kopyr Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) Niby teraz nikt sie nie denerwuje' date=' ale swoje myśli. JK[/quote']Ja się denerwuję. Mój plan minimum to wprowadzić wszystkie swoje piwa do finału. Chciałeś powiedzieć miejsce na podium? Z każdego miejsca na podium będę się cieszył jak głupi. No ale bądźmy realistami. Pewnym sukcesem będzie jeśli wszystkie (3) piwa, które wystawiłem przeszłyby do finałowej 15-tki w swojej kategorii. W takim pilsie przejdzie do finału mniej niż połowa. :o I bardzo przykro będzie być w tej większej połowie . Edytowane 15 Czerwca 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) ..większej połowie to połowy nie są równe Edytowane 15 Czerwca 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 A ja wszystko poza pilsem. Jak na razie widzę' date=' że kategoria Brown Ale jest słabo obsadzona i upatruję tu szansy dla siebie [/quote'] Ja byłbym daleki od takiego stwierdzenia, bo co najmniej siedmiu startujących w tej kategorii ma nagrody na koncie. Tym niemniej też wiążę z tą kategorią pewne nadzieje Jak pisałem tego posta jeszcze nie było listy startowej, teraz widzę, że będzie ostra walka, w każdej kategorii zresztą. Nie ma lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Jak pisałem tego posta jeszcze nie było listy startowej, teraz widzę, że będzie ostra walka, w każdej kategorii zresztą. Nie ma lekko. Wygra najlepszy choć pewnie różnice będą minimalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Jak pisałem tego posta jeszcze nie było listy startowej' date=' teraz widzę, że będzie ostra walka, w każdej kategorii zresztą. Nie ma lekko.[/quote']Wygra najlepszy choć pewnie różnice będą minimalne. I to mnie martwi, bo każde z piw które wysłałem ma jakąś drobną wadę - za małe nagazowanie; słaba piana; dziwna nutka w zapachu; może tylko Porter jest bez wad, ale co z tego jak sam degustowałem już dwa jeszcze lepsze. W Pilsach i Porterach ciężko się przepchać, bo do nasza polska specialite de la maison. W zeszłym roku chyba przyjąłem lepszą taktykę - robiłem 8 Witbierów pod rząd, do skutku, aż mi wyszedł perfekcyjnie. W tym roku za bardzo się rozdrobniłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 W zeszłym roku chyba przyjąłem lepszą taktykę - robiłem 8 Witbierów pod rząd, do skutku, aż mi wyszedł perfekcyjnie. W tym roku za bardzo się rozdrobniłem CZyli obecnie jesteś perfekcyjny. Tylko czy zdołasz to powtórzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 W zeszłym roku chyba przyjąłem lepszą taktykę - robiłem 8 Witbierów pod rząd' date=' do skutku, aż mi wyszedł perfekcyjnie. W tym roku za bardzo się rozdrobniłem [/quote']CZyli obecnie jesteś perfekcyjny. Tylko czy zdołasz to powtórzyć? W Witbierach? Pewnie tak. Czy zdołam powtórzyć? Pewnie nie Próbowałem już powtarzać warkę, w identyczny sposób i zawsze jest trochę inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Niestety powtarzalnośćw naszym przypadku jest bardzo trudna powiedziałbym wręcz niemożliwa. Ja w tym roku uwarzyłem 3 portery i miałem problem żeby uzyskać 22 blg. Jednego wybrałem i wysłałem, ale jak kosztuję te inne to mam wątpliwości czy wybrałem właściwego. Gbyby trzeba wybrać dzisiaj pojechałby inny. Zobaczymy. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Niestety powtarzalnośćw naszym przypadku jest bardzo trudna powiedziałbym wręcz niemożliwa. Ja w tym roku uwarzyłem 3 portery i miałem problem żeby uzyskać 22 blg. Jednego wybrałem i wysłałem, ale jak kosztuję te inne to mam wątpliwości czy wybrałem właściwego. Gbyby trzeba wybrać dzisiaj pojechałby inny. Zobaczymy. JK Znalazłem świetny sposób na wybór własciwego piwa - trzeba zrobić ślepą próbę, najlepiej z udziałem kolegów. Ja proszę żonę, żeby mi nalała piwo do ponumerowanych szklaneczek, dobrze jest do puli dołączyć jedno komercyjne, żeby mieć odniesienie. Jak np. w wygrał Połczyn full, to już wiedziałem, że pilsa nie ma co wysyłać W podjęciu właściwych decyzji bardzo mi tez pomógł panel degustacyjny u Infama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Niestety powtarzalnośćw naszym przypadku jest bardzo trudna powiedziałbym wręcz niemożliwa. Ja w tym roku uwarzyłem 3 portery i miałem problem żeby uzyskać 22 blg. Jednego wybrałem i wysłałem' date=' ale jak kosztuję te inne to mam wątpliwości czy wybrałem właściwego. Gbyby trzeba wybrać dzisiaj pojechałby inny. Zobaczymy. JK[/quote']Znalazłem świetny sposób na wybór własciwego piwa - trzeba zrobić ślepą próbę, najlepiej z udziałem kolegów. Ja proszę żonę, żeby mi nalała piwo do ponumerowanych szklaneczek, dobrze jest do puli dołączyć jedno komercyjne, żeby mieć odniesienie. Jak np. w wygrał Połczyn full, to już wiedziałem, że pilsa nie ma co wysyłać W podjęciu właściwych decyzji bardzo mi tez pomógł panel degustacyjny u Infama. Ja tam miałem po jednym rodzaju i tylko w trzech kategoriach, więc nie miałem takich dylematów. Ale tez nie mam złudzeń co do jakiegokolwiek wyższego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Znalazłem świetny sposób na wybór własciwego piwa - trzeba zrobić ślepą próbę, najlepiej z udziałem kolegów. (...) W podjęciu właściwych decyzji bardzo mi tez pomógł panel degustacyjny u Infama. To się dopiero okaże czy właściwe były te decyzje? Swoją drogą ja nie mam w sobie takiej determinacji, żeby uwarzyć 8 warek pod rząd w tym samym stylu. 