JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 (edytowane) W monachijskim ciemnym palone akcenty są niemile widziane. Nazwa "palony żywiecki" jest mocno umowna. To raczej czekoladowy jest. CarafaIII special też chyba nie dostarcza nut palonych. BTW Coder, zrobiłem juz 3 warki tym samym sposobem zacierania dekokcyjnego co Ty. Wydaje się bardzo skuteczny. Edytowane 4 Lutego 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Przesadzasz. W moim jest go 200g i jeszcze 100g CarafaIII i kolor wyszedł (teoretycznie wg ProMash) 59EBC a górna granica stylu to 73. Kolory kolorem a co z palonością w smaku? Jakie EBC dałeś żywieckiemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Przesadzasz. W moim jest go 200g i jeszcze 100g CarafaIII i kolor wyszedł (teoretycznie wg ProMash) 59EBC a górna granica stylu to 73. Kolory kolorem a co z palonością w smaku? Jakie EBC dałeś żywieckiemu? Nie wyczuwam palonych smaków. Żywieckiemu, jak już gdzieś pisałem, dałem 1000EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Wg mnie to palony Żywiecki jest podobny do czekoladowego. 1000EBC jak pisze JKOCUREK jest chyba realne. Z doświadczenia wiem, że nie daje posmaków spalenizny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Jednak nie zdecydowałam się ani na monachijskie jasne, ani na ciemne. Temperatura w piwnicy wzrosła znów do 13°C Tak więc pozostają mi piwa górnej fermentacji. Właśnie zrobiłam starter z WLP 004 Irish Ale. Zatem jutro czas na ostatni konkursowy styl czyli Milk Stout Jeśli chodzi o poprzednią warkę, czyli Munich Dunkel to brzeczka wyszła zupełnie czarna, nieprzeźroczysta. Następnym razem zmniejszę ilość palonego, żywieckiego z 300g do 100g. Dziś rozlałam Weizenbocka (warka 78) z dodatkiem 160g glukozy, zapowiada się ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 WARKA 82 SWEET STOUT w wykonaniu Janusza Zasyp: 3,3kg pilzneński 0,3kg caraaroma 0,25kg jęczmień palony 0,8kg płatki owsiane błyskawiczne Zacieranie: 70 minut w 68°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 35g Marynki (szyszki) na początku gotowania 15g Lubelskiego (szyszki) w 40 minucie gotowania 400g laktozy w 50 minucie gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Janusz, gratulacje, widzę, że coraz częściej przejmujesz dowodzenie w uCiesznym Browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Janusz, gratulacje, widzę, że coraz częściej przejmujesz dowodzenie w uCiesznym Browarze. Od razu dowodzenie Nowy sprzęt testuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 W takim razie gratulacje dla testera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 W takim razie gratulacje dla testera. Dzięki, już przekazałam Wyszło 20l brzeczki o ekstrakcie około 14,5°Blg. Zadane starterem WLP004 Irish Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Janusz' date=' gratulacje, widzę, że coraz częściej przejmujesz dowodzenie w uCiesznym Browarze.[/quote']Od razu dowodzenie Nowy sprzęt testuje Na sterowniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Janusz' date=' gratulacje' date=' widzę, że coraz częściej przejmujesz dowodzenie w uCiesznym Browarze.[/quote'']Od razu dowodzenie Nowy sprzęt testuje Na sterowniku? Jeszcze nie, na razie testujemy filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Jeszcze nie, na razie testujemy filtrację. A co dokładnie? Miałem blachę perforowaną 2mm ale nie zdała egzaminu. Obecnie dołożyłem do niej siatkę z nierdzewki 0,4mm i jest super. Co z Januszem wymyśliliście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Jeszcze nie' date=' na razie testujemy filtrację.[/quote']A co dokładnie? Miałem blachę perforowaną 2mm ale nie zdała egzaminu. Obecnie dołożyłem do niej siatkę z nierdzewki 0,4mm i jest super. Co z Januszem wymyśliliście? No właśnie też mamy blachę perforowaną i również montujemy drobną siatkę na niej, bo przez samą blachę leciało masę farfocli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 WARKA 83 PILS Zasyp: 3,0kg pilzneński 0,7kg wiedeński 0,3kg carapils 0,1kg zakwaszający Zacieranie: 40 minut w 64°C 30 minut w 72°C Gotowanie 70 minut 40g Marynki (szyszki) w 10 minucie gotowania 30g Żateckiego (szyszki) w 65 minucie gotowania mech irlandzki w 60 minucie gotowania Wyszło 19l brzeczki o ekstrakcie 13Blg. Zadane drożdżami Saflager S-189 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Bardzo ciekawe drożdzaki. Masz jakieś doświadczenia z nimi? Czy naprawdę tak głęboko odfermentowują, jak podaje charakterystyka produktu? http://www.fermentis.com/FO/pdf/CB/EN/Saflager_S-189_CB.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Bardzo ciekawe drożdzaki. Masz jakieś doświadczenia z nimi? Czy naprawdę tak głęboko odfermentowują, jak podaje charakterystyka produktu? http://www.fermentis.com/FO/pdf/CB/EN/Saflager_S-189_CB.pdf A gdzie ta charakterystyka podaje, że one głęboko odfermentowują? Coś ślepy jestem... Widzę tylko, że odfermentowanie jest średnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 @ jkocurek. Tak masz rację, chyba zbyt ranna godzina była na pracę umysłową. Nie mniej jednak ciekawi jesteśmy opinii o tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 @ jkocurek. Tak masz rację, chyba zbyt ranna godzina była na pracę umysłową. Nie mniej jednak ciekawi jesteśmy opinii o tych drożdżach. Mnie bardziej interesuje, gdzie je można dostać, bo tylko duże paczki robi Fermentis... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Mnie bardziej interesuje, gdzie je można dostać, bo tylko duże paczki robi Fermentis... ... Czesi robią z nich mniejsze - 11,5g pakowane próżniowo. Drożdży tych użyłam po raz pierwszy, więc na efekty trzeba będzie poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Drożdży tych użyłam po raz pierwszy, więc na efekty trzeba będzie poczekać Sugerowałem kiedyś takie rozwiązanie Zdrojowi ale nie wykazał zainteresowania pomysłem. Może konkurencja zajmie się tym tematem? Problem niewątpliwy stanowi sterylność operacji rozważania no ale może cena by to rekompensowała...:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Sugerowałem kiedyś takie rozwiązanie Zdrojowi ale nie wykazał zainteresowania pomysłem. Może konkurencja zajmie się tym tematem? Problem niewątpliwy stanowi sterylność operacji rozważania no ale może cena by to rekompensowała...:rolleyes: W Czechach te drożdże są sporo droższe od pozostałych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 W Czechach te drożdże są sporo droższe od pozostałych. No to ciekawe. Być może jakoś specjalnie dbają o sterylność tej operacji i to by tłumaczyło wysoką cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 No to ciekawe. Być może jakoś specjalnie dbają o sterylność tej operacji i to by tłumaczyło wysoką cenę. Na opakowaniu jest napisane, że pakowano w atmosferze ochronnej. Miałam wrażenie jakby drożdże te były pakowane próżniowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Na opakowaniu jest napisane, że pakowano w atmosferze ochronnej. Miałam wrażenie jakby drożdże te były pakowane próżniowo. Bardziej myślałem tu o sterylizacji opakowań i wyposażenia stosowanego przy rozważaniu. Właściwie to może nie jest to takie istotne i wystarczy zachowanie czystości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się