Lukas Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Witam Jak juz pisałem dwa dni temu uwarzyłem Weizena. wszystko wyszło nieźle jak na pierwsze zacieranie z tym że chyba dałem niewłasciwy chmiel..... W jednym przepisie był aromatyczny Spalt Select granulat 30g, w drugim Lubelski 50g (czy nie za duzo?) Ja natomiast dałem 28g Marynki.... Czy to piwo jest schrzanione??? ( Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Piwo schrzanione, lej prosto to kibla A tak na poważnie na wiki w dziale "oprogramowanie" znajdziesz bardzo pomocne programy. Pomogą Ci dobrać ilość chmielu do danego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) By się tego dowiedzieć polecam po prostu go skosztować i nie przejmować się na zapas Edytowane 3 Listopada 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Będzie mocno chmielone, przez co trochę nie w stylu, ale co z tego Na pewno taka ilość Marynki go nie zmasakruje tak, żeby się nie nadało do picia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Jaka była zawartość alfakwasów? Z którego roku był chmiel? Po pierwszej butelce nastepne będa baaardzo smakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Z którego roku pewnie sie nie dowiem... Na opakowaniu tylko MARYNKA 50g.... Na pocieszenie powiem tak: dobrze ze nie dałem 50g!!! A tak mnie kusilo, ale cos mi nie pasowalo.... Co tam wypije się. Na pewno bedzie lepsze niz puchy Coopersa ktore warzyłem przedtem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Ilość chmielu trzeba sobie dobrać samemu, wiele zależy od sposobu chmielenia, wieku i sposobu przechowywania chmielu, zawartości alfakwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Powiedz jeszcze ile miałeś brzeczki? I jaki balling? Jeśli Ci bardzo goryczka będzie przeszkadzała (oraz jeśli masz przynajmniej 12-13°Blg), to możesz dolać ze 2-3l przy rozlewie - zawsze trochę to zmniejszy goryczkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Powiedz jeszcze ile miałeś brzeczki? I jaki balling?Jeśli Ci bardzo goryczka będzie przeszkadzała (oraz jeśli masz przynajmniej 12-13°Blg), to możesz dolać ze 2-3l przy rozlewie - zawsze trochę to zmniejszy goryczkę... tak, ale zmieni też stosunek goryczka:ekstrakt. Takie rozwiązanie nie zawsze będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Fuj, to nie bedzie piwo! To będzie PSZENICA !!!!!!!!!!! Możesz mi podesłać jeden transporter do oceny A tak na poważnie to proszę przenieście temat do piaskownicy, bo to pasuje tutaj jak wół do karecy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) Nie wiem czy moja odpowiedź coś ci pomorze ale robiłem Weizena z zestawu HB i chmieliłem lubelski w ilości 40 g na 60 minut a piwo wyszło bardzo delikatne i smaczne.. Marynka ma więcej alfa kwasów ale dałeś mniejszą ilość więc piwo nie powinno być bardzo prze chmielone:) Tak że nie przejmuj się na zapas..\ Pozdrawiam Edit: Wyszło mi mniej niż zakładane 24 l do chmielenia bo około 21 litrów i 17 - 18 l. po gotowaniu.. Więc i większe stężenie chmielu .. Edytowane 3 Listopada 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Dzięki wszystkim za podtrzymanie na duchu. Powiedz jeszcze ile miałeś brzeczki? I jaki balling?Jeśli Ci bardzo goryczka będzie przeszkadzała (oraz jeśli masz przynajmniej 12-13°Blg), to możesz dolać ze 2-3l przy rozlewie - zawsze trochę to zmniejszy goryczkę... Po wysładzaniu wyszło 24 l brzeczki 12°Blg . Po chmieleniu wyparowało 7 litrów a Blg po wystudzeniu do 20 stopni wyniosło 15 Na tym etapie dolałem wody i finalnie otrzymałem 21 l brzeczki 13°Blg. Wydajność wyniosła 67% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) Na tym etapie dolałem wody i finalnie otrzymałem 21 l brzeczki 13°Blg. Myślę, że spokojnie możesz dolać 1,5-2l wody - dostaniesz wtedy ok 12°Blg. Myślę, że piwo na tym dużo