Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki ofiarności kilku Piwowarów kryzys z butelkami zażegnany :D Mogę warzyć dalej :)

WARKA 71

BELGIAN PALE ALE

 

Zasyp:

2,5kg pale ale

1,0kg wiedeński

0,6kg biscuit

0,2kg carabelge

 

Zacieranie:

35 minut w 64°C

35 minut w 72°C

 

Gotowanie 60 minut

 

Chmielenie:

25g Marynka (szyszki) na początku gotowania

15g Saaz (szyszki) w 30 minucie gotowania

15g Saaz (szyszki) w 50 minucie gotowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki ofiarności kilku Piwowarów kryzys z butelkami zażegnany :)

Pomogli opróżniać? ;-)

 

pzdr

flood

Dokładnie :D

 

Wracając do warzenia.

Wyszło 20' date='5l o ekstrakcie 13°Blg. Zadane WLP 550 Belgian Ale.

 

Przelałam też po tygodniu fermentacji burzliwej na cichą [b']Alta (warka 69)[/b]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pracowity wieczór :D

 

Na cichą po 16 dniach burzliwej przelałam Portera (warka 68). Rozlałam też dwa Cieniacze:

Cieniacz Szkocki (warka 67a) 15l z dodatkiem 100g glukozy

Cieniacz Bałtycki (warka 68a) 13,5l z dodatkiem 95g glukozy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;)

 

Do około 7°Blg, ale to był pomiar tylko orientacyjny :D

na "gębę" ;) ?

aż tak to nie ;) Cukromierz wrzucony do fermentora z resztką piany, poprawka na temperaturę nie uwzględniona, wysokość odczytu nie ta, bąbelki gazu oblepiające cukromierz... ale w końcu browar to nie apteka ;)

Przy rozlewie zmierzę dokładniej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Och. DORI tak się męczysz z tymi piwami, a moje drożdże jeszcze sie nie nadymały na 100%. Sa już daleko i chyba w najbliższych dniach uwarzę wrkę nr 129.

Może wreszcie podzieliłbyś się swoimi zapiskami z warzenia? :cool:

 

 

Dziś rozlałam Wee Heavy (warka 67) z dodatkiem 150g glukozy. Odfermentowało do 6,5°Blg.

 

Uwarzyłam też kolejne Pale Ale.

 

WARKA 72

BELGIAN PALE ALE II

 

Zasyp:

2,5kg pale ale

1,0kg monachijski

0,3kg abbey malt

0,2kg Carabelge

 

Zacieranie:

20 minut w 64°C

45 minut w 72°C

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

30g Brewers Gold w 5 minucie gotowania

30g Styrian Goldings + mech irlandzki w 45 minucie gotowania

 

Wyszło 19l o ekstrakcie 13°Blg. Zadane gęstwą WLP 550 Belgian Ale z poprzedniej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś rozlałam Alta (warka 69), do refermentacji użyłam 155g glukozy.

 

Przy okazji wypróbowałam prezent mikołajkowy - kapslownicę Heavy Duty. Rewelacja, konstrukcja tak prosta, że chyba nic nie jest w stanie się tam popsuć. Kapslowanie bardzo szybkie, bezstresowe. Moja poczciwa Greta niestety coraz częściej się już zacinała, czasami nawet obcinała szyjki butelek, ale też zakapslowałam z jej użyciem ponad 60 warek :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jakiej temp. fermentowałaś Alta? Mam zestaw z BA i planuję jutro uwarzyć, ale 4°C fermentacji cichej to ja nie uzyskam. Raczej będzie to jakieś 19°C. Na baljonie już może być za zimno...

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jakiej temp. fermentowałaś Alta? Mam zestaw z BA i planuję jutro uwarzyć, ale 4°C fermentacji cichej to ja nie uzyskam. Raczej będzie to jakieś 19°C. Na balonie już może być za zimno...

Zarówno cichą jaki burzliwą przeprowadzałam w temperaturze około 16-17°C, niestety nie mam warunków do przeprowadzania cichej w tak niskiej temperaturze jaka jest zalecana. Mimo to uważam, że piwa wyszły całkiem smaczne. Na ile są zgodne ze stylem tego niestety nie jestem w stanie ocenić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 73

KOŹLAK

 

Zasyp:

2,8kg monachijski I

1,5kg wiedeński

1,0kg pilzneński

0,5kg Caraaroma

0,3kg melanoidynowy

 

Zacieranie infuzyjne:

15 minut w 64°C

40 minut w 72°C

 

Gotowanie 70 minut

Chmielenie:

30g Marynki (szyszki) na początku gotowania

30g Lubelski (szyszki) na 15 minut przed końcem gotowania

 

Wyszło 20l o ekstrakcie 17Blg

Zadane gęstwą WLP 833 German Bock Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 74

DRUGI UCIESZNY PORTER BAŁTYCKI

 

Zasyp:

3,0kg wiedeński

2,5kg monachijski

1,0kg monachijski II

0,7kg caramunich I

0,5kg carared

0,3kg żywiecki palony

 

Zacieranie

30 minut w 64°C

30 minut w 72°C

Żywiecki palony dodany przy podnoszeniu temperatury do 76°C.

 

Gotowanie 80 minut

40g Marynki (szyszki) w 10 minucie gotowania

30 Lubelskiego (szyszki ) w 60 minucie gotowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.