Wiktor Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Większość piwowarów to potwierdzi. zwłaszcza Ci co na 100 litrów przeszli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) Podsumowując, im rzadszy zacier tym większa wydajność? Nie zauważyłem. Pewne jest, że łatwiej się miesza gdy wody jest więcej. Na pewno im drobniej zmielone słody tym wydajność większa. Edytowane 24 Listopada 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 W podanej do poczytania stronie wiki, w części dotyczącej wpływu rodzajów słodu powinno zamienić się "średnią warzoną" na "średnią ważoną". Błąd wynika pewnie z hiperpoprawności piszących piwowarów i natychmiastowej reakcji na jakiekolwiek ważenie, które wpływa na nas jak płachta na byka i zrazu rodzi podejrzliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) Przeczytaj to może zmienisz zdanie. W powyższym artykule jest taki fragment: Przy gęstych zacierach wydajność utrzymywała się stale w zakresie 58 ? 60% niezależnie od temperatury zacierania, ale w przypadku rzadszych zacierów ujawniła się silna zależność wydajności od temperatury i zawsze była wyższa niż w gęstym zacierze. To pozwala sądzić, że rzadkie zaciery zapewniają lepszą ekstrakcję słodu. Briggs również podaje że rzadsze zaciery mogą przetworzyć więcej skrobi, ale jako optymalny pod tym względem stosunek wody do słodu podaje 2,5 l/kg Czy to aby nie jest błąd? 2,5l/kg to jest dość gęsto. Robią testy tylko przy dwóch gęstościach: 2,57l/kg i 5l/kg i piszą, że rzadszy zacier to lepsza wydajność, po czym pisza że optymalny jest 2,5 l/kg czyli gęściej niż gęsty który testowali? Coś tu chyba nie tak... Sprawdziłem oryginał i jest tak samo. Może jakiś błąd zrobili w przeliczeniu jednostek? A w ogóle to szkoda, że w artykule nie ma testów innych gęstości. Np 2, 3, 4... Ja generalnie w domu zacieram dość gęsto (ok 2,5-2,8 l/kg) i wydajność uzyskuję w miarę stabilną ok 65-66%. Robiłem kiedyś raz testowo przy gęstości 4l/kg, ale wydajność była praktycznie taka sama. No, ale warki były małe - 4-6kg słodu... Edit: cemik1 - poprawione. Edytowane 24 Listopada 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) Z moich obserwacji wynika, że przy gęstym zacierze, właśnie ok 2,5L/kg słodu, wydajność mam lepszą, niż przy dajmy na to 4L/kg. U mnie podczas filtracji młóto lepiej wypłucze się wodą dodaną, niż wodą użytą do zacierania. Ostatnio sprawdzałem i okazało się, że brzeczka przednia miała niższy balling, niż ta przepłukana "pierwszą wodą" Edytowane 24 Listopada 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Warto chyba też pamiętać na temat wpływu ph na wydajność. Idealne ph dla enzymów jest chyba 5.2. Ph zacieru można zmienić przez dodanie soli mineralnych, wapnia itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się