Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś powrót do tradycyjnego gara. Nie było łatwo, 8,5kg słodu zacierane w 18l wody, miałam poważne problemy z utrzymaniem temperatury zacieru. Nie ma to jednak jak Speidel ;)

 

WARKA 124

BELGIAN DARK STRONG ALE

 

Zasyp:

6,5kg pilzneńskiego

1,5kg wiedeńskiego

0,3kg biscuit

0,2kg zakwaszający

0,05kg Carafa I

 

Zacieranie

10 minut w 55°C

40 minut w 63°C

20 minut w 72°C

 

Gotowanie 90 minut

 

Chmielenie:

20g Northern Brewer 10,5%AA na 60 minut (210GPH)

20g Styrian Goldings 3,2%AA na 20 minut (64GPH)

10g Styrian Goldings 3,2AA na 5 minut (32GPH)

0,5kg belgijskiego cukru kandyzowanego na 20 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;)

 

Dziś powrót do tradycyjnego gara. Nie było łatwo, 8,5kg słodu zacierane w 18l wody, miałam poważne problemy z utrzymaniem temperatury zacieru. Nie ma to jednak jak Speidel :)

Sam pamiętam jak zacierałem 8 kg słodu w garze 24 l mieszając drewnianą łyżką :) Więć podziwiam koleżankę :/

Inna sprawa, to taka że aż się dziwię że nie masz mieszadła do gara, wydawało mi się że kupowałaś w komplecie ...........

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Inna sprawa, to taka że aż się dziwię że nie masz mieszadła do gara, wydawało mi się że kupowałaś w komplecie ...........

Mieszadło mam przy konstrukcji z kegów, a dziś był powrót do przeszłości, czyli emaliowany gar, drewniana łycha, wiadro z dziurami BA...

 

Wyszło 18l brzeczki o ekstrakcie 23°Blg. Zadane ładnie pracującym 2l starterem WYeast 3787 Trappist High Gravity w temperaturze 22,5°C. Teraz tylko muszę znaleźć jakieś cieplutkie miejsce w domu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Wyszło 18l brzeczki o ekstrakcie 23°Blg. Zadane ładnie pracującym 2l starterem WYeast 3787 Trappist High Gravity w temperaturze 22,5°C. Teraz tylko muszę znaleźć jakieś cieplutkie miejsce w domu.

Kominek ;)

Co z cienkuszem? kibel czy nie wysładzałaś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

24.10.2011 1/2 warki 122 poszła do butelek, a całość warki 123 została zakegowana.

 

Mam problem z warką 124 Belgian Dark Strong Ale. W temp około 20°C piwo bardzo wolno fermentowało, pomogło dopiero przeniesienie do kuchni i postawienie na ogrzewanej podłodze, fermentacja znów ruszyła. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

 

Dziś zatem drugie podejście do BDSA

 

WARKA 125

BELGIJSKIE CIEMNE MOCNE ALE

 

Zasyp:

6,0kg pilzneński

1,2kg monachijski

0,3kg pszeniczny

0,3kg Abbey

0,2kg SpecjalB

 

Zacieranie:

40 minut w 63°C

20 minut w 72°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie 70 minut

Chmielenie:

- 35g Brewers Gold 7,4% na 60 minut (259GPH)

- 30g Styrian Goldings 3,2% na 10 minut (96GPH)

dodatkowo:

- 200g cukru białego na 60 minut

- 150g belgijskiego, ciemnego cukru kandyzowanego na 10 minut

- 5g mchu irlandzkiego na 10 minut

 

Wybicie 18l, ekstrakt 24°Blg. Zadane WYeast 3787 Trappist High Gravity.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 126

DRY STOUT

 

Zasyp:

- 9,0kg słód pilzneński

- 0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne

- 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne

- 0,6kg palony jęczmień

- 0,25kg słód czekoladowy Carafa I

- 0,15kg słód pszeniczny czekoladowy

 

Zacieranie:

- 45 minut w 67°C

- 10 minut w 72°C

Słody czekoladowe i palony jęczmień dodane dopiero przed filtracją.

 

Gotowanie 65 minut.