nie straci. tak, ale zmieni też stosunek goryczka:ekstrakt. Jeśli jest przechmielone, to i tak ten stosunek jest za dobry, wiele mu to nie zaszkodzi a pomóc może. EDIT: jeszcze jedno pytanie: jakie drożdże i jakie było zacieranie? Bo jeśli to WB-06 i z tych 13°Blg odfermentuje do 2°Blg, to jednak wahałbym się nad rozcieńczeniem... Edytowane 3 Listopada 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 13 Blg to dobra gęstość początkowa jak na pszeniczniaka. Nic nie kombinuj, piwo będzie może bardziej gorzkawe, ale na pewno pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Drożdże WB-06 Zacieranie: 45°C - 12 minut 53°C - 15 minut 63°C - 30 minut 72°C - do negatywnej próby jodowej. Negatywna była 5 min po uzyskaniu tej temperatury. Potrzymałem jednak dalsze 10minut. podgrzanie do 78°C i filtracja Wydajność byłaby jeszcze lepsza ale rozlałem ok. 0.8 litra brzeczki (tej najlepszej, na początku filtracji - 20Blg Pzdr ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Przy 30 minutach w 63' i WB-06, to pewnie odfermentuje do 2 albo 1°Blg. Ale ja bym nie rozcieńczał. Ze stylem nie będzie zgodne ale wypijesz ze smakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 lukas, na razie daj sobie spokój z zamartiwaniem się, za dwa tygodnie ocenisz i sprawdzisz jaki wynik otrzymałeś - gwarantuję, że piwo będzie smakowało lepiej a goryczka bedzie mniejsza niż zakładasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Wielkie dzięki za Wasze wsparcie Pzdr :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Zajrzałem dziś do fermentora Brzeczka odfermentowała w ciągu 5 dni do 4,5°Blg. W smaku ok. Póki co w smaku nie jest przegięcie nachmielone, poczekamy na efekt końcowy. Pozwolę jej jeszcze postać do czwartku i przelewam do butelek. Ciągle bulgocze w rurce. Nie tak intensywnie jak na początku, ale jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 (edytowane) Przedwczoraj rozlałem do butelek. Odfermentowało do 2,5°Blg. Zapach super.... Smak jeszcze lepszy.... Z tym chmielem nie wyszło tak źle uff uff. Zobaczymy co będzie jak jeszcze poleży, ale jestem dobrej nadziei. Żona jak się dorwała do młodego piwka.... Zebrałem gęstwę do słoika. Myślicie, że można ją wykorzystać do next weizen'a? Czy lepiej nie ryzykować? W końcu to tylko 11pln... Pzdr Lukasz Edytowane 12 Listopada 2011 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Spokojnie możesz jej użyć! Śmiało! 11 zł piechotką nie chodzi choć u nas mawiają "kto bogatemu zabroni"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 No dobra Porter, tylko podpowiedz mi proszę, jak to jest z tymi umarłymi i żywymi drożdżami... Czytałem gdzieś tutaj, że to się układa w trzy warstwy jasną, ciemną i warstwa piwka na górze. W moim słoiku nie ma wyraźnej ciemnej i jasnej warstwy, czyli wnioskuję że obumarłe sa wymieszane z żywymi.... Czy to nie zaszkodzi jak zadam taką mieszankę do brzeczki? Nie będzie jakichś dziwnych posmaków? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Spokojnie możesz zrobić następnego na tej gęstwie i powinien być jeszcze lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Pszenicy nie leżakuj tylko pij Drożdże użyć ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Znacznie lepiej w "wyraźne" warstwy układa się gęstwa zebrana z jaśniutkich piw. Zupełnie bym się nie przejmował tym, że w Twoim słoiku ich nie dostrzegasz. Trzymaj ją w lodówce. Po kilkunastu godzinach "martwiejce" opadną na dno. Przed samym użyciem zlej górną warstwę piwka, a do następnej warki dodaj to, co pozostanie na wierzchu. Możesz też przemywać gęstwę. Poczytaj o tym. Ja po jej zebraniu zalewam ją modą mineralną, po ustaniu przelewam wierzchnią warstwę do następnego słoika i... voila - mam czyściutkie, zdrowe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się