Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 111

PORTER BAŁTYCKI

 

Zasyp:

3,0kg pilzneński

1,5kg wiedeński

1,0kg monachijski I

1,0kg monachijski II

0,7kg Caramunich III

0,5kg pszeniczny

0,1kg Carafa I

0,16kg Carafa III

 

Zacieranie:

40 minut w 64°C

20 minut w 72°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie 110 minut

Chmielenie:

45g Marynki (szyszki) na 90 minut

35g Lubelskiego (granulat) na 30 minut

10g Tettnager (granulat) na 1 minutę

 

Uzyskałam 18,5l brzeczki o ekstrakcie około 20,5°Blg. Zadane gęstwą Wyeast 2206 Bavarian Lager.

 

Przy okazji rozlałam do butelek pozostałą część warki 106.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 112

Amerykańsko-Belgijskie Ale

 

Zasyp:

7,0kg pilzneński

3,0kg monachijski

0,6kg carabelge

0,55kg abbey

0,2kg carared

0,1kg caraamber

 

Zacieranie:

10 minut w 55°C

25 minut w 64°C

45 minut w 72°C

10 minut w 76°C

 

Gotowanie 80 minut

Chmielenie:

55g Perle na 70 minut

60g Cascade na 5 minut

 

Wyszło 39l brzeczki o ekstrakcie 15,5Blg. 18l poszło wprost do fermentora po warce 107 z drożdżami Wyeast 1762 Belgian Abbey II, a reszta zadana starterem Wyeast 1056 American Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

09.04.2011

 

WARKA 113

KOLOŃSKIE

 

Zasyp:

8,0kg pilzneński

1,5kg pszeniczny

0,5kg carapils

 

Zacieranie:

10 minut w 55°C

25 minut w 64°C

45 minut w 72°C

10 minut w 76°C

 

Gotowanie 80 minut

Chmielenie:

50g Spalt Select na 60 minut gotowania

25g Tettnager na 5 minut przed końcem gotowania

 

Wyszło 42l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg. Zadane starterem WYeast 2565 Kolsch.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 114

KOLOŃSKIE

 

Zasyp:

7,0kg pilzneński

1,5kg pszeniczny

0,5kg Carapils

 

Zacieranie:

45 minut w 64°C

15 minut w 72°C

 

Gotowanie 80 minut

Chmielenie:

30g Perle na 70 minut

30g Spalt Select na 40 minut

35g Tettnager na 5 minut

 

Otrzymałam 40l brzeczki o ekstrakcie 11,5Blg. Zadane drożdżami (Wyeast 2565 Kolsch) z poprzedniej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło tak licho' date=' bo jo tam gapił się do garca i bezto enzymy ledwo se skupiły. :beer:[/quote']

trza se było na Dorotę patrzeć :)

Na Dorotę to się napatrzyłem, na garnek jeszcze nie do końca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To wysładzanie jest niezalecane przez producenta czy po prostu taka Twoja koncepcja?

Konstrukcja gara zbytnio na to nie pozwala. Wkład ze słodem jest podnoszony do filtracji niewiele ponad lustro brzeczki przedniej.

 

3000 post!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj powstała:

 

WARKA 115

STOUT

 

Zasyp:

9,00kg pilzneński

0,37kg karmelowy ciemny

0,35kg caraaroma

0,36kg jęczmień palony

0,24kg pszenica palona

0,22kg Carafa II

0,80kg płatki owsiane

 

Zacieranie:

45 minut w 64°C

15 minut w 72°C

 

Gotowanie 80 minut

Chmielenie:

85g Marynki (szyszki) na 60 minut

20g Fuggles na 13 minut

 

Wyszło 40l brzeczki o ekstrakcie około 13Blg. 1/2 zadana Wyeast Irish Ale, reszta S-04.

 

Warki 113 i 114 Zostały przelane na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 116

BROWN PORTER

 

Zasyp:

7,5kg pilzneński

0,1kg pszeniczny

0,8kg carawheat

0,4kg czekoladowy pszeniczny

0,3kg palona pszenica

0,7kg kasza jęczmienna (skleikowana)

 

Zacieranie:

45 minut w 64°C

15 minut w 72°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy nie można przy podniesieniu tego cylindra jakoś przelać go woda bu otrzymać większa wydajność ?

Przy tej wadze to już nie jest taka prosta zabawa. Można by się bawić odstawiając cylinder do jakiejś michy, tam przelewać i wlewać z powrotem do Spaidla. Za dużo kombinacji...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy nie można przy podniesieniu tego cylindra jakoś przelać go woda bu otrzymać większa wydajność ?

Przy tej wadze to już nie jest taka prosta zabawa. Można by się bawić odstawiając cylinder do jakiejś michy' date=' tam przelewać i wlewać z powrotem do Spaidla. Za dużo kombinacji...[/quote']

A mniejszy zasyp , tak 7kg i więcej lać wody ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy nie można przy podniesieniu tego cylindra jakoś przelać go woda bu otrzymać większa wydajność ?

Przy tej wadze to już nie jest taka prosta zabawa. Można by się bawić odstawiając cylinder do jakiejś michy' date=' tam przelewać i wlewać z powrotem do Spaidla. Za dużo kombinacji...[/quote']

A mniejszy zasyp , tak 7kg i więcej lać wody ?

Można spróbować, ale tak naprawdę to wydajność jest ostatnią rzeczą o której myślę.

Z piw uwarzonych w kociołku jestem dość zadowolona :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.