Skocz do zawartości

Bowlers' Brewery


emcede

Rekomendowane odpowiedzi

Miała być pszenica a jest ....

 

#16 Bitter

 

Pale 2,5 kg

Monachijski 1,5 kg

Pszeniczny 0,08 kg

Crystal 120 0,1 kg

Carahell 0,1 kg

Jęczmień palony 0,025 kg

 

68-66C - 60'

76C - 10'

 

Gotowanie 70 min

 

Challenger 30g - 60'

Fuggles 20g - 30'

Fuggles 15g - 10'

 

Drożdże S-04

 

PORAŻKA !!!

 

Nie wiem co się stało ale filtracja nie doszła praktycznie do skutku ! Nie wiem czy to wina śrutowania czy wina filtratora (niby zapchany nie był) Tyle ile ściekło wlałem do gara dopełniłem wodą przed gotowaniem 7 BLG dojdzie pewnie do 9 BLG i cuż jakoś się wypije :) Nie zmienia to faktu że wycieczka do obi po wężyk do kibla gwarantowana.

 

Ostatecznie 16,5 l 9 BLG. Zobaczymy co z tego będzie

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 3 tygodnie później...

Dziś warzę kolejnego pilsa a w między czasie warka 15 poleciała do kega

 

#17 Pils Żatecky 13 BLG

 

Pilzneński Bruntal 5,4 kg

Carapils 0,22 kg

 

19l wody do zacierania

 

52 - 10'

62 - 25'

72 - 35'

76 - 10'

 

Gotowanie 70 min.

 

Saaz 20 g - 60'

Saaz 20 g - 45'

Saaz 20 g - 30'

Saaz 20 g - 15'

Saaz 20 g - 1'

 

Zadana gęstwa Wyeast 2007 z warki 15

 

25 litrów 13 BLG

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś na tapecie....

 

#18 Scottish Export 80/- 11 BLG

 

Pale 4,25 kg

Zakwaszający 40 gr

Jęczmień palony 90 gr

 

EKG - 30 gr na 60 min

 

68C - 75'

76C - 10'

 

Gotowanie 70'

 

Przed gotowaniem mam 10 BLG coś mi chyba BS źle wyliczył albo mam taką ekstra wydajność :D

Drożdże Danstar Nottingham

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W końcu zajrzałem do garnka

 

#19 Black AIPA 16 BLG

 

Pale - 5kg

Amber - 230g

Carapils - 230g

Caraaroma - 200g

Czekoladowy - 70g

 

Gotowanie 70'

 

Columbus 14,5% 10g + Nugget 12,8% 15g - 60'

Centennial 10% 25g - 30'

Centennial 25g + Cascade 20g + Nugget 20g - 1'

 

Na zimno poleci mieszanka Cascade i Bramling Cross

Drożdże gęstwa Nottingham

 

Wyszło 21L 16BLG

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem właśnie zabutelkować warkę 17, już nawet butelki sobie pomyłem itd. Przynoszę z piwnicy kanister, otwieram i.... piękne białe plamy na powierzchni, no rzesz kur*a mać. W sumie pierwsza moja warka która poszła w kanał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem właśnie zabutelkować warkę 17, już nawet butelki sobie pomyłem itd. Przynoszę z piwnicy kanister, otwieram i.... piękne białe plamy na powierzchni, no rzesz kur*a mać. W sumie pierwsza moja warka która poszła w kanał.

W zasadzie nie mam doświadczenia w piwach dolnej fermentacji, bo moje dwa pierwsze dopiero fermentują, ale czy w przypadku dolniaków takie zjawisko nie może wsytepować? Może źle kojarzę, ale czy to nie mogłyby być te związki białkowe, które miałyby się wytrącać przy lagerowaniu? Jak pisałem nie mam doświadczenia, ale takie moje pierwsze skojarzenie..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie może. Piwo ma być czyste, klarowne, bez żadnych błon i plam. Jedyne co może pływać po wierzchu, to małe skupiska piany z wydzielającego się CO2 przy ogrzaniu.

 

Gratuluję decyzji o wylaniu. Jest tyle dobrego piwa, że szkoda trzymać zepsute. Już nie wspominam o piciu. :ble:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie może. Piwo ma być czyste, klarowne, bez żadnych błon i plam. Jedyne co może pływać po wierzchu, to małe skupiska piany z wydzielającego się CO2 przy ogrzaniu.

