Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Warka #41 zabutelkowana w końcu z dodatkiem 109g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. Odfermentowanło do 3BLG co da jakieś +,- 8,5%alk. Nagazowanie 2,2

Warka #42 Żytni Stout przelany na cichą, odfermentowało do 5BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W JO? A gdzie to, może ja też się załapię?

JO= Jan Olbracht 8 lutego jest zebranie na którym wybierać będziemy zarząd Oddziału terenowego Kujawsko - Pomorskiego. Zapraszam nawet jeśli nie jesteś członkiem PSPD na spotkanie .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po miesiącu bezruchu w browarze przyszedł czas aby coś wrzucić do gara i zatrzeć.

 

Warka nr. 43 English Brown Porter 12BLG /17.I.2014/

 

Goryczka: 35IBU

Kolor: 50EBC

OG: 12BLG

FG: 2,5BLG

 

Surowce:

 

Słód Pale Ale Pearl 3,5kg

Słód Brown 0,5kg

Słód Crystal 400 0,4kg

Słód Chocolate 0,1kg

 

Chmiel Fuggles

 

Drożdże US-04

 

Zacieranie:

 

Zasyp (poza czekoladowym) w temp. 69st.C

66-68 st.C - 90minut

po negatywnej próbie jodowej wsypanie czekoladowego i przerwa w tej samej temp. jeszcze 10minut

78st.C - 5minut

 

Filtracja do objętości 28-29l

 

Gotowanie 70minut

 

Fuggles - 55g - 60minut

Fuggles - 20g - 10minut

 

Niestety odparowanie z niewiadomych powodów zmniejszyło się z 8litrów do 5 przez co uzyskałem 25l/12BLG drożdże zadane w temp. 24,5st.C temp. fermentacji 18st.C

Całość musiałem stuningować 0,3kg cukru białego rozpuszczonego w 0,6l wody. Przed dodaniem cukru uzyskałem tylko 24,5l 10,6BLG

 

Wydajność: 65%

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasami tak bywa, mi też potrafi odparowanie skakać w zakresie 3 do 5 litrów i nie widze zależności dlaczego.

Pracowałeś już na słodzie Chocolate? Jeśli tak, to jaką masz o nim opinię? Planuję trochę dodać do RISa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasami tak bywa, mi też potrafi odparowanie skakać w zakresie 3 do 5 litrów i nie widze zależności dlaczego.

Pracowałeś już na słodzie Chocolate? Jeśli tak, to jaką masz o nim opinię? Planuję trochę dodać do RISa.

 

Chyba pierwszy raz go dodałem więc wnioski będą podczas degustacji tego piwa

 

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj na cichą trafiła warka 43 Brown Porter. Zeszło do 3 BLG

 

A wczesnym rankiem powstała kolejna warka:

 

Warka nr. 44 Stout Owsiany 12,8BLG /28.I.2014/

 

Goryczka: 40IBU

Kolor: 78EBC

OG: 12BLG

FG: 3,3BLG

 

Surowce:

 

Słód pilzneński 3kg

Słód monachijski I 0,25kg

Słód caramunich II 0,25kg

Słód czekoladowy 0,4kg

palone ziarna jęczmienia 0,4kg

płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg

 

Chmiel Topaz

 

gęstwa po Brown porterze US-04

 

Zacieranie:

 

Zasyp (poza słodami palonym) w temp. 69st.C

68-69 st.C - 120minut na ostatnie 10 minut dodane słody palone

78st.C - Filtracja

 

Filtracja do objętości 28-29l

 

Gotowanie 70minut

 

Topaz - 24g - 60minut

 

Wyszło 25l/12,8BLG

 

Wydajność : 65%

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj do butelek trafiła warka 43 English Brown Porter przy końcowym wyniku 2,5BLG z dodatkiem 114g cukru trafiła do 48 butelek 0,5l.

Dzisiaj też na cichą przelana została warka #44 Stout Owsiany co martwi to 5,5BLG po 14 dniach burzliwej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciężko powiedzieć bo Topaz poszedł tylko na goryczkę ale jak już będzie w butelkach to dostaniesz i ocenisz. Dam mu jeszcze z 10-14dni niech sobie dofermentuje bo te ponad 5BLG to zdecydowanie za dużo

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje za stouta żytniego, naprawdę super piwo. Bardzo podobają mi się nuty czekoladowe, a nawet chyba lekko rumowe, tak przynajmniej wyczułem. Może dałbym minimalnie (tak z 5g) mniej chmielu bo goryczka była chyba trochę za mocna w porównaniu do poziomu treściwości, ale to i tak wyjątkowo pijalne i smaczne piwo.

Szacunek, to niełatwy styl.

Edytowane przez Preis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka dni temu robiąc porządki w piwnicy znalazłem 3butelki mojego pierwszego piwa #1 IRA opisana zresztą tutaj w wątku i zostawiłem specjalnie na dzisiaj. Właśnie trwa degustacja i nie jest najgorzej piwo zabvelkowane w październiku 20110 :)

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też mam kilka takich wynalazków, 3-4 letnich ale strach je otwierać, z reguły są przegazowane...

Próbowałem "I hate you" niezła goryczka i konkretny balans, wydaje mi się że dzięki dobrej podbudowie słodowej udało Ci się zbić te 120 IBU. Mocno gorzkie, ale nie zalegające.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo uwarzone dla i z pomocą mojej lepszej połówki która nie wypije piwa powyżej 30IBU goryczki i piwa które jest ciemne stąd warka która będzie dość jasna i mało goryczkowa a Citra na aromat ma za zadanie przekonać ją do chmielenia po Amerykańsku :)

 

Warka nr. 45 "Foch" Blond Ale /18.II.2014/

 

Goryczka: 26IBU

Kolor: 10EBC

OG: 14,5BLG

FG: 3BLG

 

Surowce:

 

Słód pilzneński 3,7kg

Słód pszeniczny jasny 0,3kg

Słód karmelowy 600EBC 0,03kg

płatki ryżowe błyskawiczne 0,5kg

miód gryczany 500g

 

Chmiel Marynka

Chmiel Hellertauer Hersbrucker

Chmiel Citra

 

drożdże M79 Burton Union

 

Zacieranie:

 

Zasyp w temp. 54st.C

52-53st.C - 10minut

62-63 st.C - 40minut

71-72st.C - 30minut

78st.C - fltracja

 

Filtracja do objętości 28-29l

 

Gotowanie 75minut

 

Marynka 2011 - 26g - 60minut

Hellertauer - 7g - 30minut

Mech Irlandzki 5g + Hellertauer 5g + miód 500g - 10minut

Citra - 15g - 0minut

 

Wyszło 24l/13BLG Muszę przepisy ustalać na 24l zamiast 21 bo coś ostatnio częściej trafiam w tę wartość ;)

 

Wydajność: 65%

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.