coder Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Mam kilka worków gryki Czy da się zastosować ją do produkcji piwa? I jakie da to rezultaty? Wszystko co ma skrobie się da. Poszukaj w googlu 'buckwheat beer recipe'. Mam też parę receptur w książce Radical Brewing. Robi się z niej też rosyjski kwas chlebowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 A może spróbuj tę grykę zesłodować, widzę na homebrewtalk, że się da to zrobić http://www.homebrewtalk.com/f36/you-do-what-buckwheat-857/ Gryka jest tak wyrazista w smaku i zapachu, że chyba dodawałabym ją w umiarkowanych ilościach, ale zależy co kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Jak widzisz gryki nie badaliśmy,natomiast ja bym raczej spróbował zesłodować i zdecydowanie w małych ilościach,na zasadzie dodawania słodu barwiacego.Musisz poeksperymentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Całkiem dobre choć to były akurat płatki gryczane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 A może spróbuj tę grykę zesłodować, widzę na homebrewtalk, że się da to zrobić http://www.homebrewtalk.com/f36/you-do-what-buckwheat-857/ Gryka jest tak wyrazista w smaku i zapachu, że chyba dodawałabym ją w umiarkowanych ilościach, ale zależy co kto lubi Bardzo dobry pomysł Tak zrobię! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Maryush ja proponuje taki eksperyment, a w zasadzie dwa Zrób kilka warek z słodu gryczanego: I warka 10% słodu gryczanego II warka 20% słodu gryczanego III warka 30% słodu gryczanego IV warka 40% słodu gryczanego V warka 50% słodu gryczanego resztę zasypu to słód pilzneński dawkowanie chmielu wszędzie takie samo, drożdże takie same Zobaczysz jak wyjdzie piwo z takim słodem i jaka opcja zasypu jest najlepsza Drugie doświadczenie to podobnie jak my robiliśmy dodaj grykę jako surowiec niesłodowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Byłoby fajnie, tylko że taki eksperyment bardzo długo potrwa.. No i nie mam możliwości przebadania takiego piwa tak jak wy. Jedyny test: smakuje/nie smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Byłoby fajnie, tylko że taki eksperyment bardzo długo potrwa.. No trochę może potrwać. Ale jak będziesz robił warki 5 litrowe to możesz je zacierać w małych garnkach i wtedy to możesz robić na większej ilości palników. Tak robiliśmy robiąc te badania. No i nie mam możliwości przebadania takiego piwa tak jak wy. Jedyny test: smakuje/nie smakuje Ale to jest chyba jeden z ważniejszych testów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Coś cicho na forum to coś napiszę Z dodatków niesłodowanych stosuję prawie do wszystkich piw śrutę jęczmienną zmieloną na drobno. Do piw "stołowych" jasnych zarówno górnej jak i dolnej fermentacji stosuję od 1 kg do 1,5 kg śruty jęczmiennej do 3 kg słodu pils. w piwach ciemnych, mocniejszych daję 2-2,5 kg na zasyp. Oczywiście im większy dodatek jęczmienia tym bardziej zmienia się profil piwa jasnego, w ciemnym taki zasyp mniej przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Ja na razie dodawałem niesłodowanego jęczmienia dość ostrożnie, ale skoro kolega bnp wali całymi kilogramami, to i ja też chyba tak będę robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) @Maryush Najlepiej zrobić 2 podobne warki jedna z zasypem np 1 kg jęczmienia i porównać smaki. Jeżeli ci pasuje to ok jak nie to będziesz musiał zmienić proporcje. jeszcze raz podkreślę że robię tak w piwach do zwykłego ugaszenia pragnienia. ps zacieram w ten sposób że do ok 5 l wrzątku wsypuję śrutę jęczmienną. Gotuję ok 15 min. Następnie dodaję zimnej wody i ustalam temp a następnie dodaję pozostałe słody i dalej infuzja. Zagotowanie śruty jęczmiennej ma na celu skleikowanie skrobi w jęczmieniu by ułatwić zacieranie Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 do 3 kg słodu pils. A co to za słód? Prawdę mówiąc pierwsze słysze. Chyba kolega myli nazwe słodu z nazwą stylu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 to taki skrót myślowy oczywiście chodzi o słód pilzneński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Z dodatków niesłodowanych stosuję prawie do wszystkich piw śrutę jęczmienną zmieloną na drobno. Jak z goryczką "pozostającą"? Oczywiście im większy dodatek jęczmienia tym bardziej zmienia się profil piwa jasnego, w ciemnym taki zasyp mniej przeszkadza. Uprasza się o zprecyzowanie. Ja też często stosuję tę praktykę ale w mniejszych ilościach. Co przeszkadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 @Infam Jak z goryczką "pozostającą"? Pierwszy raz o niej słyszę. Nie wiem o co chodzi ? jeżeli niby ta goryczka ma pochodzić od niesłodowanego jęczmienia to nie stwierdziłem obcej goryczki, jeżeli od taniny z łuski to tez nie stwierdzam mocniejszej goryczki. bnp napisał: Oczywiście im większy dodatek jęczmienia tym bardziej zmienia się profil piwa jasnego, w ciemnym taki zasyp mniej przeszkadza. Uprasza się o zprecyzowanie. Ja też często stosuję tę praktykę ale w mniejszych ilościach. Co przeszkadza? Odpowiem w ten sposób. Piłeś "piwo" z 100% niesłodowanego jęczmienia? ja piłem i nie smakuje jak piwo z 100% słodu. Tak samo piwo o zasypie 50:50 jęczmień:słód nie będzie tak samo smakowało ja piwo 10:90 jęczmienia do słodu. W piwach ciemnych na smak wpływają słody specjalne i dodatek jęczmienia nie zmienia tak mocno smaku piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się