Pierog Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 jak dla mnie 12 stopni to nie ma warunków zeby ten gaz sie zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 12°Blg to trochę mało żeby ubić drożdże, lagery potrafią w niskich temperaturach się dość długo nagazowywać, moja Desitka gazowała się koło dwóch miesięcy. Weź jedną butelkę do temperatury pokojowej i po tygodniu będziesz wiedział czy drożdże żyją. Jeśli okaże się że padły to dodaj strzykawką samej gęstwy, jeśli nie ma gazu to cukier jest bo drożdże go nie przerobiły. Ja swojego Berleywine'a tak reanimowałem po 3 miesiącach oczekiwania na nagazowanie i po dwóch tygodniach od reanimacji był poprawnie nagazowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Przed wrzuceniem do piwnicy trzymałem je 2 dni w 20C i dopiero do 12C. Właśnie otwierałem butelkę która 2 tygodnie leżała w pokoju drożdże są martwe w takim bądź razie. Poczekam jeszcze miesiąc jak się nie nagazuje to zrobię tak jak mówisz. A ile drożdży wpuszczać do butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Ja przy butelkowaniu lagerów tej zimy na warkę 20-litrową dawałem około 2 g drożdży suchych (S-33). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Ja dawałem po 4ml świeżej gęstwy po Bitterze na 0,5l, trochę dużo ale Barleywine miał 10% alk. i chciałem mieć pewność że drożdże ruszą. Przy 12°Blg pewnie po 1-2ml wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się