mcpol1 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 SPrawdziłem dzisiaj jak przebiega fermentacja pszenicznego którego zacierałem z kolegą Slotish w ubiegłą niedzielę. Początkowe Blg 11 teraz po 6 dniach fermentacji zeszło do 4,3. Fermentacja w temperaturze 18*. Przeniosłem właśnie fermentator do pomieszczenia w którym jest 22*. Zostawić w tej temperaturze czy wracać do poprzedniej. Piwko delikatnie jeszcze gazuje... co czuć na języku podczas degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Trochę mało szczegółów. Ja bym trzymał w 18°C i niczego nie przenosił. Czytałem też teorie, że od temperatury fermentacji będzie zależał aromat - goździk lub banan. Ja ostatnie pszeniczne fermentowałem w 16°C i jest praktycznie sam banan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 W końcówce fermentacji dozwolone jest podniesienie temperatury o parę stopni. A nawet zalecane, dla pełnego dofermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) drożdże wb-06 piana podczas fermentu nie wiecej jak na 2 cm na wierzchu potworzyły sie brunatne kolonie drożdży reszta piany kremowa... No po 6 dniach od ruszenia drożdży to ferment już chyba ma się ku końcowi... gdzieś czytałem że można przez podniesienie temp. pobudzić resztę drożdży do pełnego ich wykorzystania dlatego przeniosłem fermentator... zastanawiało mnie tylko na ile dobrze zrobiłem Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) SPrawdziłem dzisiaj jak przebiega fermentacja pszenicznego którego zacierałem z kolegą Slotish w ubiegłą niedzielę. Początkowe Blg 11 teraz po 6 dniach fermentacji zeszło do 4,3. Fermentacja w temperaturze 18*. Przeniosłem właśnie fermentator do pomieszczenia w którym jest 22*. Zostawić w tej temperaturze czy wracać do poprzedniej. Piwko delikatnie jeszcze gazuje... co czuć na języku podczas degustacji. Dodam, że drożdże użyte do tej warki to WB-06. Nie spodziewałem się tak powolnej pracy po tym szczepie po tych wszystkich postach jakie czytałem, że wb-06 potrafią wyjeść brzeczkę do 1°Blg. edit: info o drożdżach spóźnione... Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Slotish jak wiesz moje doświadczenie jest praktycznie zerowe... ale powiem szczerze że spodziewałem się małego tornada w fermentatorze po tych drożdżach a też troche o nich czytałem tymczasem wszystko jakoś tak spokojnie przebiegło... ale próbka jaką dziś sprawdziłem paszczowo już mi odpowiada także dzięki wielkie za przepis no i nieocenioną pomoc przy zacieraniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Moje doświadczenie z Wb06 mówi, że zadane jako suche pracują dość wolno ok 10 dni, jak zapodasz gęstwę z nich to uwiną się w 4-5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 oj ja się ostatnio przekonałem jak wbki potrafią zastartować i pójść na spacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Moje doświadczenie z Wb06 mówi, że zadane jako suche pracują dość wolno ok 10 dni, jak zapodasz gęstwę z nich to uwiną się w 4-5 dni. Także mcpol1 biorąc pod uwagę powyższy post - bądź raczej cierpliwy i lepiej zrób cichą fermentację. Nie zaglądaj już do fermentora aż do dnia rozlewu - piwa pszenne są bardziej podatne na infekcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Moja najsłabiej odfermentowana warka na WB06 to 2°Blg. A była nawet jedna do 0°Blg. Wszystkie na cichą przenosiłem do dużo wyższej temperatury. Burzliwa to ok 19-20°C a cicha nawet 30°C podczas ubiegłorocznych upałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Moje doświadczenie z Wb06 mówi, że zadane jako suche pracują dość wolno ok 10 dni, jak zapodasz gęstwę z nich to uwiną się w 4-5 dni. Ja mam z tymi drożdżami zgoła inne doświadczenia - suche odfermentowały poniżej 1°Blg, przy gęstwie zacierałem inaczej, bardziej "na słodko", ale i tak wyżarły do 1,5°Blg, tak więc nie widzę większej różnicy w apetycie między suchymi a gęstwą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się