - czy probowaliscie dezynfekowac fermentory srodkami do dezynfekcji narzedzi medycznych Sa na bazie 70% alkoholu + skladniki ktore w ciagu 30min zabijaja wszystko co sie rusza wraz z przetrwalnikami. Jedyny minus to pozostawia zapach ktory nalezaloby splukac.. i teraz pytanie dodatkowe - czym to robic ? Zwykla woda czy raczej wrzatek ? Serdecznie pozdrawiam Vigor! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Podejrzewam, że są dość drogie, i działają kontaktowo, więc trzeba ich sporo zużyć. Do płukania polecam raczej wrzątek lub wode przegotowaną, niegdy nie wiadomo co leci z Twojego kranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Witam. Mam pytanie - czy probowaliscie dezynfekowac fermentory srodkami do dezynfekcji narzedzi medycznych Sa na bazie 70% alkoholu + skladniki ktore w ciagu 30min zabijaja wszystko co sie rusza wraz z przetrwalnikami. Jedyny minus to pozostawia zapach ktory nalezaloby splukac.. i teraz pytanie dodatkowe - czym to robic ? Zwykla woda czy raczej wrzatek ? Serdecznie pozdrawiam Vigor! Zwykłą kranówą - nie wiem jaką masz wodę ale np wodociągowa woda warszawska jest pozbawiona wszelkiego życia A generalnie to najprościej zaopatrzyć się w środki nie wymagające spłukiwania i takie, które czas reakcji mają zdecydowanie krótszy np CLO2 - tani, wydajny, prosty w użyciu, szybki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vigor Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Cena ok 40zl/litr - powinno starczyc na ok 5-6 warek - wiec cena taka dosc wysoka. Faktycznie dzialaja kontaktowo ale maja ogromna skutecznosc. Do tej pory rewelacyjnie sprawowalo mi sie ACE + woda do pelna ale to przyprawia o zawrot glowy moja zone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Ach, te żony Ten środek jest tak drogi, że korzystniej jest kupić ACE i zalać wodą fermentator - 30 l wody to nie aż taki koszt. Ale żeby wilk był syty i owca cała zaopatrz się w ClO2 - skuteczny, tani i bardzo mało wody idzie. Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strzelczyk76 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Za 40 zł to masz 1 litr ClO2 - z którego rozrabiasz 250 litrów roztworu do dezynfekcji - sam policz :rolleyes: na ile warek to starczy i co się bardziej opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Środków tego typu używam do miejscowej dezynfekcji drobiazgów, np. areometru czy pokrywki od słoika na gęstwę. Do dużego sprzętu są lepsze i dużo tańsze środki (np. wspomniany wyżej ClO2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vigor Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Koledzy a jak juz tak chwalicie ten ClO2 - to gdzie go moge kupic ? Szybkie wyszukiwanie daje tylko mozliwosc zakupu 20l (hmm.. na cholere mi odrazu 20l.. ). ps. Aerodesin 2000 spisal sie na medal - Brown Ale w wzorowej kondycji dzisiaj rozlane na cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Koledzy a jak juz tak chwalicie ten ClO2 - to gdzie go moge kupic ? Szybkie wyszukiwanie daje tylko mozliwosc zakupu 20l (hmm.. na cholere mi odrazu 20l.. ). ps. Aerodesin 2000 spisal sie na medal - Brown Ale w wzorowej kondycji dzisiaj rozlane na cicha. A gdzie szukałeś, bo chyba nie na forum Tu masz wątek o http://www.piwo.org/forum/t4395-CLO2.html oraz sklep http://www.lauf.pl/dwutlenekchloru.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi