gonzek Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Czy smaczny jest taki ser? Oczywiście! Do postu dołączam kilka zdjęć moich serków - Gouda, Koryciński i inne. Sprawa jest niesamowicie satysfakcjonująca (zresztą naszym braciom - domowym piwowarom o tym wspominać nie muszę ), na dodatek łatwa i tania. żeby zrobić swój pierwszy ser, potrzebne jest kilka drobiazgów no i oczywiście mleko - może być nawet takie z kartonu, chociaż polecam np. z mlekomatów lub prosto od krowy lub ewentualnie takie sprzedawane w plastikowych butelkach z krótkim terminem do przechowywania w lodówce. Chciałbym też serdecznie polecić sklep, którego jestem współzałożycielem, a otwarcie miało miejsce... wczoraj. http://sklep.serowar.pl - to pierwszy w Polsce sklep, który oferuje kompleksowe zaopatrzenie dla domowych serowarów. Na www.serowar.pl możecie z kolei poczytać więcej o domowej produkcji. Na stronie trochę jeszcze brakuje.. na bieżąco będę dodawać nowe informacje. Chętnie pomogę, podpowiem - piszcie na PW, lub w tym wątku P.S. Ktoś jest ze Szczecina i wybiera się dziś na warsztaty do pubu pivaria? Chętnie opowiem o serkach Pozdrowienia Jakub Krężel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki temu forum nie tylko zacząłem warzyć piwo ale też piec chleb. Teraz przyszła pora na ser. Dziękuję wszystkim za inspiracje :-) Pierwszy już zrobiony zdjęcie wykonane zaraz przed woskowaniem. Jeszcze miesiąc i pierwsza degustacja:-) Edytowane 28 Stycznia 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 AndrzejKu a masz jakąś specjalną formę do sera? Bo mi niestety zawsze wychodzą strasznie płaskie te sery I masz jakąś prasę do wyciskania? Bo ja do tej pory robiłem prowizorkę z kapslownicy i płyty CD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Wiaderko plastikowe za 4 zł średnica ok 20 cm z ponawiercanymi otworami , prasa to w pierwszej fazie kamienny moździerz plus 1 kg odważnik położony na odwróconym talerzyku potem but z wodą 6l Przepis i pomysły stąd http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9379 Edytowane 28 Stycznia 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Ponieważ wszyscy robią sery, to ja chce też Oczywiście na pierwszy ogień poszło przetwórstwo tłustego twarogu na topiony. Winni tej decyzji są tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 tam od razu winni to tylko taka nagonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Niedługo to spotkania nasze będą obfitowały i w piwo i w sery Podoba mnie się ten pomysł Niestety Malwinie do dużego pleśniowego muchy wlazły i zalęgły się w nim robaki Wyrzuciłem na kompost, a w nocy jakieś zwierzęta zutylizowały. Dwa pozostałe pleśniaki pachną super. Jak wrócimy z Żywca to namawiam ją na hallumi bo bardzo dobry był twój Przemku, a widzę że ma dużo zastosowań jak mozarella, a powiedz mi robiłeś go z jakimiś dodatkami? Np. z papryczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 ja robiłem z czosnkiem jak wiesz i uważam że trzeba ostrożnie dawkować ilość przypraw - dodanie niecałej łyżeczki czosnku na 10l mleka podniosło ostrość zdecydowanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 (edytowane) jak do tej pory robiłem czysty, bez przypraw - jeszcze mi się taki nie przejadł, a robiłem go dopiero 4 razy. Właśnie próbuję 4 miesięczną goudę i jest po prostu zajebista :D Jak by nie było tak ciepło, to bym jechał po mleko na następną. [edit] fotka ze śniadania Edytowane 12 Czerwca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Eh... pozazdrościć Ja tam zjadłem w niedzielę korycińskiego ostatni kawałek ale nigdy więcej tego sera jest po prostu mało smaczny No to Żona będzie miała zadanie, a zamiast czosnku zwykłego damy niedźwiedzi, ale to tylko do jednego a drugą kostkę czystą zrobi jeżeli uda się ją namówić jak nie to sam zacznę robić sery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 zacznij od nabycia dobrych surowców: mleko, kultury bakteryjne/grzybowe, sól, podpuszczka itd: zapomnij o odzyskiwaniu kultur