admiro Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Jako, że często używamy starych zasilaczy ATX do mieszadeł, śrutownika itd, wklejam znaleziony w sieci interesujący opis przeróbki: http://mydiy.pl/zasilacz-warsztatowy-ze-starego-zasilacza-atx wilk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 No a ja naiwnie wyrzuciłem chyba z 10 zasilaczy na złom. Ale mam jeszcze jeden więc spróbuję go dostosować do potrzeb silniczka do śrutownika. Tylko nie wiem czy podoła bo to ciężka praca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieswy Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Jeżeli podepniesz go pod 12V, przy 13-19A we współczesnych zasilaczach pociągniesz ten silnik. Ponieważ przerobiłem już kilka takich zasilaczy dołożę kilka wniosków: Obciążenie 5V. Spotkałem się z opinią - duże obciążenia na 12, należy zapobiegać spadkowi mocy na nieobciążonym wyjściu. W opisanym przypadku, konstruktor najpierw opisał opór 10ohm 5W, w rzeczywistości użył dwu równoległych rezystorów, De facto uzyskał 5ohm, teoretycznie na każdy rezystor odprowadzi 2,5W. Obawiam się jednak, że potwornie się zagrzeję. Dobierałem różne obciążenia w swoich konstrukcjach. Przy starych zasilaczach przy obciążeniu 1-2,5 ohm istotnie ograniczyłem spadek na 12V. Przy nowym (a przecież nie tak fenomenalnym Feel Modecom) po obciążeniu wyjścia 5V uzyskiwałem gorsze wskazania na linii 12V! Dotyczyło to jedynie krótkotrwałych testów. Ne mam odwagi zadać zasilaczowi takich stałych warunków pracy. Złożyłem mały układzik, 8 * 20 ohm 5W, równolegle, co zastępczo daje 2,5 ohm i 1,25W odprowadzanego na każdym rezystorze (podobnym, cementowym). Nie zakładałem dodatkowego aluminiowego radiatora (jeszcze). Układ taki grzeje się do ok. 70 stopni!. Nie mogłem znaleźć danych dotyczących maksymalnej temperatury takich rezystorów. Na nie tylko mój nos jest to o wiele za dużo. Dokładanie rezystorów na radiatory wewnątrz zasilacza też wydaje mi się złym pomysłem. One i tak przejmują już sporą dawkę ciepła. Wyjściem wydają się radiatory z radiatorem. Te niestety są trochę droższe. Mają jednak dużo większe moce, dużo łatwiej je dokręcić do radiatorów (jeszcze lepiej poprzez pastę termoprzewodzącą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Mam zamiar przerobić zasilacz komputerowy który posłuży do mieszadła (zrobionego z silnika od wycieraczek) i do innych celów. Oprócz napięcia co jest na tabliczce od zasilacz trzeba mi jeszcze : 8v ( lub płynną regulacje 1v do 24v ) i 24v Ampery mogą zostać te same czyli 14-13A Dodam że u mnie niema kabla białego -5v Co trzeba zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Jako, że często używamy starych zasilaczy ATX do mieszadeł, śrutownika itd, wklejam znaleziony w sieci interesujący opis przeróbki: http://mydiy.pl/zasi...o-zasilacza-atx dzięki, masz punkt. Na razie mam ale w przyszłości skorzystam. Opis ze zdjęciami jasny i klarowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Jak by ktoś potrzebował zasilacz to mam jeden na zbyciu, mogę komuś za tanie pieniądze sprzedać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Swój zasilacz tak przerobiłem jak na zdjęciach. U mnie w zasilaczu nie było kabla białego i kabel niebieski był na minusie a nie na plusie jak widać na schemacie. Jak podłączałem silnik do wycieraczek to się kręcił w odwrotna stronę . Musiałem wstawić przełącznik aby odwracał podłączenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 kabel niebieski był na minusie a nie na plusie jak widać na schemacie bo niebieski to jest "-12V" BTW na Twoim rysunku chyba pomyliłeś wydajności prądowe dla nap. +12V i -12V. W zasilaczach ATX, żródło -12V jest niskoprądowe (0,3A), a +12V wysokoprądowe (14A), a Ty masz to oznaczone na odwrót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Przed chwilo sprawdzałem jak mam podłączone w środku obudowy (przełączników) i do tego podłączyłem silniczek od wycieraczek i gdzie jest żółty kabel +12v 0,3A to nie ruszył a jak