Zdrój Posted October 24, 2008 Share Posted October 24, 2008 Tradycyjnie w drugiej połowie października ogłaszamy podstawową informację dotyczącą Konkursu Piw Domowych, którego najbliższa edycja odbędzie się w czerwcu 2009 roku. Zestaw konkursowy - jak co roku - przygotował Andrzej Sadownik, szef Jury KPD. Podczas VII edycji KPD, Jury oceniać będzie piwa w następujących kategoriach: I. Porter Bałtycki (PL) 18-22°Blg II. Doppelbock / Koźlak Dubeltowy (D) 18-20°Blg III. Saison (B) 12-15°Blg IV. Roggenbier / Żytnie (D) 11,5-13,5°Blg V. Pilzner Bohemski (CZ) 11,5-13,5°Blg VI. Brown Ale - Mild (GB) 8-10°Blg Szczegółowy regulamin KPD, program Festiwalu Piwowarów a także ściśle miejsce i czas imprezy będą ogłaszane na bieżąco w ciągu najbliższcyh tygodni i miesięcy. Pozdrawiam, Ziemek Fałat Browamator Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 24, 2008 Share Posted October 24, 2008 Szczegółowy regulamin KPD, program Festiwalu Piwowarów a także ściśle miejsce i czas imprezy będą ogłaszane na bieżąco w ciągu najbliższcyh tygodni i miesięcy. Ja bym postulował zniesienie ograniczenia do 3 piw. Chętnie bym uwarzył i wystawił wszystkie gatunki, choćby i poza konkursem, tylko żeby dostać profesjonalny arkusz ocen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdrój Posted October 24, 2008 Author Share Posted October 24, 2008 Tak, byłoby fajnie pochwalić się 150 albo 250 piwami w Konkursie, ale profesjonalna ocena tylu piw w ciągu 2 dni Konkursu przerosła by nasze możliwości organizacyjne (jurorzy i czas). Jeszcze nie w 2009 roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted October 24, 2008 Share Posted October 24, 2008 CODER masz rację ja też byłbym chętny otrzymać taką ocenę. Praktycznie mam uwarzone piwa i wydaje mi się, że są ok w jakimś stylu, a to kompletne nieporozumienie. Żeby tak można wysłać piwa do jakiejś komisji, jury, czy ekspertów i otrzymać profesjonalny arkusz ocen byłoby super. Ziemek może BA rozwinie swoją działalność. To byłoby ciekawe, ale chyba mało realne. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 25, 2008 Share Posted October 25, 2008 CODER masz rację ja też byłbym chętny otrzymać taką ocenę. Praktycznie mam uwarzone piwa i wydaje mi się, że są ok w jakimś stylu, a to kompletne nieporozumienie. Żeby tak można wysłać piwa do jakiejś komisji, jury, czy ekspertów i otrzymać profesjonalny arkusz ocen byłoby super. Ziemek może BA rozwinie swoją działalność. To byłoby ciekawe, ale chyba mało realne. JK Niestety, sądzę, że tak profesjonalna ocena jest możliwa tylko przy okazji konkursu. Tyle, że np. w USA masz ze dwa konkursy miesięcznie, możesz zebrać cały plik ocen, a u nas w zasadzie tylko Żywiec... Jakby nas było trochę więcej, może warto by się zorganizować w regionalne kluby, jak w USA, wtedy można by robić klubowe degustacje. Ja szczęśliwie mam w pobliżu Hasintusa, który mi robi prefesjonalne oceny piwa, plus paru znajomych piwoszy... ale oni to zawsze chwalą, a co mają robić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 25, 2008 Share Posted October 25, 2008 Niestety, sądzę, że tak profesjonalna ocena jest możliwa tylko przy okazji konkursu. Tyle, że np. w USA masz ze dwa konkursy miesięcznie, możesz zebrać cały plik ocen, a u nas w zasadzie tylko Żywiec... Ewidentnie jest luka na rynku. Jakby nas było trochę więcej, może warto by się zorganizować w regionalne kluby, jak w USA, wtedy można by robić klubowe degustacje. Miałem podobny pomysł, mam nadzieję, że wykluje się z tego panel degustacyjny na WWP. Ja szczęśliwie mam w pobliżu Hasintusa, który mi robi prefesjonalne oceny piwa, plus paru znajomych piwoszy... ale oni to zawsze chwalą, a co mają robić... Zawsze mi możesz coś podesłać, ja się nie pitolę, jak uważam, że jest źle to piszę. Czasem jedynie w bardziej okrągłych słowach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted October 25, 2008 Share Posted October 25, 2008 Ja też wypiję każde podarowane piwko, ale co do oceny profesjonalnej to niestety się nie zobowiązuję. Po prostu się na tym nie znam. Mam smak i gust, ale własny. Niestety to nia ma nic wspólnego z fachową oceną. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 25, 2008 Share Posted October 25, 2008 Ja też wypiję każde podarowane piwko, ale co do oceny profesjonalnej to niestety się nie zobowiązuję. Po prostu się na tym nie znam. Mam smak i gust, ale własny. Niestety to nia ma nic wspólnego z fachową oceną. JK Oj wena, wena... Porównując to z tym, co niedawno pisałeś, że doszukujesz się wad w swoich piwach oraz miejscami, które z podziwu godną regularnością, zajmujesz na różnych konkursach piwowarskich, odpowiem, że niepotrzebna ta skromność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted October 25, 2008 Share Posted October 25, 2008 Skromności nigdy nie za wiele. