H.M. Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Zabieram się za pierwsze śrutowanie. Prawdę powiedziawszy, nie jestem pewien jak powinna wyglądać idealna śruta... Czy mógłby mi ktoś zobrazować ideał, do jakiego mam dążyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Stare powiedzenie głosi: Człowiek pyta - Wiki odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Zanim zadałem pytanie, przeczytałem wiki - i nie tylko. Prawidłowa śruta ma wygląd kaszy jęczmiennej, zawiera nieco mąki i dużo niezniszczonej łuski. Potem jest jeszcze o weryfikacji prawidłowości ześrutowania słodu w trakcie filtrowania. Pewnie po kilku procesach sobie w ten sposób zweryfikuję.... Póki co pytam, bo z tego opisu nie potrafię sobie wytworzyć wzorca. (kasza jęczmienna bywa różna... dla mnie to wielkość połowy ziarna, a to chyba nie o to chodzi?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 H.M obawiam się, że nikt za bardzo Ci nie pomoże w tym problemie bo jest to doświadczenie które trzeba zdobyć samemu i opis z kaszą jęczmienną jest wg mnie bardzo trafny. Ja po zakupie porkerta przez kilka warek śrutowałem za drobno i miałem problemy z filtracją. Radzę ci( to samo czytałem w literaturze ) śrutować za grubo niż za drobno. Wiem, że to brzmi bardzo ogólnikowo dla ciebie ale jak będziesz widział, że twój śrutownik "wytwarza" za dużo mąki to koniecznie odkręć trochę żarna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Kasza o średnicy ziaren do 2mm, a najlepiej poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 na pewno nie połowa ziarna,przynajmniej na 4-6 części,czyli bardziej kasza jęczmienna drobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 OK. Dzięki. Już mam jakiś pogląd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Czy takie coś nadawałoby się do śrutowania? http://axces.otwarte24.pl/1420,BERGNER-MASZYNKA-DO-MIELENIA-ORZECHOW-MIGDALOW-ITP-BG-6-ID-E365 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havran Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 (edytowane) Czy takie coś nadawałoby się do śrutowania?http://axces.otwarte24.pl/1420,BERGNER-MASZYNKA-DO-MIELENIA-ORZECHOW-MIGDALOW-ITP-BG-6-ID-E365 Stosuję bardzo podobny młynek. Generalnie jest możliwe uzyskanie satysfakcjonującej nas śruty ale ześrutowanie około 4 kg słodów trwa i trwa. Używam tylko dlatego, że znalazłem go w domu. Wytwór CCCP zakupiony w dobie prywatnego transferu towarów między zaprzyjaźnionymi krajami bloku wschodniego. Generalnie, w wolnych chwilach, tworzę śrutownik na wałkach. Nad kupnem bardzo bym się zastanawiał choć cena nie jest szczególnie zaporowa, a efekt może satysfakcjonować. Edytowane 22 Listopada 2011 przez Havran Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Pytałem tylko dla tego, że gdzieś u rodziców powinien się walać właśnie taki młynek produkcji jeszcze CCCP i zastanawiałem się czy warto go poszukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Witam Tutaj masz parę zdjęć słodu przed i po śrutowaniu http://www.slod.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 (edytowane) Havran, skąd wziąć wałki do śrutownika? Edytowane 22 Listopada 2011 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Witam Tutaj masz jak zbudować śrutownik http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=2679&p=8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havran Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=2679&p=8 Właśnie tym tematem się inspiruję , a moje wałki, a raczej "wałki" to nic innego jak stosowane już przez piwowarów, z powodzeniem, wirniki z dwóch silników. Nic odkrywczego ale wydajność gniotownika powinna być większa niż młynka o którym wcześniej pisałem, no i regulacja powinna być lepsza. Właśnie o to mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się