Pieron Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Ślepy jestem przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 PIERON - No trudno w Twoim wieku już być ślepym. Zdarza się. ANTEKS z porterem deptałeś mi po piętach ja miałem aż 3,36 notę. No trudno wyprzedziłem Cię tylko cały czas będę myślał który łyk jurora o tym zadecydował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 U mnie w zasadzie nie bardzo jest o czym pisać, ale skoro wszyscy zamieszczają... Bohemian Pilzner "...zostało zakodowane jako V-27, przeszło eliminacje wstępne i zostało wniesione pod ocenę Jury jako 8-me w kolejności. Uzyskało ocenę 4,04, co jak powszechnie już wiadomo dało mu I lokatę. Jury nie miało uwag krytycznych." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 No dostałem i ja: Porter Bałtycki zakodowano jako I-8. Nie pokonał progu eliminacji jako piwo wprawdzie z dobrym aromatem, ale uwarzone ze zbyt dużym ładunkiem ziarna palonego, co skutkowało odczuciem proszku na języku, podwyższoną kwasowością. (bardziej Stout niźli Porter Bałtycki) Saison Sasion oznaczono jako III-12. Odpadł w eliminacjach. Dość obiecujący zapach chmielowy, kwiatowy, ale piwo niesharmonizowane, mdłe, prawie bez goryczki. Roggenbier Żytnie oznaczony jako IV-11również poległ w eliminacjach jako piwo bez piany, o stęchłym zapachu, bez atrybutów piwa pszenicznego/żytniego i o podwyższonej kwasowości, . Brown Ale Browan Ale Mild oznaczono jako VI-10. Piwo pokonało próg eliminacji, zostało poddane degustacji w Żywcu jako 6-te w kolejności. Uzyskało ocenę 3,18, co zapewniło mu dobrą V lokatę. Uwagi Jury: lekko przesycone. Zbyt intensywny zapach chmielowy. W smaku akcenty palone zbyt nachalne. Niedość słodkie. He, normalnie muszę się poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Moje metryczki: Doppelbock Zbawiciel zakodowany jako II-16, przeszedł eliminację i w konkursie został poddany ocenie jako piwo 3-cie w kolejności. Uzyskał ocene 3,40, co dało mu XI lokatę. Uwagi jury: zbyt ciemne. Za wysoka goryczka. Słonawe, z nutą drewna, ale i metaliczne - nietypowe dla stylu. Brown Ale Nutty Sweet Ale zakodowane jako VI-19, pokonało eliminacje i w konkursie zostało poddane ocenie jako 7-me w kolejności. Uzyskało ocenę 2,84, co dało mu VIII lokatę. Uwagi: zbyt niskie nasycenie - szybko traci pianę. W smaku nieco karmelu, ale końcówka wodnista, płaska. Zbyt młode. Rogge, Porter i Saison nie przeszły eliminacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Niech i moje wyniki ujrzą światło dzienne, choć na początek pięknie wszystkich przywitam bo to mój pierwszy post tutaj: Pilzner Bohemski oznaczono jako V-13. Pokonał próg eliminacji i w Żywcu został wniesiony do oceny Jury jako 2-gie piwo w kolejności. Uzyskał ocenę 3,70, co oznacza dobrą IV lokatę. Krytyczne uwagi Jury: nieco przesycone CO2. W zapachu lekko piwniczne, utlenione z diacetylem. Brown Ale oznaczony jako VI-7 również pokonał progu eliminacji wstępnej. Podany do oceny jako piwo 8-me w kolejności. Uzyskało ocenę 2,05, co dało mu XIII lokatę. Uwagi: zbyt jasne. W zapachu, smaku silnie drożdżowe i kwasowe. Nie w stylu! Cóż... przy moim "warkowym" stażu wynik pilznera przyprawił mnie o zawrót głowy Pozdrawiam wszystkich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Waldi witaj na forum IV lokata w pilznerze przy takiej obsadzie to super wynik, gratulacje!!! Może napiszesz coś o sobie http://www.piwo.org/forum/f13-Poznajmy-sie--.html Chętnie poznamy kolejnego piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Dzięki serdeczne Niebawem napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Waldi witaj na forum IV lokata w pilznerze przy takiej obsadzie to super wynik, gratulacje!!! Masz rację. W tej kategorii nawet nie startuję, bo nie mam szans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Cóż... przy moim "warkowym" stażu