Raczek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Mild dzisiaj wylądował na cichej w tydzień ładnie zszedł z 9,1BLG do 2,9BLG. Biorąc pod uwagę zacieranie na słodko to raczej już niżej nie zejdzie ale dam mu jeszcze z 7-10 dni zanim zabutelkuję. Dzisiaj tydzień po butelkowaniu degustacja Tmave i nie urywa jak na razie, może się ułoży jeszcze. Brakuje mu troszkę ciała jest lekki posmak kawy ale nie takiego efektu się spodziewałem, może jeszcze się ułoży... Bardzo ładna śnieżnobiała piana cieszy oko a reszta mam nadzieję z czasem przyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 #57 Triper Light przelany na cichą z wynikiem 1,8BLG (7Brix przed korektą) i chyba już niewiele zostało do odfermentowania, wg BS2 końcowy wynik powinien być 1,7 ale dla spokoju dam piwu jeszcze tydzień. Dzisiaj przelany zostanie też do butelek #58 Mild który skończył na 2,7BLG (5Brix przed korektą) nagazowanie takie English z dodatkiem 90g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Warka nr. 59 12.XI.2014r Black IPA Goryczka: 115IBU Kolor: 53EBC OG: 15,5BLG FG: 3 BLG Surowce: Słód pale ale 4,5kg Słód monachijski 0,5kg słód karmelowy 80EBC 0,35kg słód karmelowy 160EBC 0,25kg słód carafa III 0,2kg słód czkoladowy żytni 0,2kg Dodatki: mech irlandzki 5g cukier 0,7kg Chmiele: Amarillo 30g Chinook 30g Columbus 30g Rakau 30g Litrowy starter BRITISH ALE M07 Mangrove Jack's Zacieranie: Na lenia 70minut w 67-68st.C Wysładzanie 5l+5l+6l Gotowanie 70minut 70 minut - Chinook 30g 30 minut- Amarillo 30g + Columbus 30g + Rakau 30g 10minut - mech irlandzki + cukier 0,7kg Wyszło 25l 15,5BLG (16,2BriX przed korektą) schłodzone chłodnicą zanurzeniową do temp. poniżej 30st.C drożdże zadane zostały w temp. 20st.C. Fermentacja w temp. 18st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Warka nr.60 18.XI.2014r Belgian Dubbel Goryczka: 25IBU Kolor: 22,5EBC OG: 16,1BLG FG: 2,7 BLG Surowce: Słód pale ale 2,5kg Słód Pilzneńskii 2,5kg słód CaraBelge 0,5kg słód Special B 0,2kg Dodatki: mech irlandzki 5g cukier bialy 0,2kg cukier muscovado 0,5kg rodzynki sułtańskie 0,1kg Chmiele: Marynka 10g Galaxy 20g Gęstwa 10 dniowa po Triplu Fermentum Mobile "Odkrycie sezonu" Zacieranie: woda do zacierania 18l 54st.C - 10minut 66-68st.C - 60minut 72st.C - 10minut 78st.C filtracja Wysładzanie 6l+6l+7l Gotowanie 60minut 60 minut - Marynka 10g 30 minut- Galaxy 10g 10minut - cukier biały 0,2kg + Cukier muscovado 0,5kg + rodzynki 0,1kg + mech irlandzki + galaxy 10g Wyszło 22l 16,1BLG (16,8BriX przed korektą) schłodzone chłodnicą zanurzeniową do temp. poniżej 30st.C drożdże zadane zostały w temp. 20st.C. Fermentacja w temp. 22st.C. Warka okrągła miała być "MEGA ODJECHANA" ale stwierdziłem że lepiej wykorzystać ostatni raz dość świeżą gęstwę po Triplu i tym samym zakończyć (chyba) żywot w moim browarze żywot tych świetnych drożdży od fermentum mobile. Niestety mój kociołek lidlowy będzie musiał przejść remont (korozja przy kranie jest już dość zaawansowana tylko patrzeć jak odleci kran a z nim cała brzeczka na podłogę) Udało mi się opanować w programie odparowanie i uzyskałem wynik taki jaki zakładałem mam nadzieję że teraz będzie to wartość powtarzalna w kolejnych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Wczoraj do butelek trafiła warka #57 Tripel Light mimo dość intensywnego zapachu aldehydu octowego z wiadra zdecydowałem się rozlać to piwo do butelek kierując się zasadą "wylać zawsze zdążę" Co ciekawe po przelaniu do mniejszego naczynia (szklanki) zapach był całkiem normalny, ale czas pokaże jak to piwo będzie się zachowywać w butelkach. Tripel skończył fermentację z wynikiem 1,8BriX co daje mu 8,2% alk. Zabutelkowany z dodatkiem 149g cukru rozpuszczonego w litrze wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 To ciemne IPA to z myślą o Toruniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 To ciemne IPA to z myślą o Toruniu? Oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Wczoraj Black IPA trafiła na cichą z wynikiem 3,7BLG, dzisiaj wrzuciłem 50gr Citry i 50gr Galaxy.... Za tydzień trafi do butelek i mam nadzieje ze w Toruniu jakoś się zaprezentuje przyzwoicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Brzmi nieźle, nie mogę się doczekać żeby spróbować sam nic nie mam, a raczej mam, rocznego RISa, ale nie dam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Nie wiem jeszcze czy ja będę nie wiem jak grafik ale moje piwo na pewno będzie mnie reprezentować w Toruniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Mam nadzieję że dasz