dori Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Wyszło 39l brzeczki o ekstrakcie około 13Blg. 1/2 zadana gęstwą Wyeast 2206 Bavarian Lager, 1/2 gęstwą Wyeast 2278 Czech Pils. Przy okazji na cichą przelałam warkę 108. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 WARKA 111 PORTER BAŁTYCKI Zasyp: 3,0kg pilzneński 1,5kg wiedeński 1,0kg monachijski I 1,0kg monachijski II 0,7kg Caramunich III 0,5kg pszeniczny 0,1kg Carafa I 0,16kg Carafa III Zacieranie: 40 minut w 64°C 20 minut w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Gotowanie 110 minut Chmielenie: 45g Marynki (szyszki) na 90 minut 35g Lubelskiego (granulat) na 30 minut 10g Tettnager (granulat) na 1 minutę Uzyskałam 18,5l brzeczki o ekstrakcie około 20,5°Blg. Zadane gęstwą Wyeast 2206 Bavarian Lager. Przy okazji rozlałam do butelek pozostałą część warki 106. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 WARKA 112 Amerykańsko-Belgijskie Ale Zasyp: 7,0kg pilzneński 3,0kg monachijski 0,6kg carabelge 0,55kg abbey 0,2kg carared 0,1kg caraamber Zacieranie: 10 minut w 55°C 25 minut w 64°C 45 minut w 72°C 10 minut w 76°C Gotowanie 80 minut Chmielenie: 55g Perle na 70 minut 60g Cascade na 5 minut Wyszło 39l brzeczki o ekstrakcie 15,5Blg. 18l poszło wprost do fermentora po warce 107 z drożdżami Wyeast 1762 Belgian Abbey II, a reszta zadana starterem Wyeast 1056 American Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 09.04.2011 WARKA 113 KOLOŃSKIE Zasyp: 8,0kg pilzneński 1,5kg pszeniczny 0,5kg carapils Zacieranie: 10 minut w 55°C 25 minut w 64°C 45 minut w 72°C 10 minut w 76°C Gotowanie 80 minut Chmielenie: 50g Spalt Select na 60 minut gotowania 25g Tettnager na 5 minut przed końcem gotowania Wyszło 42l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg. Zadane starterem WYeast 2565 Kolsch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 WARKA 114 KOLOŃSKIE Zasyp: 7,0kg pilzneński 1,5kg pszeniczny 0,5kg Carapils Zacieranie: 45 minut w 64°C 15 minut w 72°C Gotowanie 80 minut Chmielenie: 30g Perle na 70 minut 30g Spalt Select na 40 minut 35g Tettnager na 5 minut Otrzymałam 40l brzeczki o ekstrakcie 11,5Blg. Zadane drożdżami (Wyeast 2565 Kolsch) z poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zacieranie w braumasiterku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zacieranie w braumasiterku ? dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Coś słaba wydajność wyszła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 nigdy nie liczę wydajności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) nigdy nie liczę wydajności Ja też nie liczę bo to zbyt skomplikowane Tak tylko porównuję z 9 kg- 40l 11,5blg , myślę że 13 powinna wyjść Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Wyszło tak licho, bo jo tam gapił się do garca i bezto enzymy ledwo se skupiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Wyszło tak licho, bo jo tam gapił się do garca i bezto enzymy ledwo se skupiły. trza se było na Dorotę patrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Wyszło tak licho' date=' bo jo tam gapił się do garca i bezto enzymy ledwo se skupiły. [/quote']trza se było na Dorotę patrzeć Na Dorotę to się napatrzyłem, na garnek jeszcze nie do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Ciekawa rozmowa się wywiązała Co do wydajności to jest tak niska, bo praktycznie niewiele wysładzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 To wysładzanie jest niezalecane przez producenta czy po prostu taka Twoja koncepcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 To wysładzanie jest niezalecane przez producenta czy po prostu taka Twoja koncepcja? Konstrukcja gara zbytnio na to nie pozwala. Wkład ze słodem jest podnoszony do filtracji niewiele ponad lustro brzeczki przedniej. 3000 post!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 3000 post!!!!!!!! Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Wczoraj powstała: WARKA 115 STOUT Zasyp: 9,00kg pilzneński 0,37kg karmelowy ciemny 0,35kg caraaroma 0,36kg jęczmień palony 0,24kg pszenica palona 0,22kg Carafa II 0,80kg płatki owsiane Zacieranie: 45 minut w 64°C 15 minut w 72°C Gotowanie 80 minut Chmielenie: 85g Marynki (szyszki) na 60 minut 20g Fuggles na 13 minut Wyszło 40l brzeczki o ekstrakcie około 13Blg. 1/2 zadana Wyeast Irish Ale, reszta S-04. Warki 113 i 114 Zostały przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 WARKA 116 BROWN PORTER Zasyp: 7,5kg pilzneński 0,1kg pszeniczny 0,8kg carawheat 0,4kg czekoladowy pszeniczny 0,3kg palona pszenica 0,7kg kasza jęczmienna (skleikowana) Zacieranie: 45 minut w 64°C 15 minut w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Gotowanie 80 minut Chmielenie: 55g Marynki (szyszka) na 60 minut 50g Lubelski 9granulat) na 15 minut Ekstrakt około 12 Blg. Zadane Wyeast 1084 Irish Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Czy nie można przy podniesieniu tego cylindra jakoś przelać go woda bu otrzymać większa wydajność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Czy nie można przy podniesieniu tego cylindra jakoś przelać go woda bu otrzymać większa wydajność ? Przy tej wadze to już nie jest taka prosta zabawa. Można by się bawić odstawiając cylinder do jakiejś michy, tam przelewać i wlewać z powrotem do Spaidla. Za dużo kombinacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Czy nie można przy podniesieniu tego cylindra jakoś przelać go woda bu otrzymać większa wydajność ? Przy tej wadze to już nie jest taka prosta zabawa. Można by się bawić odstawiając cylinder do jakiejś michy' date=' tam przelewać i wlewać z powrotem do Spaidla. Za dużo kombinacji...[/quote'] A mniejszy zasyp , tak 7kg i więcej lać wody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Czy nie można przy podniesieniu tego cylindra jakoś przelać go woda bu otrzymać większa wydajność ? Przy tej wadze to już nie jest taka prosta zabawa. Można by się bawić odstawiając cylinder do jakiejś michy' date=' tam przelewać i wlewać z powrotem do Spaidla. Za dużo kombinacji...[/quote'] A mniejszy zasyp , tak 7kg i więcej lać wody ? Można spróbować, ale tak naprawdę to wydajność jest ostatnią rzeczą o której myślę. Z piw uwarzonych w kociołku jestem dość zadowolona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się