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 27, 2008 Share Posted October 27, 2008 Zawsze mi możesz coś podesłać, ja się nie pitolę, jak uważam, że jest źle to piszę. Czasem jedynie w bardziej okrągłych słowach. Dziękuję, może skorzystam. Tylko ta wysyłka jest uciążliwa, może będzie jakaś okazja ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 27, 2008 Share Posted October 27, 2008 Dziękuję, może skorzystam. Tylko ta wysyłka jest uciążliwa, może będzie jakaś okazja ... Oczywiście odwdzięczę się swoim piwkiem, także może trochę zmniejszy to subiektywne koszty. Jakbyś był chętny, to szczegóły na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seta Posted October 28, 2008 Share Posted October 28, 2008 W ewentualne wymiany piwne wchodzę z przyjemniścią... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Uwarzyłem wczoraj ten roggenbier, ależ była walka! Najgorsza filtracja w moim życiu. Ostrzegam: słody podstawowe ześrutujcie dość grubo, róbcie solidny mash-out, do 79* i szybko spuszczajcie filtrat, żeby młóto nie zdążyło się oziębić. I radzę robić dużą warkę - tak z 25l - jak filtracja utknie w połowie, to będzie przynajmniej co wlać do fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 To jest piwo ważone w Regensburgu. Krewniacy mają mi przywieżć oryginał pod koniec listopada i może też sprubuję. Chociaż to nie mój gust. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seta Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Ja zrobiłem na razie quasi-rogena (http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=787710&postcount=104). Z filtracją nie miałem żadnego problemu, ale sposobu zacierania i tak nie polecam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 (edited) Szczegółowy regulamin KPD' date=' program Festiwalu Piwowarów a także ściśle miejsce i czas imprezy będą ogłaszane na bieżąco w ciągu najbliższcyh tygodni i miesięcy.[/quote']Ja bym postulował zniesienie ograniczenia do 3 piw. No proszę - twoje życzenie zostało spełnione. Na stronie BA pojawił się wczoraj regulamin a w nim info, że każdy piwowar może wystawić jedno piwo w każdej z 6 kategorii. Edited April 23, 2009 by Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 [...]Na stronie BA pojawił się wczoraj regulamin a w nim info, że każdy piwowar może wystawić jedno piwo w każdej z 6 kategorii. To bardzo dobra wiadomość. Co prawda trochę późno ale lepiej późno niż wcale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 Bardzo dobrze. Zrobiłem wszystkie style, chciałem wybrać 3 najlepsze, a tak to pojadą wszystkie: i lepsze, i gorsze. Tylko jak tu wysłać 24 flaszki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 Bardzo dobrze. Zrobiłem wszystkie style, chciałem wybrać 3 najlepsze, a tak to pojadą wszystkie: i lepsze, i gorsze. Tylko jak tu wysłać 24 flaszki Ty nie masz "gorszych" piw. Widzę, że szanse dla mnie na jakąś lepszą miejscówkę spadły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 Bardzo dobrze. Zrobiłem wszystkie style, chciałem wybrać 3 najlepsze, a tak to pojadą wszystkie: i lepsze, i gorsze. Tylko jak tu wysłać 24 flaszki Co za skromność. Te gorsze to są te, które zajmują 2 i 3 miejsca. Szkoda, że nie znieśli tego w zeszłym roku bo miałem wszystkie. teraz mam 4 - 16 butelek jakoś dowiozę do Żywca. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 Szkoda, że nie znieśli tego w zeszłym roku bo miałem wszystkie. teraz mam 4 - 16 butelek jakoś dowiozę do Żywca. JK Nie wiem tylko czy można dostarczać piwa do Żywca, czy też trzeba do Strzyżowa. Ja może w tym roku coś zgłoszę, ale najpierw muszę podegustować Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 Ty nie masz "gorszych" piw. Widzę, że szanse dla mnie na jakąś lepszą miejscówkę spadły. Zapewniam Was, że nawet te które uważam za lepsze mają wady. Żywiec to mocno obsadzony konkurs, o zwycięstwie decydują niuanse. W zeszłym roku wysłałem 3 piwa i 2 przepadły zupełnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdrój Posted April 23, 2009 Author Share Posted April 23, 2009 W tym roku wszystkie piwa muszą byc przed Konkursem dostarczone do Strzyżowa. Chłodna część naszego magazynu czeka na przesyłki od dziś do 8 czerwca. Piwa nadesłane po terminie nie będą zwracane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 W tym roku wszystkie piwa muszą byc przed Konkursem dostarczone do Strzyżowa. A czy byłaby możliwość (jak rok temu) odebrać piwa waszym kurierem od Pani Magdy ze sklepu Piwowar? Oczywiście na nasz koszt, ale zawsze to lepiej (i bezpieczniej) niż gdyby każdy oddzielnie wysłał piwa pocztą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdrój Posted April 24, 2009 Author Share Posted April 24, 2009 W tym roku wszystkie piwa muszą byc przed Konkursem dostarczone do Strzyżowa. A czy byłaby możliwość (jak rok temu) odebrać piwa waszym kurierem od Pani Magdy ze sklepu Piwowar? Oczywiście na nasz koszt' date=' ale zawsze to lepiej (i bezpieczniej) niż gdyby każdy oddzielnie wysłał piwa pocztą.[/quote'] NIe widzę problemu, niech się tylko Magda zgodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now