wynik pilznera przyprawił mnie o zawrót głowy Pozdrawiam wszystkich! Na początku zawsze wychodzą lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 O żesz, ale lipa Porter Bałtycki zakodowano jako I-7. Przeszedł eliminację wstępną, a w konkursie został wniesiony do oceny przez Jury jako piwo 3-cie w kolejności. Uzyskał ocenę 2,86, co dało mu XII lokatę. Krytyczne uwagi Jury: zapach szybko się ulatniający, nieco rozpuszczalnikowy, alkoholowy. Słabe nasycenie, takaż pienistość. Mało treściwe (zbyt głęboko odfermentowany?), puste w smaku. Pilzner Bohemski Wiosenny Pils Prezesa 0znaczony jako V-19, nie pokonał progu eliminacji, jako piwo bardzo mętne z zalegającą goryczką nie tylko chmielową ale i drożdżową. No cóż, po pierwsze, to za późno się zdecydowałam wysłać piwa - dotarły do Browamatora we wtorek, a zaraz w piątek i sobotę robili eliminacje, pils ewidentnie się nie odstał. Chociaż tej drożdżowej goryczki to ja nie czuję. Chciałam sobie zweryfikować teraz, ale ostatnie 3 butelki Slavoy gdzieś głęboko schował i nie mogę znaleźć Co do portera to dziś go łyknę i się ustosunkuję, bo do tej pory miał i nasycenie i pianę dobrą. Odfermentowanie z 22 do 5,5 było. W każdym razie - poracha na całej linii :o Chyba się dziś upiję jakimś moim niedobrym piwskiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 W każdym razie - poracha na całej linii :o Chyba się dziś upiję jakimś moim niedobrym piwskiem nic to Marusiu w przyszłym roku będzie lepiej ps.a Twoje piwa są zacne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 E, jakoś się nie upiłam Właśnie kończę porterka, no fakt, nagazowanie mało imponujące, ale puste w smaku? Może za zimne było. No nic, trzeba się cieszyć, ze nie było gorszych opinii jury, poziom widzę wyszlifowany na maxa już jest, za rok też na pewno wystartuję, spodobało mi się (może jestem masochistką? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Zachwycony Waszym "ekshibicjonizmem", na Wasz użytek sporządzam oto metryczkę swojego Brown Ale'a: "piwo zakodowano jako VI-2. Przeszedł bez zastrzeżeń eliminacje wstępną. W Konkursie poddany ocenie Jury jako piwo 14-te w kolejności. Uzyskał ocenę 1,90 co dało mu XIV lokatę. Krytyczne uwagi Jury: zapach stęchły, zgniły, kanalizacyjny (zepsuty chmiel?). Przesycone CO2, brak słodkości" Desperacko wierzę, że trafiła się jurorom jakaś zepsuta butelka. Mała szansa, ale nie wykluczone. Też możecie tak założyć Dokładamy starań by oceny konkursowe były maksymalnie zobiektywizowane, ale przecie absolutnie obiektywne nie są. Opracowywując metryczki widzę, że są jurorzy lepsi i gorsi, a ich opinie w ocenie końcowej (jak to w demokracji) ważą tyle samo. Należą się Wam wyjaśnienia jak wyglądał etap eliminacji wstępnej. Otóż na stół wyjeżdżały losowo transze ok. 10 piw do porównania "side by side" - obok siebie. W przypadku kategorii gdzie trzeba było wyeliminować w sumie kilka piw, myślę że nie było błędów ze wskazaniem tych z wadami. Ale w przypadku kategorii Pilzner, gdzie trzeba było wskazać te najlepsze (np 5 z 12-tu), to tej pewności już nie mam. Już choćby transza transzy mogła być i zapewne była nierówna. Chcecie kręcić filmowy manifest piwowara domowego, zainspirowani robiącą wrażenie kreacją hobbystów z USA. To niezły pomysł. Ale jestem pewien, że jeszcze lepszym sposobem na przebijanie się do świadomości ogółu są konkursy piw domowych, warsztaty, "szkółka niedzielna", czyli konkretne czyny. Dziękuję wszystkim za udział w VII Konkursie Piw Domowych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 eee tam ekshibicjoznizm chcieliśmy sie podzielić tym co mamy najlepsze A filmik będzie dopełnieniem, pokazniem się, reszty nie odpuścimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Chcecie kręcić filmowy manifest piwowara domowego, zainspirowani robiącą wrażenie kreacją hobbystów z USA. To niezły pomysł. Ale