z gotowych serów, to nie jest dobre na początek, to tak jak by zaczynać piwowarstwo od odzyskiwania drożdży z koncerniaków Kultury są dużo tańsze niż drożdże, bo łatwiejsze w hodowli i bardziej rozpowszechnione. W książce, któr ą mamy, odnośnie serów, jest trochę błędów w przepisach. Podstawowy, to brak czasu na namnożenie bakterii przed zadaniem podpuszczki. To trochę jak wysładzanie po przerwie białkowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 zacznij od kupienia pudełeczka, żeby muchy sie nie dostawały do sera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Niestety Malwinie do dużego pleśniowego muchy wlazły i zalęgły się w nim robaki Masakra - widzę, że w serach to są dopiero infekcje Po czymś takim to by mnie żona pogoniła z nowym hobby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Amapowe pudełko kupione już w niedzielę w Tesco za 34 zł A produkcję serów zostawiam małżonce, pamiętam o tym dyskutowaliśmy już raz na temat namnażania bakterii i pleśni w serze. Sprawdzałem ceny faktycznie nie opłaca się w ogóle odzyskiwać czegokolwiek z serów bo i tak jest bardzo tanio Dobra jak zrobi Malwinka serki to wrzucimy zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Niestety Malwinie do dużego pleśniowego muchy wlazły i zalęgły się w nim robaki Masakra - widzę, że w serach to są dopiero infekcje Po czymś takim to by mnie żona pogoniła z nowym hobby. nie no, bez przesady, taka sytuacja jest ekstremalna.... śmiem twierdzić, że przy serach przy zachowaniu najprostszych środków ochrony (niska temperatura, zamkniete środowisko) jest o wiele mniej infekcji niz w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Bardzo uprzejmie proszę o niekontynuowanie tego tematu, bo moja druga połowa tego nie wytrzyma. Najpierw piwo, potem chleb i wędzonki, a teraz kusicie serami, które uwielbiam. DIY - powinno się tego zabronić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 No i moja produkcja serów stanęła z powodu braku surowca zwykle mleko woziłem z rodzinnej miejscowości (jakieś 150km) ale teraz jest trochę za ciepło na taki transport. Czy zna ktoś miejsce we Wrocławiu lub pod Wrocławiem, gdzie można kupić mleko. Nie chodzi mi o mlekowamty, bo tam cena jest zaporowa. Kiedyś można było kupić mleko od Akademii Rolniczej, ale od kiedy jest Uniwersytetem, to już się nie da Może ktoś ma jakiś namiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Może http://wedlinydomowe...opic.php?t=9642 znajdziesz podpowiedź? Ja ostatnio z 12 litrów mleka zrobiłem Mozzarellę o wadze 400g, ser miękki 500g, masło 230g (b.ciężko szła praca w takich temp.) . Produkty dodatkowe to: maślanka 0,7l z kawałkami masła i 350g Ricotty. Krowy były rasy Jersey, czyli te co dają najtłustsze mleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Znam ten temat, tylko jakoś tego Pana Stasia znaleźć nie mogę, może jakoś słabo szukałem. Zastanawiałem się, czy może ktoś zna jakiegoś rolnika z okolic, który ma kilka krów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Wojtka z Widawy zapytaj, może oddaje młóto rolnikom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 o widzisz, nie pomyślałem zapytam na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Ja bym proponował skontaktować się z tymi co zaopatrują mlekomaty, poza maszyną na pewno taniej sprzeda, zwłaszcza, że nie będzie to parę litrów. U mnie na mlekomacie jest dokładny namiar na gościa co dostarcza mleko ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 sprawdzi się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 to ty pytaj dostawcy z mlekowamtu, ja skontaktuję się z Wojtkiem. Może uda się coś ustalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Wczoraj rozkroiłem ser Tylżycki, który dojrzewał 10 miesięcy. Ser jest z gatunku półtwardych, gładki i kremowy . Zapach delikatny aromatyczny, w smaku podobnie z delikatną ostrością w finale. Przez ostatni miesiąc nacierany był perry i oliwą orzechową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się