Swiaderny Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Browar dorobił się 'firmowego' gadżetu Firmowy kapselek Podejrzałem u kumpla - piwowara i zamówiłem swoje gumki do stempelków / pieczątek na aleledrogo.pl za śmieszne pieniądze. Miny ludzi bezcenne. Robi jeszcze lepsze wrażenie niż sama zakapslowana butelka Wersja z numerem ma wymienne cyferki Do 99 warek jakoś to będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 możesz podrzucić linka do tych aukcji - dobre to jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Rzuć linkiem do alledrogo bo nie mogę zidentyfikować takiej oferty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) Co by krypciochy nie robić to wrzucę do całego działu na allegro Większość ofert proponuje wysokość 22mm, ale znalazłem sprzedawcę do 25mm i zamówiłem 23-24 mm - akurat na kapselek Na jedną gumkę weszły mi oba stempelki Wszystko obrobione w Word'zie i zrobione zrzuty ekranu do Paint. Najlepiej zrobić duże obrazki (duża rozdzielczość) edit: używam tuszu uniwersalnego do stempli NORIS 199PO (bo taki znalazłem w Olsztynie), ale są tusze dedykowane do powierzchni metalowych/szklanych/śliskich Uniwersalny muszę trochę 'przesuszyć' zanim dołożę do kapselka, bo inaczej się rozmaże. Parę próbi człowiek dochodzi do wprawy Edytowane 15 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 A co ma wysokość do rzeczy ? Czyli poprostu pięczątkujesz kapsle ? A to się nie zmazuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) A co ma wysokość do rzeczy ? Czyli poprostu pięczątkujesz kapsle ? A to się nie zmazuje ? wysokość pieczątki = maksymalna średnica naszego stempelka Kapsel ma ~26 mm, ale powierzchnia użytkowa to 24-25 mm Tusz uniwersalny schnie jakieś 20s później trzeba trochę trudu żeby to zetrzeć, podejrzewam że tusz do metalu będzie jeszcze trwalszy i będzie miał połysk edit: Stempel stawiam po zakapslowaniu Edytowane 15 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) Dobra, a wersja z wymiennymi cyferkami - jak to jest rozwiązane ? Edytowane 15 Maja 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Dobra, a wersja z wymiennymi cyferkami - jak to jest rozwiązane ? Mój patent jest taki, że wysłałem do sprzedającego taki obrazek: i powycinałem cyferki ostrym nożem. Przy każdej warce wystarczy wstawić odpowiedni numerek, który będzie się trzymał taśmy samoprzylepnej. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Sprytny patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 jak bardzo trwały jest stempel? nie ściera się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 jak bardzo trwały jest stempel? nie ściera się? Kiedy tusz wyschnie jest dość trwały. Oczywiście jeśli się uprzeć to zetrzemy ale jest to wyzwanie Myślę, że dedykowany tusz do powierzchni metalowych będzie jeszcze lepszy - ale głowy za to nie dam bo używam 'uniwersalnego' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Jutro postaram się zrobić fotorelację, bo aparat mam kiepski do zdjęć 'nocnych' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Dobry pomysł z tymi kapslami Właśnie pije twojego Lagera Końcoworocznego warka nr 12 i muszę ci na słodzić! Bardzo smaczny, jak otworzyłem aromat Spalt Spaltera uderzył przyjemnie w nos. Co mnie zaskoczyło był bardzo słodowy jak marcowe, delikatne orzeźwiające, na języku zostaje chmiel przez chwilkę. Kolor ładny, piana uciekła szybko i niestety w tle czuć bardzo delikatnie dopiero po kilku łykach rozpuszczalnik jednak, to co się obawiałeś. Gdyby nie to piwo by było idealne. Pomimo tego pijalne i smaczne, zobaczymy drugą butelczynę kiedy indziej to ci napiszę czy też jest rozpuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Dobry pomysł z tymi kapslami Właśnie pije twojego Lagera Końcoworocznego warka nr 12 i muszę ci na słodzić! Bardzo smaczny, jak otworzyłem aromat Spalt Spaltera uderzył przyjemnie w nos. Co mnie zaskoczyło był bardzo słodowy jak marcowe, delikatne orzeźwiające, na języku zostaje chmiel przez chwilkę. Kolor ładny, piana uciekła szybko i niestety w tle czuć bardzo delikatnie dopiero po kilku łykach rozpuszczalnik jednak, to co się obawiałeś. Gdyby nie to piwo by było idealne. Pomimo tego pijalne i smaczne, zobaczymy drugą butelczynę kiedy indziej to ci napiszę czy też jest rozpuch Dzięki za ocenę! Muszę przyłożyć się do mycia butelek Bo są różnego sortu - jeszcze nie wychowałem spijaczy do, choćby, płukania szkła po spożyciu i wracają butelki z fauną i florą w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 (edytowane) # Warka 15 Lager Wielkanocny + 195 g cukru = 52 butelki 0,5 l + 2 butelki 0,33 l Smakowite