podłączyłem po niebieski -12v 14A to zaczął się kręcić szybko. Czyli wydajność mam dobrze zaznaczone na rysunku . A na zasilaczu na etykiecie mam tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 A na zasilaczu na etykiecie mam tak nie podejrzewam żeby producent zasilacza się pomylił , czyli na etykiecie jest OK, więc chyba Ty coś nie tak podłączasz. Sprawdź wszystko jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Jeszcze raz sprawdziłem miernikiem i wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) A teraz sprawdzałem wiatraczkiem od kompa ( kabel czarny minus kabel czerwony plus) I wyszło że producent na naklejce się pomylił. Wychodzi tak: 1 Jak podłączam czarny do czarnego i czerwony do czerwonego(+5v 14A) to wiatrak się kreci jak podłącze odwrotnie to nie kręci się. Czyli wszystko jest ok 2 Jak podłączam czarny do czarnego i czerwony do żółtego (na naklejce jest -12v 0,3A) to powinno nie kręcić się wiatrak. Ale się kręci czyli jest pomyłka.(na naklejce powinno być +12v 0,3A) 3 Jak podłączam czarny do czarnego i czerwony do niebieskiego (na naklejce jest +12v 14A) to powinien wiatrak się krecić. A tu nie kręci się czyli jest pomyłka (na naklejce powinno być -12v 14A) . Aby działał wiatrak to muszę podłączyć odwrotnie kabelki. 4 Kolory kabli są dobrze oznaczone ponieważ na żółtym(0,3A) silniczek od wycieraczek nie działa a na niebieskim działa.(14A) Myślę że sprawę wyjaśniłem dobrze. I że mój schemat jest dobry. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 2 Jak podłączam czarny do czarnego i czerwony do żółtego (na naklejce jest -12v 0,3A) to powinno nie kręcić się wiatrak. Ale się kręci czyli jest pomyłka.(na naklejce powinno być +12v 0,3A) 3 Jak podłączam czarny do czarnego i czerwony do niebieskiego (na naklejce jest +12v 14A) to powinien wiatrak się krecić. A tu nie kręci się czyli jest pomyłka (na naklejce powinno być -12v 14A) . Aby działał wiatrak to muszę podłączyć odwrotnie kabelki. 4 Kolory kabli są dobrze oznaczone ponieważ na żółtym(0,3A) silniczek od wycieraczek nie działa a na niebieskim działa.(14A) Myślę że sprawę wyjaśniłem dobrze. I że mój schemat jest dobry. Pewnie tak, ale zauważ, że w zasilaczu to "żółty" jest +12V (wysokoprądowy), a niebieski -12v (niskoprądowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Tak zauważyłem na etykiecie. To czemu na żółtym silniczek od wycieraczek nie działa a na niebieskim działa. To musi być jakaś magia ha ha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Odkopuje temat. Mam drugi silniczek od wycieraczek bmw dwu biegowy. Zasilacz nadal ten sam. Jak podłącze pod 5+ kabel czerwony to działa bieg wolny i szybki. Jeszcze mam zwykły zasilacz, ładowarkę 12v 3.8 A też działa tylko bieg wolny a szybkim nie działa mało amperów. Jak podłączam silniczek do zasilacza atx do kabla niebieskiego -12 to nie działa. A stary silniczek działa jak tak podłącze. Jak podłączam silniczek do żółtego +12 zasilacz się wyłącza jakby mało amperów (nawet do biegu wolnego) Jak zrobić aby na kablu żółtym popłynęło więcej amperów 13-14A A nie 0,3A ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Musisz zrobic sztuczne obciążenie linii 5V. Najlepiej daj 2 rezystory 10W tylko musisz je przykleić do jakiegoś radiatora bo inaczej będą się bardzo grzały. Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Gdzieś czytałem na forum że można obciążyć żarówko lub wiatraczkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Można podpiąć żarówkę na 5V tylko jakąś 10 - 20W a one są już dość mocne (światło) i to wkurza, dlatego stosuje się dwa rezystory 10Ohm 5-10W połączone równolegle! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) A wyłączanie zasilacza po jakiś 2 minutach pracy mieszadła też może być spowodowana tym brakiem obciążenia na zakresie 5 V? Edytowane 10 Września 2014 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Też, zależy jaki to zasilacz i jakie ma zabezpieczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi