Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 130

JASNY CZESKI LAGER

 

....

 

Wybicie: 40l, ekstrakt 15Blg. Brzeczka schłodzona do 15C.

17l zadane starterem Wyeast 2000 Budvar Lager, reszta uwodnionymi S-23. Fermentować będzie w chłodni :)

 

15Blg? sopro jak na česki ležák :)

chłodnia..... fajna sprawa.... tylko że energia ma znowu podrożeć :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15Blg? sopro jak na česki ležák :)

chłodnia..... fajna sprawa.... tylko że energia ma znowu podrożeć :/

Sporo, bo w sumie nie liczyłam na taką wydajność... Warka była tylko testową, żeby sprawdzić słód i wyszło powyżej oczekiwań :)

Wszystkich którzy będą chcieli liczyć wydajność uprzedzam, że zacierałam w Speidlu, a tam wydajność zawsze jest sporo niższa od zacierania w zwykłym garze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłopaki, to nie ten wątek :) Nie chciałabym, aby zrobił się komercyjnym...

W drodze wyjątku odpowiem - powolutku dodaję nowe produkty do sklepu, więc już można podglądać. Możliwość składania zamówień uruchomimy przed weekendem, a wysyłki po Nowym Roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.12.2011

 

powrót do ekstraktów :)

 

WARKA 129

PIWO HORAL - gotowy zestaw ze słodowni i wytwórni ekstraktów słodowych Bruntal

1,7kg ekstrakt słodowy jasny

11g chmiel Premiant

6g drożdże Muntons Gold

 

Ekstrakt rozpuszczony w 10l wody, brzeczka doprowadzona do wrzenia. Na początku gotowania dodany chmiel. Gotowanie 90 minut.

Otrzymałam 8,5l brzeczki o ekstrakcie 14Blg.

 

Dziś mam zamiar rozlać do butelek z pominięciem cichej.

Sklepowe testy? ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

WARKA 131

PORTER EKSPERYMENTALNY

 

Zasyp:

11,4kg słód pilzneński Litovel

 

Zacieranie:

10 minut w 53C

40 minut w 63C

25 minut w 72C

 

Do gotowania mam zamiar dodać dwie puszki ekstraktu ciemnego Bruntal 1,7kg, a barwę korygować ekstraktem barwiącym w proszku WES. Ciekawe co mi z tego wyjdzie ;)

 

Na razie się zaciera :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W drugim garze gotuje się kolejna warka:

WARKA 132

CZESKI TMAVY LAGER

 

Ekstrakt słodowy jasny 1,7kg

Ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg

 

Ekstrakty rozpuszczone w 20l.

Gotowanie 70 minut.

30g chmielu Premiant na początku gotowania

40g chmielu Saaz po wyłączeniu palnika.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że pracowity dzień dzisiaj, no i oczywiście testy produktów które są w sklepie ;)

Ostatnio nie bardzo miałam czas na warzenie, a i dziś jak widać też warzenie "na skróty". Zabawa jednak całkiem fajna, a z efektów też jak na razie jestem zadowolona.

 

Uzupełniając zapiski:

Warka 131 Porter Eksperymentalny

Gotowanie 90 minut

90g Marynki (granulat) na 75 minut

60g Lubelskiego (granulat) na 10 minut

Dodatkowo w trakcie gotowania poleciało do kotła 3,4kg ekstraktu ciemnego Bruntal oraz 0,4kg sproszkowanego ekstraktu barwiącego WES.

Wybicie: 40l

Ekstrakt: 19,8Blg

Kolor: wygląda na porterowy ;)

Brzeczka schłodzona do 17C. 1/2 zadana gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager, a pozostała część uwodnionymi W34/70

 

Warka 132 Czeski Tmavy Lager

Wybicie: 20l

Ekstrakt: 12,4Blg

Brzeczka schłodzona do 20C i zadana uwodnionymi S-23.

 

Wszystkie trzy fermentory za chwilkę trafią do chłodni - temp. 8C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzucenie ekstraktu do Speidla to nie był najlepszy pomysł :/ Pompę cieżko było domyć, masę ekstraktu zostało w osadzie. Człowiek uczy sie całe życie... następnym razem ekstrakt dodam dopiero do fermentora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Z braku czasu przechodzę ewolucję odwrotną niż większość piwowarów ;)

 

Dwa tygodni temu powstała:

WARKA 133

BELGIAN GOLDEN ALE

- Brewkit - Brewferm Diabolo 1,5kg

- ekstrakt słodowy Bruntal 0,6kg

 

Dziś trafi do butelek :)

 

 

Dzisiaj na szczęście udało się uwarzyć coś z zacieraniem

 

WARKA 134

GERMAN PILSNER

 

Zasyp:

- 9,5kg pilzneński klepiskowy Bruntal

- 0,5kg Carapils

 

Zacieranie:

10 minut w 53C

40 minut w 63C

25 minut w 72C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie 90 minut

Chmielenie:

- 80g Perle na 85 minut

- 30g Liberty na 30 minut

- 20g Spat Select na 15 mint

- 30g Spalt Select na 3 minuty

- 30g Tettnager podczas chłodzenia.

 

Brzeczka schłodzona do 14C. Wybicie: 40l, ekstrakt 13,9Blg. Część rozcieńczona wodą do wymaganych 12,4Blg i zadana starterem Wyeast 2007 Pilsen Lager. Reszta zadana uwodnionymi Mauribrew Lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Troszkę zaniedbałam zapiski.

W między czasie w uCiesznym Browarku powstały 3 warki z ekstraktów, między innymi oparte na Horalu, ekstraktach z Bruntala i WESa z użyciem różnych chmieli.

 

Dziś kolej na Wita

WARKA 138

WITBIER

Zasyp:

5,3kg słodu pilzneńskiego

0,2kg słodu zakwaszającego

4,0kg płatków pszenicznych

1kg płatków owsianych

 

Płatki zostały skleikowane w 15l wody i dodane do 40l wody o temperaturze 48C. Temperatura ustaliła się na poziomie 54C i od razu zacier został podgrzany do 64C. Przerwa 70 minut w 64C, przerwa 25 minut w 72C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie 70 minut

Chmielenie:

40g East Kent Goldings 6% na 60 minut (240GPH)

30g Saaz 3,5% na 15 minut (105GPH)

7,5g kolendry + 10g suszonej skórki słodkiej pomarańczy + 10g curacao na 9 minut

7,5g kolendry + 10g suszonej skórki słodkiej pomarańczy + 10g curacao na 3 minuty

 

Wybicie: 41l brzeczki o ekstrakcie 11,2Blg.

Brzeczka schłodzona do 19C.

20l brzeczki zadane drożdżami Wyeast 3463 Forbidden Fruit ACTIVATOR wprost z saszetki. Pozostałe 21l brzeczki zadane Brewferm Blanche.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.