emcede Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 (edytowane) Miała być pszenica a jest .... #16 Bitter Pale 2,5 kg Monachijski 1,5 kg Pszeniczny 0,08 kg Crystal 120 0,1 kg Carahell 0,1 kg Jęczmień palony 0,025 kg 68-66C - 60' 76C - 10' Gotowanie 70 min Challenger 30g - 60' Fuggles 20g - 30' Fuggles 15g - 10' Drożdże S-04 PORAŻKA !!! Nie wiem co się stało ale filtracja nie doszła praktycznie do skutku ! Nie wiem czy to wina śrutowania czy wina filtratora (niby zapchany nie był) Tyle ile ściekło wlałem do gara dopełniłem wodą przed gotowaniem 7 BLG dojdzie pewnie do 9 BLG i cuż jakoś się wypije Nie zmienia to faktu że wycieczka do obi po wężyk do kibla gwarantowana. Ostatecznie 16,5 l 9 BLG. Zobaczymy co z tego będzie Edytowane 12 Września 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Warka #15 zlana do lagerowania zeszło do 3 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Dziś warzę kolejnego pilsa a w między czasie warka 15 poleciała do kega #17 Pils Żatecky 13 BLG Pilzneński Bruntal 5,4 kg Carapils 0,22 kg 19l wody do zacierania 52 - 10' 62 - 25' 72 - 35' 76 - 10' Gotowanie 70 min. Saaz 20 g - 60' Saaz 20 g - 45' Saaz 20 g - 30' Saaz 20 g - 15' Saaz 20 g - 1' Zadana gęstwa Wyeast 2007 z warki 15 25 litrów 13 BLG Edytowane 19 Października 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 (edytowane) Dziś na tapecie.... #18 Scottish Export 80/- 11 BLG Pale 4,25 kg Zakwaszający 40 gr Jęczmień palony 90 gr EKG - 30 gr na 60 min 68C - 75' 76C - 10' Gotowanie 70' Przed gotowaniem mam 10 BLG coś mi chyba BS źle wyliczył albo mam taką ekstra wydajność Drożdże Danstar Nottingham Edytowane 19 Października 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) W końcu zajrzałem do garnka #19 Black AIPA 16 BLG Pale - 5kg Amber - 230g Carapils - 230g Caraaroma - 200g Czekoladowy - 70g Gotowanie 70' Columbus 14,5% 10g + Nugget 12,8% 15g - 60' Centennial 10% 25g - 30' Centennial 25g + Cascade 20g + Nugget 20g - 1' Na zimno poleci mieszanka Cascade i Bramling Cross Drożdże gęstwa Nottingham Wyszło 21L 16BLG Edytowane 23 Listopada 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Miałem właśnie zabutelkować warkę 17, już nawet butelki sobie pomyłem itd. Przynoszę z piwnicy kanister, otwieram i.... piękne białe plamy na powierzchni, no rzesz kur*a mać. W sumie pierwsza moja warka która poszła w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Ale chyba spróbowałeś przed wylaniem ? Na pocieszenie Ci powiem, że moja 17 warka również dostała infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Miałem właśnie zabutelkować warkę 17, już nawet butelki sobie pomyłem itd. Przynoszę z piwnicy kanister, otwieram i.... piękne białe plamy na powierzchni, no rzesz kur*a mać. W sumie pierwsza moja warka która poszła w kanał. W zasadzie nie mam doświadczenia w piwach dolnej fermentacji, bo moje dwa pierwsze dopiero fermentują, ale czy w przypadku dolniaków takie zjawisko nie może wsytepować? Może źle kojarzę, ale czy to nie mogłyby być te związki białkowe, które miałyby się wytrącać przy lagerowaniu? Jak pisałem nie mam doświadczenia, ale takie moje pierwsze skojarzenie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Nie może. Piwo ma być czyste, klarowne, bez żadnych błon i plam. Jedyne co może pływać po wierzchu, to małe skupiska piany z wydzielającego się CO2 przy ogrzaniu. Gratuluję decyzji o wylaniu. Jest tyle dobrego piwa, że szkoda trzymać zepsute. Już nie wspominam o piciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Nie może. Piwo ma być czyste, klarowne, bez żadnych błon i plam. Jedyne co może pływać po wierzchu, to małe skupiska piany z wydzielającego się CO2 przy ogrzaniu. Gratuluję decyzji o wylaniu. Jest tyle dobrego piwa, że szkoda trzymać zepsute. Już nie wspominam o piciu. Ok..dziękuję za wyprowadzenie z błędu i naukę na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Warka 19 zlana na cichą, zeszła jak na razie na 4 BLG. Jutro wrzucę chmiele