2-3 ok, choćby po to, żeby drożdże się zamortyzowały, ale raczej preferuję drożdże na których można uwarzyć kilka różnych stylów piwa. Np. munich lager - pils, helles, munich dunkel, maerzen, rauchbier, porter. Bardzo rzadko warzę 2 warki pod rząd w tym samym stylu. Co do panelu degustacyjnego, to oczywiście racja, tylko trzeba brać poprawkę kto jest w tym panelu. Panel u Infama to zupełnie inna bajka, niż kilku kolegów, którzy piją tylko koncerniaki. Także ja wyznaję zasadę, że jak ma się udać, to się uda. Ewidentnie nie jestem perfekcjonistą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Jeszcze trochę prywaty. Będę w Żywcu z noclegiem (pia-sob) i w dodatku samochodem, na szczęście nie będę kierowcą. Z tej racji chcę zabrać kratę piwa z BK na wymiankę. Najwięcej mam piw z ostatnich warek, więc to te bym oferował, na PW proszę o kontakt chętnych na wymianę. Jak ktoś by miał jakieś konkretne życzenie na piwo z wcześniejszych warek to pytajcie zobaczę co się da zrobić. Oferuję Żytnie, Rauchbiera, Pilsa (ale niestety nie konkursowego), dubbla, milk stouta. Kilka piw jest już zarezerwowanych dla Staśka, także zostaje jakieś 15-16 do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) Ja całej skrzynki pewnie nie dam rady zmieścić do samochodu, ale parę piw na wymianę mogę zabrać: Z górniaków: mild, bitter, IPA, SEBA. Z dolniaków: pils, marcowe. Ew. może jeszcze znajdę jakieś "resztki" doppelbocka i portera. Z wynalazków: imbirowe, czerwony lager, pils chmielony tylko lubelskim z mojego chmielnika, któremu aktualnie bliżej do pale ale niż do pilsa. Chętnych zapraszam na PW. EDIT: zapomniałem napisać, że przyjeżdzam w piątek późno w nocy, więc ew. wymiana w sobotę. Edytowane 16 Czerwca 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Chyba nam się dwa wątki o wymianie w Żywcu zrobiły http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1342&p=3 Właśnie w tamtym wątku pisałam, ze oczywiście pisze się na wymianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniady Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 O matko, nie spodziewałem się aż tylu wystawionych do konkursu piw. Oby tylko wejść do piętnastki, bo inaczej będzie wstyd się żonie i znajomym przyznać, nie dotyczy to pilsa, bo tu to samo wejście do 15 jest sukcesem Ja zgłosiłem portera, doppelbocka i żytnie. Najbardziej zdziwiła mnie ilość zgłoszona do żytniego i saison. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Konkurs w Żywcu to nie przelewki. Zeszłoroczny skład jurorów gwarantował wysoki poziom mimo, że piw było tylko 86. W tym roku chyba będzie jeszcze wyżej i wyżej. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 (edytowane) Dzisiaj w Dzienniku Zachodnim jest o giełdzie w Zywcu i o nas. CYTAT - W organizowanym po raz 7 konkursie piw domowych organizatorzy zanotowali w tym roku rekordową frekwencję. Zgłoszono 134 piwa od 61 piwowarów.Bedą jedną z największych atrakcji imprezy - koniec cytatu Edytowane 17 Czerwca 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Dzisiaj w Dzienniku Zachodnim jest o giełdzie w Zywcu i o nas. CYTAT - W organizowanym po raz 7 konkursie piw domowych organizatorzy zanotowali w tym roku rekordową frekwencję. Zgłoszono 134 piwa od 61 piwowarów.Bedą jedną z największych atrakcji imprezy - koniec cytatu Link do artykułu http://zywiec.naszemiasto.pl/wydarzenia/1012909.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 W moim wydaniu gazety była tylko ta pierwsza część. Miło przeczytać takie rzeczy bo wynika z tego, że nasze hobby staje się coraz bardziej znane. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Konkurs etykiet lista startowa. He, dałem też moje etykiety, bo fajnie będzie widać swoje etykiety (marne są ale będą ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 No ale bądźmy realistami. Pewnym sukcesem będzie jeśli wszystkie (3) piwa, które wystawiłem przeszłyby do finałowej 15-tki w swojej kategorii. W takim pilsie przejdzie do finału mniej niż połowa. :o I bardzo przykro będzie być w tej większej połowie . Ja wystawiłam 2 piwa i też liczę na wejście do 15-stki Normalnie masakra w tym roku, jak się w końcu zdecydowałam startować, to mam teraz przerypane, kruca bomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerdzio Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Oby to wejście było jak najszersze coby najlepsi się zmieścili. ja się nie zmieszczę urósł mi bebech:lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Ja się zastrzelę gdybym wiedział że tyle będzie osób to bym się poddał na starcie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Traktujcie to jako zabawę. A jedyny pożytek z tej zabawy to to, że możemy sie w domu napić dobrego piwa. Przy takim tłumie na pewno bedą i nowi liderzy i na tym polega cały urok. Każdy z czegoś się ucieszy. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Każdy uczestnik otrzyma formularz z badania sensorycznego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi