amap Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 09.11 - #40 - Assidue addiscens ad senium venio: Zasyp * słód pilzneński - 3,5kg * słód pszeniczny - 0,3kg * słód monachijski - 0,3kg Zacieranie * 10' - 52°C * 45' - 64°C * 15' - 72°C podgrzanie do 78°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 20g Tradition 5%ak * 5' - 10g Tradition 5%ak Drożdże: * Drożdże Wyeast 2565 Kölsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 16.11 - #41 - Aliena laudatis, vestra ignoratis: Zasyp * słód wędzony - 2,25kg * słód pszeniczny - 1kg Zacieranie * 15' - 52°C * 35' - 65°C * 30' - 72°C podgrzanie do 78°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 20g szyszka jakaś ?%ak Drożdże: * Drożdże grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 warka #33 nie jest mocno kwaśnia (!?) - leszczowy blend nie spełnił pokładanych nadziei, trzeba będzie tylko leciutko dosłodzić... w smaku truskawki i goryczka wiśniowa z pestek, w zapachu derka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 23.11 - #42 - Ad rastros seriores redit: Zasyp * słód pale ale - 3kg * słód aromatic - 1kg * słód monachijski - 0,5kg * słód caramel pils - 0.3kg Zacieranie * 20' - 65°C * 45' - 72°C podgrzanie do 78°C Gotowanie 60'/chmielenie * 55' - 20g szyszka jakaś ?%ak * 15' - 20g szyszka jakaś ?%ak Drożdże: * Wyeast 3538 Leuven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 #41 - się nie wyklarowało przez dwa dni z pomocą żelatyny na balkonie więc zostawiam wewnątrz - wachania temperatury powodują u mnie niepokój.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 miodek jest przewytrawny, nigdy wiecej bayanusów do miodu następny nastaw będzie na czymś innym, mnie żarłocznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 PDMy od Fermvinu podobno dają lepiej radę. Ja też mam dwa czwórniaki w wersji mega wytrawnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 #39 - gotowy witek, troche amerykański, bo chmielu dużo - ale co ciekawe citry nie czuć - i troche przyciężki jest, ale piłem nie schłodzony może dlatego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 PDMy od Fermvinu podobno dają lepiej radę. Ja też mam dwa czwórniaki w wersji mega wytrawnej no trzeba będzie, ale chyba zrobię trójniaka, żeby bardziej miód było czuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Ja dwójniaka jak mi się dama zwolni. Bogi podał mi przepis tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) 03.01 - #43 - Loqui ignorabit, qui tacere nesciet: Zasyp * słód pilzneński - 4,0kg * słód pale ale - 1,3kg * cukier kandyzowany 130°C - 1kg Zacieranie * 20' - 51°C * 60' - 64°C * 10' - 75°C podgrzanie do 78°C Gotowanie 90'/chmielenie * 60' - 20g granulat lomik ?%ak * 15' - 25g granulat tradition 5,5%ak * 10' - 25g granulat saaz ?%ak Drożdże: * Wyeast 3522 Belgian Ardennes edit 21l - 17.1°BLG Edytowane 3 Stycznia 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) 04.01 - #44 - Ubi ius, ibi onus: Zasyp * słód pszeniczny - 2kg * słód pale ale - 1,8kg * płatki owsiane - 0,4kg * płatki żytnie błyskawiczne - 0,1kg Zacieranie * 30' - 50°C * 40' - 67°C * 10' - 72°C podgrzanie do 78°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 20g Mosaic * 10' - 20g Citra * 5' - 15g kolendra * 1' - 15g kolendra * 5' - 10g rumianek * 5' - 90g skórka pomarańczy * 0' - sok z cytryny i pomarańczy Drożdże: * Wyeast 3944 Belgian Wit Edit 21l - 11,9°BLG Edytowane 5 Stycznia 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Rumianku to poskąpiłeś . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Rumianku to poskąpiłeś . czepiasz się, jedno zero w tą czy w tamtą.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) 05.01 - #45 - Quia nominor capra II: Zasyp * słód aromatic - 2.7kg * słód monachijski - 1.5kg * słód pale ale - 1kg * słód pilzneński - 0.585kg * słód caramel - 0.5kg * słód cararuby - 0.1kg Zacieranie * 10' - 63°C * 40' - 72°C * 10' - 76°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 30g tradition 5.5%ak * 5' - 10g tradition 5.5%ak Drożdże * Wyeast 2308 Munich Lager edit: 20l - 16.2°BLG Edytowane 8 Stycznia 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 cos spitoliłem, bo drożdże do dzisiaj nie wystartowały - wystawiłem z lodówki wiadro, może się ruszą w końcu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 3 dni lagu to dużo mi na munichach II przy 8 C już fermentowały po 2 dniach Rozglądnij się za czymś awaryjnie ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 wiem, że to duży lag, chyba za słabo napowietrzyłem brzeczkę.... identycznie robiłem koźlaka na urquellach ale szybciej poszło, widać munichy jakies inne są..... mam s04 może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 No jak ci pasują do lagera Zaczekaj jeszcze trochę jak jutro nic nie będzie to zadaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jednak w końcu ruszyły się, nie muszę dodawać suchych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 zapomniałem dodać, że w lodówce miałem 6-7 stopni podkręciłem do 8-9, powinno byc lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 #44 - 2.31°BLG #43 - 4°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) 18.01 - #46 - Nihil supra: Zasyp * słód pale ale - 3.3kg * słód aromatic - 0.4kg * słód caramel - 0.4kg Zacieranie * 60' - 68°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 30g fuggles 5.0%ak * 30' - 20g ekg 6.4%ak * 30' - 10g ekg 6.4%ak Drożdże * Wyeast 1968 London ESB Ale Edit: 20l 10.9°BLG Edytowane 18 Stycznia 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 #46 - zeszło do 3°BLG #44 - zeszło do... zapomniałem ale już butelkach #43 - zeszło do 2.3°BLG - połowa zabutelkowana z muscavado Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 #46 - zeszło do 3°BLG i stanęło wiekszość poszła do beczki ale parę butelek też się udało napełnić z 1.3g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się