wena Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 DORI jaka Ty jesteś pracowita. Możesz być wzorem dla naszych żon, które nie chcą nic robić przy warzeniu piwa. Chcą tylko degustować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 DORI jaka Ty jesteś pracowita. Możesz być wzorem dla naszych żon, które nie chcą nic robić przy warzeniu piwa. Chcą tylko degustować. Podegustować też lubię Właśnie rozlałam Belgian Pale Ale (warka 71) z dodatkiem 150g glukozy. Piwo wyszło niestety chyba ciut za jasne. Smakuje za to wyśmienicie. Co mnie zaskoczyło intensywnie pachnie goździkami, przyczyną chyba są drożdże (WLP 550 Belgian Ale), gdyż kolejna warka na tych drożdżach fermentowana w wyższych temperaturach pachnie tak samo. Spróbuję uwarzyć jeszcze jedno BPA troszkę ciemniejsze i fermentowane w temperaturze 21-22°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Pracowite popołudnie Przelałam na cichą Koźlaka (warka 73) odfermentował z 17Blg do 6Blg. Rozlałam Marcowe (warka 70) z dodatkiem 140g glukozy. Rozlałam też cienkusza po porterze (warka 74a) bezpośrednio po burzliwej. Do refermentacji 75g glukozy (na 11l piwa). Jutro przymierzam się do ciemnego lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 WARKA 75 SYLWESTROWY TMAVÝ LEŽÁK Zasyp: 2,5kg Pilzneński 1,2kg Monachijski 0,3kg Carahell 0,2kg Carafa II Zacieranie: 20 minut w 63°C 45 minut w 72°C Carafa dodana przy podnoszeniu temperatury do 76°C Gotowanie 70 minut Chmielenie: 40g Marynki (szyszki) w 10 minucie gotowania 15g Lubelskiego (szyszki) w 60 minucie gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Sylwester przy warzeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Sylwester przy warzeniu? Jak w Sylwestra tak w całym Nowym Roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Sylwester przy warzeniu? Chyba powinnam się dopisać do wątku o starych wyjadaczach Udało mi się skończyć dość wcześnie bo około 16.30. Wyszło 19,5l brzeczki o ekstrakcie 13°Blg. Wlane do fermentora po marcowym (warka 70) z drożdżami Bohemian Lager. Rok dobrze zakończyłam, może jutro uda się kolejny równie dobrze zacząć PS. przy okazji udało mi się napisać dwutysięczny post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Brawa dla Ciebie Ja celowałem żeby dziś napisać 1000 post ale z 3 tygodnie temu się zniechęciłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Ja dzisiaj warzyłem Cienkiego Bolka po wczorajszych resztkach. Wyszło 11,2 blg. Po prostu udało mi się tak cienko, ale troche dorównać DORI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Rok dobrze zakończyłam, może jutro uda się kolejny równie dobrze zacząć ... no i udało się WARKA 76 NOWOROCZNE BELGIJSKIE ALE Zasyp: 2,0kg Wiedeński 1,5kg Pilzneński 0,3kg Abbey Malt 0,2kg Carabelge 0,2kg Caramunich II Zacieranie: 30 minut w 64°C 45 minut w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Gotowanie60 minut. Chmielenie: 30g Marynki (szyszki) na początku gotowania 30g Fuggles (granulat) w 50 minucie gotowania Wyszło 20l o ekstrakcie 13°Blg wlane bezpośrednio do fermentora po cichej fermentacji warki 72, czyli z drożdżami WLP 550 Belgian Ale. Przy okazji rozlałam warkę 72 BPA II młode piwo jest wyśmienite , chyba w niedzielę uwarzę kolejne BPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Tmavy lezak (warka 75) powędrował na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Taka Żona to cud. Chyba Janusz to już wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Cześć. Tmavy lezak (warka 75) powędrował na cichą. Szybko Ci odfermentował jak na lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Cześć. Tmavy lezak (warka 75) powędrował na cichą. Szybko Ci odfermentował jak na lagera. Może to wina temperatur, stoi sobie w garażu, a tam wahania temperatury są dość duże. Mógł mieć za wysoką temperaturę fermentacji, niestety nie mam ciągłego monitoringu Na cichą dziś powędrowały dziś BPA (warka 76) i Porter (warka 74). