Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj na cichą trafiła warka #45 "Foch" przy 3,1BLG. Piwo bardzo klarowne drożdże Burton Union zrobiły robotę chyba jeszcze nigdy po burzliwej nie miałem tak klarownego piwa.

Jutro w planach Best Biter. Wczoraj też zamówiłem paski do pomiaru pH oraz kwas fosforowy i będę kombinować z wodą, ciekaw jestem efektu....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz co, kiedyś na forach amerykańskich czytałem że ponoć nie trzeba kombinować z pH zacieru jeśli masz w zasypie jakieś słody karmelowe albo mocniej prażone, ponoć przy dzisiejszych mocno zmodyfikowanych słodach w wystarczający sposób obniżają one pH. Zalecali obniżać pH tylko przy piwach ze 100 % udziałem słodów jasnych lub przy lagerach.

Co do kwasu fosforowego to nie łatwiej użyć słodu zakwaszającego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy jakie efekty da kwas, na wnioski przyjdzie czas później jeśli nie będzie różnicy wtedy przestanę go stosować....

 

Tymczasem dzisiaj:

 

Warka nr. 46 Special Bitter /7.III.2014/

 

Goryczka: 33IBU

Kolor: 12EBC

OG: 10,2BLG

FG: 2,5BLG

 

Surowce:

 

Słód pale ale 3,5kg

Słód pszeniczny jasny 0,25kg

Słód monachijski I 0,3kg

jęczmień palony 0,04kg

 

Chmiel Marynka 9%AK chmiel z 2011r

Chmiel EKG 6,4AK chmiel z 2012r

 

drożdże M79 Burton Union gęstwa z poprzedniej warki

 

Zacieranie:

 

Zasyp w temp. 55st.C

53-56st.C - 15minut

63-65st.C - 40minut

71-72st.C - 30minut

75st.C - 10minut

78st.C - filtracja

 

Filtracja do objętości 28-29l

 

Gotowanie 70minut

 

Marynka 2011 - 27g - 60minut

EKG-10g - 30minut

Mech Irlandzki 5g - 15minut

EKG -10g-10minut

 

 

Wyszło 23l/10.2BLG Idealnie wg. założeń

 

Wydajność 59%

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym miesiącu jeszcze planuje 2warki. Za tydzień pszenica bo wyszła a za 2tygodnie AIPA inspirowana Grand Prix Czesława Dziełaka.

Wielkimi krokami zaliczam się do okrągłej warki nr.50 a będzie to RIS

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 47 Pszenica /13.III.2014/

 

Goryczka: 10,4IBU

Kolor: 7,1EBC

OG: 10,9BLG

FG: 3BLG

 

Surowce:

 

Słód pilzneński 2kg

Słód pszeniczny 2kg

Słód karmelowy jasny 0,2kg

 

Chmiel Hellertauer Hersbrucker 4,13 %Ak

 

drożdże kangury ;) uwodnione

 

Zacieranie:

 

Zasyp w temp. 45st.C po 15minutach sprawdzenie próbki i dodanie 1ml kwasu fosforowego 75% pH ustalone na 5,5

42-44t.C - 15minut

64-66st.C - 30minut

71-72st.C - 40minut

75st.C - 5minut

78st.C - filtracja

 

Filtracja do objętości 30l Do każdej porcji wody (5+5+5+5 dodane 2ml kwasu fosforowego 75% pH wody do wysładzania 5,5)

 

Gotowanie 70minut

 

HH 20g - 60minut

 

Wyszło 24l/10,6BLG

 

Wydajność:63%

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W międzyczasie na cichą przy 2,5BLG zlałem warkę 46 Best Bitter. Kolejne bardzo klarowne piwo po burzliwej, pomału Burton union stają się moimi ulubionymi drożdżami.

Zebrałem świeżą gęstwę po Bitterze która posłuży do AIPA którą mam w planach w przyszłym tygodniu zrobić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 48 AIPA /21.III.2014/

 

Goryczka: 64IBU

Kolor: 13,4EBC

OG: 15,9BLG

FG: 4BLG

 

Surowce:

 

Słód pale ale 5,8kg

Słód pszeniczny 0,7kg

Słód monachijski I 0,5kg

słód carapills 0,22kg

 

Chmiele:

 

Magnum 27g

Calypso 27g

Amarillo 27g

Citra 27g

 

drożdże gęstwa po warce 46 Best Bitter (burton union pół słoika)

Zacieranie:

 

Zasyp w temp. 55st dodanie 1ml kwasu mlekowego 75%

62-63st.C - 80 minut

71-72st.C - 15minut

75st.C - 5minut

78st.C - filtracja

 

Po zacieraniu 7,22kg zasypu w Lidlu okazało się że niewielka część zacieru się przypaliła mimo max obrotów mieszadła w smaku niby nie czuć spalenizny zobaczymy jak będzie po fermentacji, liczę na to że 64IBU przykryje ewentualne niemiłe posmaki...

 

Filtracja do objętości 30l Do każdej porcji wody (5+5+5+5 dodane 2ml kwasu fosforowego 75% pH wody do wysładzania 5,5) pH brzeczki między 5,3 - 5,5

 

Gotowanie 70minut

 

Magnum 27g - 60minut

Calypso 27g - 15minut

Amarillo 27g - 10minut

Citra 27g - 1minuta

 

Wyszło 23 l 15,6 / BLG

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.