dori Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Zwiększenie spożycia pomogło, uzbierałam butelki, aby rozlać Koelscha (warka 66) Do refermentacji użyłam 150g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Dzięki ofiarności kilku Piwowarów kryzys z butelkami zażegnany Mogę warzyć dalej WARKA 71 BELGIAN PALE ALE Zasyp: 2,5kg pale ale 1,0kg wiedeński 0,6kg biscuit 0,2kg carabelge Zacieranie: 35 minut w 64°C 35 minut w 72°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 25g Marynka (szyszki) na początku gotowania 15g Saaz (szyszki) w 30 minucie gotowania 15g Saaz (szyszki) w 50 minucie gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Dzięki ofiarności kilku Piwowarów kryzys z butelkami zażegnany Pomogli opróżniać? ;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Dzięki ofiarności kilku Piwowarów kryzys z butelkami zażegnany Pomogli opróżniać? ;-) pzdr flood Dokładnie Wracając do warzenia. Wyszło 20' date='5l o ekstrakcie 13°Blg. Zadane WLP 550 Belgian Ale. Przelałam też po tygodniu fermentacji burzliwej na cichą [b']Alta (warka 69)[/b] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Pracowity wieczór Na cichą po 16 dniach burzliwej przelałam Portera (warka 68). Rozlałam też dwa Cieniacze: Cieniacz Szkocki (warka 67a) 15l z dodatkiem 100g glukozy Cieniacz Bałtycki (warka 68a) 13,5l z dodatkiem 95g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Belgian Pale Ale na jakich drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Cześć Na cichą po 16 dniach burzliwej przelałam Portera (warka 68). Zmierzyłaś do ilu Ci odfermentował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Belgian Pale Ale na jakich drożdżach? Już podawałam Zadane WLP550 Belgian Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Cześć Na cichą po 16 dniach burzliwej przelałam Portera (warka 68). Zmierzyłaś do ilu Ci odfermentował? Do około 7°Blg, ale to był pomiar tylko orientacyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Cześć Do około 7°Blg, ale to był pomiar tylko orientacyjny na "gębę" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Cześć Do około 7°Blg, ale to był pomiar tylko orientacyjny na "gębę" ? aż tak to nie Cukromierz wrzucony do fermentora z resztką piany, poprawka na temperaturę nie uwzględniona, wysokość odczytu nie ta, bąbelki gazu oblepiające cukromierz... ale w końcu browar to nie apteka Przy rozlewie zmierzę dokładniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Marcowe (warka 70) właśnie została przelana na cichą po 12 dniach burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Belgian Pale Ale (warka 71) została przelana na cichą po 8 dniach burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Och. DORI tak się męczysz z tymi piwami, a moje drożdże jeszcze sie nie nadymały na 100%. Sa już daleko i chyba w najbliższych dniach uwarzę wrkę nr 129. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Och. DORI tak się męczysz z tymi piwami, a moje drożdże jeszcze sie nie nadymały na 100%. Sa już daleko i chyba w najbliższych dniach uwarzę wrkę nr 129. Może wreszcie podzieliłbyś się swoimi zapiskami z warzenia? Dziś rozlałam Wee Heavy (warka 67) z dodatkiem 150g glukozy. Odfermentowało do 6,5°Blg. Uwarzyłam też kolejne Pale Ale. WARKA 72 BELGIAN PALE ALE II Zasyp: 2,5kg pale ale 1,0kg monachijski 0,3kg abbey malt 0,2kg Carabelge Zacieranie: 20 minut w 64°C 45 minut w 72°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 30g Brewers Gold w 5 minucie gotowania 30g Styrian Goldings + mech irlandzki w 45 minucie gotowania Wyszło 19l o ekstrakcie 13°Blg. Zadane gęstwą WLP 550 Belgian Ale z poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ale się rozkręciłaś z warzeniem!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Dziś rozlałam Alta (warka 69), do refermentacji użyłam 155g glukozy. Przy okazji wypróbowałam prezent mikołajkowy - kapslownicę Heavy Duty. Rewelacja, konstrukcja tak prosta, że chyba nic nie jest w stanie się tam popsuć. Kapslowanie bardzo szybkie, bezstresowe. Moja poczciwa Greta niestety coraz częściej się już zacinała, czasami nawet obcinała szyjki butelek, ale też zakapslowałam z jej użyciem ponad 60 warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) W jakiej temp. fermentowałaś Alta? Mam zestaw z BA i planuję jutro uwarzyć, ale 4°C fermentacji cichej to ja nie uzyskam. Raczej będzie to jakieś 19°C. Na baljonie już może być za zimno... Edytowane 13 Grudnia 2009 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 W jakiej temp. fermentowałaś Alta? Mam zestaw z BA i planuję jutro uwarzyć, ale 4°C fermentacji cichej to ja nie uzyskam. Raczej będzie to jakieś 19°C. Na balonie już może być za zimno... Zarówno cichą jaki burzliwą przeprowadzałam w temperaturze około 16-17°C, niestety nie mam warunków do przeprowadzania cichej w tak niskiej temperaturze jaka jest zalecana. Mimo to uważam, że piwa wyszły całkiem smaczne. Na ile są zgodne ze stylem tego niestety nie jestem w stanie ocenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 No i fajnie. Najważniejsze, żeby smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Warka 73 KOŹLAK Zasyp: 2,8kg monachijski I 1,5kg wiedeński 1,0kg pilzneński 0,5kg Caraaroma 0,3kg melanoidynowy Zacieranie infuzyjne: 15 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie 70 minut Chmielenie: 30g Marynki (szyszki) na początku gotowania 30g Lubelski (szyszki) na 15 minut przed końcem gotowania Wyszło 20l o ekstrakcie 17Blg Zadane gęstwą WLP 833 German Bock Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Właśnie przelałam na cichą BPA II (warka 72) oraz zabutelkowałam z 150g glukozy Portera (warka 68). Jutro jak dobrze pójdzie powstanie kolejny porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Warka 74 DRUGI UCIESZNY PORTER BAŁTYCKI Zasyp: 3,0kg wiedeński 2,5kg monachijski 1,0kg monachijski II 0,7kg caramunich I 0,5kg carared 0,3kg żywiecki palony Zacieranie 30 minut w 64°C 30 minut w 72°C Żywiecki palony dodany przy podnoszeniu temperatury do 76°C. Gotowanie 80 minut 40g Marynki (szyszki) w 10 minucie gotowania 30 Lubelskiego (szyszki ) w 60 minucie gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Cześć. Idzie ciężka zima bo Indianie chrust zbierają biorąc po uwagą czas leżakowania portera czeka nas gorące lato bo Dori będzie miała znaczy zapas napojów chłodzonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Wyszło 20l o ekstrakcie 21Blg. Zadane WLP 833 German Bock Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się