jestem pewien, że jeszcze lepszym sposobem na przebijanie się do świadomości ogółu są konkursy piw domowych, warsztaty, "szkółka niedzielna", czyli konkretne czyny. Praca u podstaw, czyli picie własnego domowego piwa z kolegami. Wyjaśnianie co, gdzie i jak, a nóż może ktoś załapie bakcyla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 No cóż, po pierwsze, to za późno się zdecydowałam wysłać piwa - dotarły do Browamatora we wtorek, a zaraz w piątek i sobotę robili eliminacje, pils ewidentnie się nie odstał. Chociaż tej drożdżowej goryczki to ja nie czuję. Tym zdaniem ostatecznie udowodniłam, że jestem blondynką. Najpierw zdiagnozowałam problem, a potem się zdziwiłam, ze nie czuję drożdzowej goryczki w piwie, które u mnie stoi w skrzynce, a nie jest po podróży Czes, Twój brown ale ewidentnie wskazywałby na zepsutą butelkę. Przecież jakby było takie niedobre, to nie przeszło by eliminacji. A propos niedoskonałości fazy eliminacyjnej - czy zamierzacie w przyszłym roku zrobić to inaczej? No, bo chyba piw raczej mniej się nie spodziewacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) CZES czytam Twój post jako pocieszenie, mimo wszystko mnie sie udało. W przyszłym roku to dopiero będzie konkurs. Ja liczę, że będzie conajmniej 200 - 250 konkursowych piw. To dopiero będzie jazda i problem dla organizatorów. Chyba będzie to można traktować jako mistrzostwo Polski. JK Edytowane 25 Lipca 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 I słusznie! Zauważ, że wraz ze wzrostem liczby uczestników rośnie liczba mniej lub bardziej rozczarowanych wynikiem. Jawnie zadowolonych jest co najwyżej osiemnastka (6 kategorii x 3 miejsca na podium). Tak więc moja sytuacja przynoszącego szczegółowe wieści na temat wyniku konkursowego z roku na rok jest coraz gorsza Co do Waszych przewidywań na przyszłość - damy radę i 250 piwom w tym samym, choćby niedoskonałym stylu. Tak to się robi na świecie, nie lepiej. Potrzeba będzie jedynie więcej ludzi zaangażowanych do etapu eliminacji wstępnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 No to z niecierpliwością czekam na kategorie piw na kolejny konkurs. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Niedługo będzie jak w USA - do Żywca będą przyjmowane tylko piwa, które stanęły na podium w jakimś bardziej lokalnym konkursie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Niedługo będzie jak w USA - do Żywca będą przyjmowane tylko piwa, które stanęły na podium w jakimś bardziej lokalnym konkursie. Nie byłby to zły pomysł, ale jeszcze długa droga przed nami do tego. Najpierw trzeba by było ujednolicić zasady konkursów regionalnych, no i musiało by być ich nieco więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 A moje miało się jak poniżej : Pilzner Bohemski JARCZ zakodowane jakoV-20. Pokonało próg eliminacji i zostało wniesione pod ocenę Jury w Żywcu jako 10-te w kolejności. Uzyskało ocenę 3,25, co dało mu VIII lokatę Krytyczne uwagi Jury: zbyt ciemne. Stęchły zapach. Płaska goryczka, smak pusty, ziemisty, stęchły. Roggenbier Żytnie JARCZ oznaczono jako IV-12. Nie pokonało progu eliminacji jako piwo o zapachu zbożowym (młóto), w smaku kwaśne, zbyt wytrawne, wodniste, nieco pleśniowe. Jakieś to żytnie faktycznie było za kwaśne :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 A moje miało się jak poniżej : Pilzner Bohemski JARCZ zakodowane jakoV-20. Pokonało próg eliminacji i zostało wniesione pod ocenę Jury w Żywcu jako 10-te w kolejności. Uzyskało ocenę 3,25, co dało mu VIII lokatę Krytyczne uwagi Jury: zbyt ciemne. Stęchły zapach. Płaska goryczka, smak pusty, ziemisty, stęchły. No gratulacje Tomek. Wspaniały wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 No gratulacje Tomek. Wspaniały wynik. I znów się potwierdza, że pierwsze piwa wychodzą lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się