Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

Jak by liczyć według Chińskiego kalendarza to w tym roku będzie 100 warka Dori

Nie znam się na chińskim kalendarzu, ale tak po cichu liczę, że w 2011 setną warkę uwarzę :)

 

Dziś otwarłam butelkę mocno eksperymentalnego Witbiera. Muszę przyznać, że piwo to jest bardzo smaczne, orzeźwiające i ma naprawdę bardzo "witbierowy" charakter. Chyba kiedyś powtórzę ten eksperyment :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś otwarłam butelkę mocno eksperymentalnego Witbiera. Muszę przyznać, że piwo to jest bardzo smaczne, orzeźwiające i ma naprawdę bardzo "witbierowy" charakter. Chyba kiedyś powtórzę ten eksperyment :)

Dziwne są te wittki - mam tylko jednego na sumieniu, ale też zrobiłem "nie po Bożemu" bo użyłem sporo słodu pszenicznego a w klasycznym zasypie ma być tylko słód pilzneński i niesłodowana pszenica; mimo to Marusia uznała go za bardzo dobry i "stylowy"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolsch'a - warka 66 - przelałam właśnie na cichą, po tygodniu burzliwej fermentacji.

 

Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to dziś wieczorem uwarzę Pierwszego Uciesznego Portera Bałtyckiego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hee, no to fajnie.

Całość ze słodów?

Całość ze słodów :)

 

WARKA 68

PIERWSZY UCIESZNY PORTER BAŁTYCKI

 

Zasyp:

3,15kg pilzneński

2,6kg monachijski I

0,8kg monachijski II

0,8kg Caraaroma

0,6kg pszeniczny

0,07kg Carafa II

 

 

Zacieranie:

w 19l wody

40 minut w 63°C

40 minut w 72°C

dodanie Carafy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to gratuluję bo sam jeszcze nie robiłem w całości ze słodów, ale może spełnię swe plany na ten rok i też tak zrobię.

Cieszę się że dobrze idzie-a jak filtracja?

Filtracja poszła bardzo sprawnie ;)

 

Gotowane 60 minut

50g Marynki (szyszki) na początku gotowania

30g Lubelskiego (szyszki) na 20 minut przed końcem gotowania

 

Wyszło 21l o ekstrakcie 19,5°Blg. Zadane gęstwą 2124 Bohemian Lager z warki 65.

Wnioski na przyszłość - dłużej gotować, zwiększyć odparowanie.

 

MINI WARKA 68a

CIENIACZ BAŁTYCKI

 

Odebrałam około 15l cienkuszu.

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

17g Marynki (szyszki) na początku gotowania

12g Lubelskiego (szyszki) 3 minuty przed wyłączeniem palnika.

 

Teraz się chłodzi, niestety naturalnie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;)

 

Serio aż 50g!! Przy 9% alfa sama Marynka daje 55IBU.

Jacek skąd wziąłeś te 9 a/k?

A ze starych danych. Widzę' date=' że tegoroczna ma 7,8% a/k i IBU spada do 50[/quote']

Używałam zeszłorocznej Marynki 6,8% a-k. Chmieliłam w muślinowych siatkach. Podejrzewam, więc że piwo nie będzie miało więcej niż 40IBU.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przelałam na cichą Cieniacza Szkockiego (67a).

 

Przy okazji sprawdziłam ekstrakt pozostałych piw na burzliwej i tak:

Wee Heavy (warka 67) - po 9 dniach fermentacji - 7°Blg

Porter Bałtycki (warka 68) po 4 dniach fermentacji - 14°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś przelałam na cichą warkę 67 - Wee Heavy odfermentowało do 6,5°Blg, a także Cieniacza Bałtyckiego (miniwarka 68a)

 

Uwarzyłam też kolejnego ALTa, tym razem opartego na przepisie z zestawu BA - 100% słodu monachijskiego.

 

WARKA 69

ALT

 

Zasyp:

4,4kg monachijskiego

 

Zacieranie:

15 minut w 57°C

30 minut w 64°C

25 minut w 72°C

 

Gotowanie 75 minut

Chmielenie:

70g Lubelskiego (szyszka) w 15 minucie gotowania

35g Lubelskiego (szyszka) przed wyłączeniem palnika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmielenie:

70g Lubelskiego (szyszka) w 15 minucie gotowania

35g Lubelskiego (szyszka) przed wyłączeniem palnika

Czy te 2 rodzaje chmielu Lubelski i Lubelski :) oraz ta ilość to były w planie?

Czy wynikło to po naszej rozmowie telefonicznej? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmielenie:

70g Lubelskiego (szyszka) w 15 minucie gotowania

35g Lubelskiego (szyszka) przed wyłączeniem palnika

Czy te 2 rodzaje chmielu Lubelski i Lubelski :) oraz ta ilość to były w planie?

Czy wynikło to po naszej rozmowie telefonicznej? :)

Były w planie, tyle mniej więcej chmielu Lubelskiego jest w recepturze z zestawu BA, na której się wzorowałam.

Jeśli da się to wypić to będzie znaczyło, że to jednak Lubelski, jeśli nie, to znaczy że to Marynka :)

 

Wyszło 20l, ekstrakt 13°Blg. Zadane gęstwą 1007 German Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

E-tam, 105g marynki to fajna sprawa. Piwo dobrze nachmielone, przynajmnij kwasu nie będzie :).

No takie to tylko Ty jesteś w stanie wypić. Ja podobnie jak Dori odchodzę od Marynki. Daje posmaki, które mi nie pasują. Uwarzone ostatnio piwa bez tego chmielu (głownie na Lubelskim ale także na Challengerze) podchodzą mi zdecydowanie bardziej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka słów wyjaśnień. Nie jest moim zamiarem odchodzenie od używania Marynki, przynajmniej na razie. Użyłam samego Lubelskiego (o ile to był Lubelski :D) bo tak było w recepturze BA na Alta. Dawno temu warzyłam piwo z tego zestawu, bardzo mi smakowało i postanowiłam powtórzyć ;)

Jeśli chodzi o moje wątpliwości czy to na pewno Lubelski - Nabyliśmy w kilka osób chmiel bezpośrednio od plantatora, Lubelski i Marynka, worki nie były opisane, różniły się odcieniem czerni. Po czasie po prostu zapomniałam w którym worku jaki był chmiel :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że kształtuje się trend anty-marynkowy, chyba też na wszelki wypadek się mu poddam.

 

Pojawia się w sprzedaży polska Perle, co o niej sądzicie? Chyba to darko bardzo chwalił jej goryczkę?

Macie jakąś trefną Marynkę.

 

Piliście moje piwka na Marynce, nie był żadnych trefnych posmaków.

Pilsy też wychodzą rewelacyjne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.