piwo , ale jeszcze nie ułożone. Chyba niepotrzebnie dodałem jęczmień palony Edytowane 2 Czerwca 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 (edytowane) 09 czerwca 2012 Wola Drzewiecka # Warka 17 Cytrusy w pszenicy próba stylu: Witbier Zasyp: słód pilzneński 3,2 kg (Niemcy) słód owsiany 0,6 kg (produkcja własna) pszenica 2,7 kg suma: 6,5 kg Zacieranie: kleikowanie pszenicy 100°C - 30 min 63°C - 50' 72°C - 40' (brak skrobi po 10') 72* ->79°C -> filtracja Chmielenie i przyprawianie: Cascada 7,6% aa - 13 g - 90' Amarillo 10,7% aa - 7 g - 45' Cascade 7,6% aa - 5 g - 0' Skórka z pomarańczy świeżej - 60 g - 75' Kolendra 7 g - 80' Skórka z pomarańczy świeżej + skórka z cytryny (odrobina) - 80 g - 85' Kolendra 8 g - 85' _____________________________________________ 32 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~19j.) drożdże S-33 wydajność (niespodziewanie): ~62% ______________________________________________ Filtracja utknęła już na samym początku Zmuszony byłem zastosować wysładzanie na raty z kilkukrotnym mieszaniem całego złoża. Wydajność byłaby wyższa, ale nie miałem już ochoty walczyć, tym bardziej, że zakładałem max. wydajność na poziomie 55% Poszło fermentować w temp. ~19-20°C Edytowane 9 Czerwca 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) # Warka 16 Czeski film zabutelkowana w dniu wczorajszym (13.06.2012) zeszło do 2°Blg edit: powstała etykietka Edytowane 14 Czerwca 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Kurde ale fajne etykieta w czym robiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Kurde ale fajne etykieta w czym robiłeś? Jak zwykle zaawansowane narzędzia graficzne w postaci MS Paint i MS Word (może kiedyś przerzucę się na topornego Photoshop'a ) Tło z neta (chyba hasło 'klatka filmu') + czcionki do Word'a + etykieta któraś z kolei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 7 lipca 2012 # Warka 17 Cytrusy w pszenicy poszła w butelki 31 litry + 220 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Powstała etykietka do # Warki 17 - Cytrusy w pszenicy Po tygodniu od butelkowania już nagazowane Piany brak Teoria swoje - praktyka swoje Nawet wodę zakupiłem w markecie, bo myślałem, że z leśnego ujęcia może być zbyt twarda. A tu d... Następne będzie zatarte bardziej na 'słodko' z mniejszą ilością kolendry (szczypta mniej i będzie rewelacja), reszta pozostanie bez zmian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Minął rok od oficjalnego zarejestrowania się przeze mnie na naszym forum Drożdże na karuzeli. Ciekawe co wyjdzie z przemytej gęstwy Scottish Ale (siedzi w lodówce od kwietnia 2012 roku). Planowane rozbujanie tych drożdży w Altbier do czegoś (prawdopodobnie) dwukrotnie mocniejszego (może 'naciągany' porter albo barley wine) Warzenie w sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Te drożdże głodują od 5 kwietnia - bądź litościw dla nich, daj im coś jeść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Te drożdże głodują od 5 kwietnia - bądź litościw dla nich, daj im coś jeść Zanęta została wrzucona w okolicach czerwca W sumie to dopiero teraz obudziły się bo czuć je w powietrzu Będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) 04 sierpnia 2012 Wola Drzewiecka # Warka 18 Achtug! Hopfen! luźna interpretacja stylu: Altbier Zasyp: słód pilzneński 2,81 kg (Niemcy + Czechy) słód monachijski 2,5 kg (Niemcy) słód Crystal 400 EBC ( )* 0,1 kg słód melanoidynowy 0,33 kg słód karmelowy średni 0,17 g (dla zachowania tradycji zasypu własnego słodu ) słód czekoladowy 0,06 kg suma: 5,97 kg Zacieranie: 55°C - 15' 63°C - 25-30' 72°C - 45' (nie robiłem próby jodowej - lecimy rutyną ) 72* ->79°C -> filtracja Chmielenie: Hallertau Tradition 6,4% aa - 50 g - 70' (granulat) Hallertau Hersbrucker 4,2% aa - 30 g - 60' (szyszka) _____________________________________________ 31 l brzeczki ~13,0-13,5°Blg (IBU ~42j.)** drożdże: Wyeast 1728 - Scottish Ale wydajność: ~71% ______________________________________________ * - co za tęga głowa wymyślił takie same nazwy na określenie różnych słodów? Zamiast Crystal 150 EBC wziąłem Crystal 400 EBC Zorientowałem się po zmieleniu czekoladowego - niewiele się różniły barwą to sprawdziłem magazyn - mój błąd - wziąłem nie ten ** - chyba dołożyłem do pieca, bo sypnąłem granulatu a przeliczenia robiłem na szyszce. Przyjmując, że granulatu powinno być o 20% mniej w stosunku do szyszki, brzeczka może mieć 48 IBU Piwo chyba nie będzie mieściło się w stylu, bo wyszło na ciemne i za gorzkie, ale kto tam by się przejmował? Poszło fermentować w temp. ~16-18°C Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się