Marmur Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Na jaki kolor się barwiło? Czarny, ciemnogranatowy czy coś w ten deseń czy taki ciemny miodowy...jak to drugie to po prostu płyn Lugola ma taki kolor Tu masz zdjęcie http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=8359&filename=skrobia.jpg jak wyglądało jak to w środku to jest ok. A skrobia w sumie straszna nie jest piwo mętne będzie ale przy pszenicznym to w żadna wada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 no jaśniejszy niż zdjęcie nr 1 ale dużo ciemniejsze niż 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Po tak długiej przerwie kolor wskaźnika nie powinien być taki. Ale taki może być. Wydajność nie jest niczym strasznym biorąc pod uwagę, że to początki zabawy z piwem. Chmielenie po tylu godzinach nie powinno zaszkodzić. W końcu to przyprawa tylko, mająca nadać goryczkę piwu. Chmielenie ma też wytrącać nadmiar białek, garbników i odparować różne niechciane związki, ale to też nie powinno być problemem nawet po całej nocy przerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 ok dzięki trochę mnie to uspokoiło. Warzenie powoli obiega końca tzn. jeszcze ok 20min. Potem przelewam do pojemnika i czekam aż ostygnie czyli do jutra:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Nie masz możliwości szybkiego schłodzenia? Jakaś wanna czy coś z zimną wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 nie za bardzo jedynie pod prysznicem. Wyszło 15L ale blg znacznie wzrosło po wysładzaniu 10,5 a teraz 16 miało byc 12blg na 20L. Zostawić tak? czy coś zrobić nie chciałbym teraz za bardzo otwierać fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Jeśli dolejesz 5 l wody mineralnej to powinno wyjść akurat 12°Blg. Gdybyś miał ją wczesniej dobrze schłodzoną to obnizyłbyś od razu temperaturę brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Schłodzenie 5 litrów wody w zamrażarce zajmie dużo mniej czasu niż chłodzenie 15 litrów pod prysznicem. Leć do sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 ok to doleje a 5l to nie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Wlej dwa jak się boisz, zmierz Blg. Jak mało, dolej i zmierz znowu. Aż do 12Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 15 l * 16°Blg = 240 240 / 12°Blg = 20 l Więc bez stresu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) Chwila...z 10,5 °Blg do 16??? Na pewno masz dobrze skalibrowany areometr? Sprawdź na wodzie w temp. 20°C lub jeśli masz ten z BA to w 60 °F (ok. 16°C ) czy pokazuje 0,0°Blg. Na serio coś tu nie gra. Tak z moich szybkich obliczeń wyszło mi że przy odparowaniu 4l (z 19 do 15l) powinieneś mieć jakieś 13-13,5°Blg. Edytowane 20 Października 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Jak będziesz robił następną warkę to daj znać mam chłodnicę no i mogę ją dostarczyć od poniedziałku do piątku na Dworcową. Masz parę kroków ( przez rozwalenie dworca ciut dalej ). Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Na pewno coś nie gra. Albo pierwszy pomiar (19l i 10,5°blg) albo drugi (15l i 16°Blg) był niedokładny. W jakiej temperaturze mierzyłeś? Skoro teraz masz 15litrów to dolewając 4litry wody (tj do 19l) będziesz miał z powrotem to co przed chmieleniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Już ok dolałem 5 i jest 12,5 tak zostawiam. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Nie chcę być złym prorokiem, ale skoro miałeś na początku 19l 10,5°Blg odparowało ci 4 l i zostało 15 l to po dodaniu 5l powinieneś otrzymać coś jeszcze słabszego niż miałeś na początku. W końcu uzupełniłeś ten ubytek i jeszcze dolałeś 1l dodatkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 po wysładzaniu 19,5 *10 = 195, po gotowaniu 15*16 = 240 powinno być tyle sam a różnica na ekstrakcie po gotowaniu jest taka jakbyś dosypał prawie 0,5 kg cukru. Pewnie pomiar gęstości był nie w takiej temperaturze jak wyskalowany pływak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 po wysładzaniu 19,5 *10 = 195, po gotowaniu 15*16 = 240 powinno być tyle samo Sprawdziłem kilka moich warek. W żadnej nie mam "tyle samo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 po wysładzaniu 19' date='5 *10 = 195, po gotowaniu 15*16 = 240 powinno być tyle samo[/quote']Sprawdziłem kilka moich warek. W żadnej nie mam "tyle samo". prawo zachowania masy jest bezwzględne. Jedyne co można stracić to ekstrakt który zostanie w osadach i trzeba to uwzględnić. Chyba że mówimy o brzeczce wybitej, czyli tej w kotle przed zakończeniem gotowania. Wtedy różnice są spowodowane błędem pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Sprawdziłem kilka moich warek. W żadnej nie mam "tyle samo". to dziwne, bo akurat ja mam "tyle samo" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Od dzisiaj będę dokładniejsze zapiski prowadził. Jakoś nigdy takie przeliczenia nie były mi potrzebne. W sumie dalej nie są, ale z samej ciekawości to zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Dziadek64 meldujesz się na szkoleniu w Spiżu . Pogadać z piwowarami live "bezcenne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Jak będziesz robił następną warkę to daj znać mam chłodnicę no i mogę ją dostarczyć od poniedziałku do piątku na Dworcową. Masz parę kroków ( przez rozwalenie dworca ciut dalej ).Powodzenia. Ok wielkie dzięki będę miał to na pewno na uwadze bo rzeczywiście chłodzenie w brodziku nie jest najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Dziadek64 meldujesz się na szkoleniu w Spiżu . Pogadać z piwowarami live "bezcenne" A kiedy takie szkolenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Ogólne wrażenia po warce nr 1, nie było aż tak źle , ale miałem wahania temp przy przerwie w 72 C tak pomiędzy 68 a 73. No i przeliczyłem się z czasem wysładzanie trwało do 00:30, więc już nie chmieliłem bo rano do pracy, następnym razem zarezerwuje cały dzień tak żeby zacząć rano to na pewno się wyrobie a może poprostu pszenica aż tak długo trwa bo czytałem że dłużej. Wydajność ok miałem 15L 16blg dolałem za poradą(dzięki)5L i mam 20L 12,5blg więc według przepisu. Pierwszy pomiar musiał być nie właściwy może temp. za wysoka? ale teraz jest ok. Mam nadzieje że będzie pijalne. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się