na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 (edytowane) #20 Pszenica 11,5 BLG Pilzneński - 1,9 kg Pszeniczny - 2,1 kg 14 litrów wody do zacierania 44C - 15' 52C - 10' 69 - 62C - 60' 76C - 10' Gotowanie 70' Tradition 16g - 60' Drożdże Mauribrew Weiss saszetka Wyszło 21l 11,5 BLG W tym roku jeszcze dwie warki i przesiadka na nowy sprzęt:D Edytowane 6 Grudnia 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Warka #19 zabutelkowana z dodatkiem 115g cukru, zeszła ostatecznie do 3,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Dziś warka #20 trafiła w butle z dodatkiem 155 g cukru. Weissy zeszły do 3,5 blg a więc takie żerne jak WBki nie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Dziś porwałem się na .... #21 Lager Amerykański 11 BLG Pilzneński 5,2 kg Carapils 200g Zakwaszający 100 g Ryż biały 2 kg ryż kleikowany w 80C 10l wody przez 20' potem gotowany 10' potem dolewka 16l wody 55C - 10' 62C - 30' 72C - 30' 76C - 10' Gotowanie 60' Tradition 25g - 60' Tradition 20g - 10' Podział na dwa wiadra po ~23 l A - Wyeast 2007 gęstwa B - W 34/70 saszetka Pierwszy raz warzyłem na dwa dni. Nie mogłem przeliczyć ile ryż da mi wydajności więc szła akcja rozcieńczania. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Rok się kończy a więc i podsumowanie się należy. Przez ostatnie 12 miesięcy wiele się nauczyłem, a w zasadzie nauczyłem się wszystkiego co teraz umiem. Udało się uwarzyć ponad 10 warek lepszych bądź gorszych. Zdarzył się też włam do mojej piwnicy. Pożegnałem się z dwoma garnkami na rzecz nowego o poj. 50l. Od nowego roku sporo się zmieni. Większy garnek, mieszadło, kegerator .... ehhh. Może z początkiem 2014 przesiądę się na instalację półautomatyczną ? Pewnie nie ale się zobaczy. Na nowy rok życzyłbym sobie kolejnych dziesięciu warek czyli ok 4 hl wypasionego piwa Edytowane 30 Grudnia 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Dziś warka 21 poleciała na cichą a oprócz tego... #22 Duvel clone Receptura z forum homebrewtalk Pils - 5,5 kg Carapils - 270g Zacierane 37C - 76C przez 2,5 h Gotowanie 90 min. Saaz 30g - 90' Saaz 28g - 15' Cukier 770g - 10' Drożdże THG gęstwa Dziś zatarte gotowanie przeniesione na jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Dziś klon Duvela poleciał na cichą. Jutro mam nadzieje zacząć uszczuplać bogate zapasy słodu i chmielu:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Dziś w końcu zabutelkowałem Duvel'a, poszedł w 36 flaszek z dodatkiem 120g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) Kolejna warka powstaje w systemie dwu dniowym.... dziś zacieranie i filtracja #23 Centennial Pale Ale Pale 7,5 kg Monachijski 0,9 kg Carahell 0,8 kg Chmielenie zacieru 30g Columbus 69-66C - 60' 76C - 10' Wysłodzę do obj. 46l Gotowanie 70' Centennial 20g - 60' Centennial 50g - 10' Wyszło 39l 13BLG Podzielone na dwa wiadra A - Nottingham B - US - 05 Edytowane 8 Marca 2013 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) Po dłuuuugiej przerwie .... #24 Nołnejm Pale - 8 kg Monach - 1 kg Karmelowy 30 - 700g 69-66C - 60' 76C - 10' Gotowanie 70' Admiral 50g - 60' First Gold 50g - 10' Wyszło idealnie tyle co wyliczył BS - 40l 13,2 BLG Podzielone na 2 wiadra zadane Nottingham'ami Edytowane 7 Maja 2013 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Warka 24 zlana na cichą z dodatkiem 25g Warriora na wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 (edytowane) Dziś powstaje ... #25 CCC AIPA (Columbus, Chinook, Citra) Pale - 10kg Wiedeński - 1kg Pszeniczny - 1kg Carapils - 400g Zakwaszający - 140g Zacieranie w 42l wody 66-64C - 60' Gotowanie 70' Columbus 30g - 60' Columbus 30g - 45' Chinook 20g - 30' Chinook 20g - 15' Citra 30g - 7' Citra pójdzie też na zimno Gęstwa Nottingham Edytowane 17 Maja 2013 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Dziś warka 24 leci w kegi a warka 25 na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Warka 25 zaflaszkowana do 40 butelek z dodatkiem 100g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się