Chmielenie:

- 80g Marynki (szyszki) na początku gotowania

- 50g Lubelskiego (granulat) na 20 minut przed końcem gotowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 127

AIPA

 

Zasyp:

10,0kg pilzneński

1,4kg monachijski

0,6kg Cara Crystal 120EBC

 

10g gipsu do wody do zacierania

 

Zacieranie:

60 minut w 68°C

10 minut w 72°C

 

Gotowanie 120 minut

Chmielenie:

30g Simcoe 13,1%AA na 105 minut (393GPH)

50g Simcoe 13,1%AA na 65 minut (655GPH)

30g Cascade 4,6%AA na 20 minut (138GPH)

40g Cascade 4,6%AA podczas chłodzenia w temp. 72°C (184GPH)

 

Wybicie: 37l brzeczki o ekstrakcie 15°Blg zadanej gęstwą Wyeast 1056 American Ale w temperaturze 18°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybicie: 37l brzeczki o ekstrakcie 15°Blg zadanej gęstwą Wyeast 1056 American Ale w temperaturze 18°C.

Dori, pytanie techniczne:

czy ty tę ilość rozlewasz na 2 fermentory czy masz może jakiś dubeltowy fermentor?

pytam, bo od razu rzuciłem się na szerokie czyli 40-litrowe wody wychodząc z założenia że 20% więcej pracy da mi 100% więcej piwa, ale nie bardzo widzę opcję fermentowania tego na raz,znaczy się w jednym pojemniku

p.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybicie: 37l brzeczki o ekstrakcie 15°Blg zadanej gęstwą Wyeast 1056 American Ale w temperaturze 18°C.

Dori' date=' pytanie techniczne:

czy ty tę ilość rozlewasz na 2 fermentory czy masz może jakiś dubeltowy fermentor?

pytam, bo od razu rzuciłem się na szerokie czyli 40-litrowe wody wychodząc z założenia że 20% więcej pracy da mi 100% więcej piwa, ale nie bardzo widzę opcję fermentowania tego na raz,znaczy się w jednym pojemniku

p.[/quote']

Brzeczkę rozlewam na dwa fermentory. Jak mam dwa szczepy drożdży to zadaję różnymi, jeśli nie to takimi samymi. Zwykle do jednego fermentora daję 17-18l, tak aby można piwo rozlać w całości do kega, a druga część zwykle trafia do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powoli mogę zaczynać sezon lagerowy. Wreszcie udało się zrealizować marzenia o chłodzonej piwniczce :cool: Cześć piwnicy została oddzielona i zaizolowana. Zamontowaliśmy agregat. Teraz wystarczy tylko posprzątać i można brać się za warzenie pilsów :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zamiast wybrać się na Śląskie Spotkanie Birofilów i Piwowarów to sprzątacie - fajowo :cool:

No cóż tak wyszło, nie da się wszystkiego połapać :) Trochę żałuję, że mnie z Wami nie było, mam nadzieję, że bawicie sie dobrze.

 

Josefik zdjęcia oczywiście zrobię :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 128

BELGIAN PALE ALE

 

Zasyp:

7,0kg pilzneński

3,0kg monachijski

0,72kg Abbey

0,4kg Carabelge

 

Zacieranie:

40 minut w 64°C

20 minut w 72°C

 

Gotowanie 90 minut

Chmielenie:

56g Brewers Gold (granulat) 7,4%AA na 65 minut (414GPH)

30g Aurora Super Styrian (granulat) 5,8%AA na 15 minut (174GPH)

30g Styrian Goldings (granulat) 3,2%AA na 10 minut (96GPH)

 

10g mchu irlandzkiego na 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 128

BELGIAN PALE ALE

 

....

 

Zacieranie:

40 minut w 64°C

20 minut w 72°C

Czy w tym i innych piwach robisz mash-out na 78st? w Twoich recepturach nie piszesz tego ale nie wiem czy dlatego że nie robisz czy dlatego że oczywiście robisz ;)

warto?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście w łeb w łeb :) to moje to pewnie hybryda Twojej receptury na Wiki /choć zaglądałem do warki 105 u siebie ale to już było po GCH/ :).

Swoją drogą to nie wiem czy czasem nie jest to najczęściej używana receptura w Polsce. ;)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie powiem, bardzo to miłe że BPA cieszy się takim zainteresowaniem, mam nadzieję, że po części się do tego przyłożyłam :)

 

Wracając do warki 128 - wyszło tego 41l o ekstrakcie 12,9°Blg. 18l zadane paczką S-33 reszta starterem Wyeast1726 Belgian Abbey II. Ciekawa jestem porównania efektów fermentacji tej samej brzeczki dwoma szczepami...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.