radę, planujemy wypad większą ekipą z Bydgoszczy wiec szykuje się dobra impreza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Jutro będę wiedział jak wstępnie grafik wygląda mam nadzieje ze chociaż na rano będę miał w sobotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Zapowiada się moja pierwsza absencja w Toruniu od początku TZPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Wypluj te słowa drogi piwowarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Może spróbuj kierownika przekupić kilkoma butelkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 4 Przed świętami dostać wolne w markecie? Ciężko to widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Echhhhh nic się nie da zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Echhhhh nic się nie da zrobić? Będę kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Warka nr.61 28.XI.2014r AIPA Goryczka: 61IBU Kolor: 14EBC OG: 14,6BLG FG: 3,5 BLG Surowce: Słód pale ale 5,5kg Słód monachijski 0,5kg słód karmelowy 30 0,5kg Dodatki: mech irlandzki 5g Chmiele: Magnum 15g Chinook 15g Simcoe 15g Citra 15g Summit 15g Amarillo 20g Gozdawa US West Coast uwodnione w schłodzonej brzeczce Zacieranie: woda do zacierania 18l 66-68st.C - 60minut 72st.C - 10minut 78st.C filtracja Wysładzanie 5+5+5+5 Gotowanie 60minut 60 minut - Magnum 15g 45 minut - Chinook 15g 30 minut - Simcoe 15g 15 minut - Citra 15g 5 minut - Citra 15g 15g Summit + 24g Amarillo dodane do schładzającej się brzeczki o temp 72st.C Wyszło 22l 14,6BLG (15,2BriX przed korektą) schłodzone chłodnicą zanurzeniową do temp. poniżej 30st.C drożdże zadane zostały w temp. 22st.C. Fermentacja w temp. 18st.C. przez pierwsze kilka dni i podniesiona do 19st.C. Na zimno jeszcze się nie zastanawiałem co dać, ale wypróbuję chyba szyszkę do chmielenia na zimno...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Warka nr. 59 Black IPA zabutelkowana z dodatkiem 130g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. Odfermentowało do 3,7BLG (8,4BriX) w smaku goryczka to na pewno nie 115IBU więc zachodzi prawdopodobieństwo że wcale się nie pomyliłem z ilością chmielu i wszystko jest tak jak zaplanowałem pierwotnie więc ok 80IBU goryczki..... w smaku palone, chmielowe z fajnym aromatem. Przewidywana zawartość alkoholu do 6% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Warka nr.60 Belgian Dubbel przelana na cichą z dodatkiem 100g rodzynek zaparzonych wcześniej wrzątkiem.... Areometr wskazywał 7BriX czyli 2,4BLG.... w smaku wytrawne dodałem rodzynek dla uzyskania odrobiny słodyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Warka nr.60 Belgian Dubbel przelana do butelek z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonego w litrze wody. Pomiar BLG 2,4 (7BriX przed korektą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 13.XII na cichą trafiła warka #61 AIPA z dodatkiem 50g Citry i 50G Centennial w szyszce nie mierzyłem BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Warka nr. 62 15.XII.2014r Polish IPA Goryczka: 70IBU Kolor: 19EBC OG: 15,5BLG FG: 3 BLG Surowce: Słód pilzneński 5,5kg Słód monachijski 0,4kg słód CaraGold 120EBC 0,5kg słód zakwaszający 0,1kg Dodatki: mech irlandzki 5g Chmiele: Iunga 100g 150ml średnio gęstej gęstwy po #61 Gozdawa west coast Zacieranie: 66-68st.C - 60minut 75st.C - 10minut 78 - wygrzew Wysładzanie 6+6+6l Gotowanie 60minut 15g. Iunga FWH 10g. Iunga - 60minut 15g. Iunga - 30 minut 20g. Iunga - 20 minut 10g. Iunga - 10minut + 5g mech Irlandzki 10g. Iunga 5minut 20g Iunga do chłodzenia w temp. poniżej 70st.c Wyszło 21l 15,5BLG (16,2BriX przed korektą) schłodzone chłodnicą zanurzeniową do temp. poniżej 30st.C drożdże zadane zostały w temp. 21st.C. Fermentacja w temp. 18st.C. wzrastająco do 19,5st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Wstyd się przyznać ale dopiero w warce #62 przy wysładzaniu zastosowałem wężyk na kranik którego dotąd nie stosowałem przez co moje piwa miały jeden wspólny mianownik = utlenienie. Zastosowanie dodatkowo 0,1kg słodu zakwaszającego podniosło nieco wydajność PIPA miała dokładnie taki sam zasyp (ilościowy) i takie sam schemat zacierania a jednak 1,1BLG więcej. Generalnie po zrecenzowaniu moich piw przez Andrzeja Millera jestem pełen zapału do dalszej pracy.... moje piwa to utlenienie i niuanse w zasypach jak np. Tmave które wyszło jak Stout i to taki Foregin Extra, Pills Garbnikowa goryczka ale ogólnie żadnych infekcji więc jest optymizm we mnie i zapał do dalszej pracy..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się