 

Gratuluję decyzji o wylaniu. Jest tyle dobrego piwa, że szkoda trzymać zepsute. Już nie wspominam o piciu. :ble:

Ok..dziękuję za wyprowadzenie z błędu i naukę na przyszłość ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#20 Pszenica 11,5 BLG

 

Pilzneński - 1,9 kg

Pszeniczny - 2,1 kg

 

14 litrów wody do zacierania

 

44C - 15'

52C - 10'

69 - 62C - 60'

76C - 10'

 

Gotowanie 70'

 

Tradition 16g - 60'

 

Drożdże Mauribrew Weiss saszetka

 

Wyszło 21l 11,5 BLG

 

W tym roku jeszcze dwie warki i przesiadka na nowy sprzęt:D

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś porwałem się na ....

 

#21 Lager Amerykański 11 BLG

 

Pilzneński 5,2 kg

Carapils 200g

Zakwaszający 100 g

Ryż biały 2 kg

 

ryż kleikowany w 80C 10l wody przez 20' potem gotowany 10' potem dolewka 16l wody

 

55C - 10'

62C - 30'

72C - 30'

76C - 10'

 

Gotowanie 60'

Tradition 25g - 60'

Tradition 20g - 10'

 

Podział na dwa wiadra po ~23 l

A - Wyeast 2007 gęstwa

B - W 34/70 saszetka

 

Pierwszy raz warzyłem na dwa dni. Nie mogłem przeliczyć ile ryż da mi wydajności więc szła akcja rozcieńczania.

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Rok się kończy a więc i podsumowanie się należy. Przez ostatnie 12 miesięcy wiele się nauczyłem, a w zasadzie nauczyłem się wszystkiego co teraz umiem. Udało się uwarzyć ponad 10 warek lepszych bądź gorszych. Zdarzył się też włam do mojej piwnicy. Pożegnałem się z dwoma garnkami na rzecz nowego o poj. 50l. Od nowego roku sporo się zmieni. Większy garnek, mieszadło, kegerator .... ehhh. Może z początkiem 2014 przesiądę się na instalację półautomatyczną ? Pewnie nie ale się zobaczy. Na nowy rok życzyłbym sobie kolejnych dziesięciu warek czyli ok 4 hl wypasionego piwa :)

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dziś warka 21 poleciała na cichą a oprócz tego...

 

#22 Duvel clone

 

Receptura z forum homebrewtalk

 

Pils - 5,5 kg

Carapils - 270g

 

Zacierane 37C - 76C przez 2,5 h

 

Gotowanie 90 min.

Saaz 30g - 90'

Saaz 28g - 15'

Cukier 770g - 10'

 

Drożdże THG gęstwa

 

Dziś zatarte gotowanie przeniesione na jutro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Kolejna warka powstaje w systemie dwu dniowym.... dziś zacieranie i filtracja

 

#23 Centennial Pale Ale

 

Pale 7,5 kg

Monachijski 0,9 kg

Carahell 0,8 kg

Chmielenie zacieru 30g Columbus

 

69-66C - 60'

76C - 10'

 

Wysłodzę do obj. 46l

 

Gotowanie 70'

 

Centennial 20g - 60'

Centennial 50g - 10'

 

Wyszło 39l 13BLG

Podzielone na dwa wiadra

A - Nottingham

B - US - 05

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po dłuuuugiej przerwie ....

 

#24 Nołnejm

 

Pale - 8 kg

Monach - 1 kg

Karmelowy 30 - 700g

 

69-66C - 60'

76C - 10'

 

Gotowanie 70'

Admiral 50g - 60'

First Gold 50g - 10'

 

Wyszło idealnie tyle co wyliczył BS - 40l 13,2 BLG

Podzielone na 2 wiadra zadane Nottingham'ami

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś powstaje ...

 

#25 CCC AIPA (Columbus, Chinook, Citra)

 

Pale - 10kg

Wiedeński - 1kg

Pszeniczny - 1kg

Carapils - 400g

Zakwaszający - 140g

 

Zacieranie w 42l wody

 

66-64C - 60'

 

Gotowanie 70'

 

Columbus 30g - 60'

Columbus 30g - 45'

Chinook 20g - 30'

Chinook 20g - 15'

Citra 30g - 7'

Citra pójdzie też na zimno

 

Gęstwa Nottingham

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.