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 WARKA 77 BELGIJSKIE ALE Zasyp: 4,5kg pilzneński 0,8kg wiedeński 0,7kg pszeniczny 0,3kg melanoidynowy 0,2kg abbey malt 0,2kg caraamber Zacieranie: 40 minut w 64°C 20 minut w 72°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 30g Marynki (szyszki) na 60 minut 10g Lubelskiego (granulat T45) na 10 minut 25g Lubelskiego (szyszki) na 1 minutę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Wyszło 20l o ekstrakcie 17°Blg. Zadane gęstwą WLP 550 Belgian Ale z warki 76. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 WARKA 78 WEIZENBOCK Zasyp: 1,5kg pszeniczny jasny 1,5kg pszeniczny ciemny 1,5kg wiedeński 1,5kg monachijski 0,15kg pszeniczny czekoladowy Zacieranie kombinowane, dekokcyjne dwuwarowe - słody wsypane do 18l wody o temperaturze 53°C, temperatura ustalona na 44°C, przerwa 15 minut - 1/3 gęstego zacieru odebrana do osobnego gara, przerwa 20 minut w temp. 65-70°C, gotowanie 20 minut - dekokt zawrócony do zacieru głównego, temperatura ustaliła się na 56°C, pominęłam przerwę białkową i podgrzałam do 63°C, przerwa 20 minut - 1/3 gęstego zacieru odebrana do osobnego gara, przerwa 20 minut w temp. 70-73°C, gotowanie 20 minut - dekokt zawrócony do zacieru głównego, temperatura ustaliła się na 72°C, przerwa 25 minut, próba jodowa negatywna - podgrzanie do 76°C, dodanie słodu czekoladowego i filtracja Gotowanie 60 minut Chmielenie: 25g Lubelskiego (szyszki) na początku gotowania 15g Lubelskiego (szyszki) w 40 minucie gotowania Chyba za dużo sypnęło mi się słodu czekoladowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Chyba za dużo sypnęło mi się słodu czekoladowego Po gotowaniu kolorek nawet ładny, koźlakowy Zobaczymy czy w smaku nie będzie zbyt palone. Wyszło 19l o ekstrakcie 18°Blg. Zadane gęstwą Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen od kolegi Borysa z Czeskiego Cieszyna. Jak widać współpraca międzynarodowa się rozwija :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 WARKA 79 BELGIAN SPECIALTY ALE Zasyp: 3,5kg pilzneński 1,0kg monachijski II 1,0kg pszeniczny jasny 0,4kg bisciut 0,3kg caraamber 0,2kg carabelge 0,5kg cukier lekko karmelizowany Zacieranie: 30 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 30g Marynki (szyszki) na początku gotowania 30g Lubelskiego (szyszki) + 10g curacao + 10g kolendry w 50 minucie gotowania 10g curacao + 10g kolendry + 0,5kg cukru tuż przed wyłączeniem palnika Wyszło 19l o ekstrakcie 19,5°Blg Zadane gęstwą WLP550 Belgian Ale Na razie muszę przystopować z warzeniem. Powód prozaiczny - brak butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Weizenbock (warka 78) przelany właśnie został na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Weizenbock (warka 78) przelany właśnie został na cichą A ile drożdże zjadły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Weizenbock (warka 78) przelany właśnie został na cichą A ile drożdże zjadły? Nie wiem, nie sprawdzałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Cześć Nie wiem, nie sprawdzałam. No jak można zlać piwo na cichą i nawet nie skosztowac próbki ;-) u mnie nie ma takiej opcji :) Oczywiście jak pokosztuje sprawdzam °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Cześć Nie wiem, nie sprawdzałam. No jak można zlać piwo na cichą i nawet nie skosztowac próbki ;-) u mnie nie ma takiej opcji :) Oczywiście jak pokosztuje sprawdzam °Blg. A kto powiedział, że nie próbowałam? Ja po prostu nie odczuwam potrzeby ciągłego dokonywania pomiarów. Jak będę miała ochotę to sprawdzę ekstrakt przed rozlewem, ale pewnie zapomnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się