przemski Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 hm, no właśnie cały czas mam dylemat z czego robić chłodnicę, póki co jadę na gotowcu z BA pożyczonym od kolegi, ale wypadałoby wreszcie oddać - rurka Cu fi8 "gazowa" - dostepna po 9 zł z metra tuż obok w warsztacie samochodowym ale: a) jakoś nie spotkałem do niej końcówek do wlutowania które pozwoliłyby przejść na jakiś rozsądny gwint np 1/2 b) powierzchnia wymiany ciepła dość mała więc żeby się nie okazało że trzeba kupić 3 razy więcej tej rurki niż jakiejś innej... - rurki Cu fi 12 lub 15 - tu przynajmniej łatwo o wszelkie kolanka, czy wyjścia na gwint, no tyle że cena wyższa ale... - w podobnych cenach są rurki karbowane które mają o wiele większą płaszczyznę wymiany ciepła ich gięcie to żaden problem ale tu z kolei trochę się obawiam o to żeby konstrukcja chłodnicy była dość sztywna i nie sprężynowała za bardzo. A jeśli już rurka karbowana to czy wystarczy fi 8 (15zł) czy może brać fi 12 (19zł)? byłbym wielce zobowiązany gdyby ktoś pomógł rozstrzygnąć ten dylemat i jeszcze: biorąc za punkt wyjścia chłodnicę skręconą np z 5mb Cu fi 12 ile trzebaby kupić tej gazowej fi8 albo karbowanej fi8 i fi12 żeby osiągnąć taką samą wydajność chłodzenia (zakładam że powierzchnia wymiany ciepła ma tu zasadnicze znaczenie ale w sumie to więcej wiem o poezji późnego baroku niż o prawidłach fizyki) przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 A w jaki sposób połączyć rurkę fi8/10 z kranem, są jakieś przejściówki albo gumowe rozszerzalne rurki? kupić przejściówkę 1/2" na rurkę fi 15 i lutować poprze rurki o pośredniej średnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 A w jaki sposób połączyć rurkę fi8/10 z kranem, są jakieś przejściówki albo gumowe rozszerzalne rurki? A ja to zrobiłem metodą "na lenia" kupiłem wężyk gumowy o średnicy która pozwala nałożyć go na miedzianą rurkę i zacisnąłem zwykłą opaską zaciskową. Z drugiej strony rurki zastosowałem końcówkę (również zaciśniętą opaską) którą przykręcam do zaworu pralkowego (przy kranie). Końcówka Zawór grzybkowy do pralki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 (edytowane) hm, no właśnie cały czas mam dylemat z czego robić chłodnicę, póki co jadę na gotowcu z BA pożyczonym od kolegi, ale wypadałoby wreszcie oddać - rurka Cu fi8 "gazowa" - dostepna po 9 zł z metra tuż obok w warsztacie samochodowym ale: a) jakoś nie spotkałem do niej końcówek do wlutowania które pozwoliłyby przejść na jakiś rozsądny gwint np 1/2 b) powierzchnia wymiany ciepła dość mała więc żeby się nie okazało że trzeba kupić 3 razy więcej tej rurki niż jakiejś innej... - rurki Cu fi 12 lub 15 - tu przynajmniej łatwo o wszelkie kolanka, czy wyjścia na gwint, no tyle że cena wyższa ale... - w podobnych cenach są rurki karbowane które mają o wiele większą płaszczyznę wymiany ciepła ich gięcie to żaden problem ale tu z kolei trochę się obawiam o to żeby konstrukcja chłodnicy była dość sztywna i nie sprężynowała za bardzo. A jeśli już rurka karbowana to czy wystarczy fi 8 (15zł) czy może brać fi 12 (19zł)? byłbym wielce zobowiązany gdyby ktoś pomógł rozstrzygnąć ten dylemat i jeszcze: biorąc za punkt wyjścia chłodnicę skręconą np z 5mb Cu fi 12 ile trzebaby kupić tej gazowej fi8 albo karbowanej fi8 i fi12 żeby osiągnąć taką samą wydajność chłodzenia (zakładam że powierzchnia wymiany ciepła ma tu zasadnicze znaczenie ale w sumie to więcej wiem o poezji późnego baroku niż o prawidłach fizyki) przem Jak chcesz sztywną konstrukcje z rurki karbowanej to: 1. przygotowujesz grubszy drut miedziany lub nierdzewny i skręcasz nim zwoje chłodnicy, drut ładnie się chowa w środku karbów. 2. trochę gorsze rozwiązanie ze względu na karbowanie rurki, potrzebujesz 3 płaskowniki w których wiercisz dziury w ilości równej liczbie zwojów i o średnicy takiej jak średnica rurki. Edytowane 30 Listopada 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 hm, no właśnie cały czas mam dylemat z czego robić chłodnicę, póki co jadę na gotowcu z BA pożyczonym od kolegi, ale wypadałoby wreszcie oddać - rurka Cu fi8 "gazowa" - dostepna po 9 zł z metra tuż obok w warsztacie samochodowym ale: a) jakoś nie spotkałem do niej końcówek do wlutowania które pozwoliłyby przejść na jakiś rozsądny gwint np 1/2 b) powierzchnia wymiany ciepła dość mała więc żeby się nie okazało że trzeba kupić 3 razy więcej tej rurki niż jakiejś innej... - rurki Cu fi 12 lub 15 - tu przynajmniej łatwo o wszelkie kolanka, czy wyjścia na gwint, no tyle że cena wyższa ale... - w podobnych cenach są rurki karbowane które mają o wiele większą płaszczyznę wymiany ciepła ich gięcie to żaden problem ale tu z kolei trochę się obawiam o to żeby konstrukcja chłodnicy była dość sztywna i nie sprężynowała za bardzo. A jeśli już rurka karbowana to czy wystarczy fi 8 (15zł) czy może brać fi 12 (19zł)? byłbym wielce zobowiązany gdyby ktoś pomógł rozstrzygnąć ten dylemat i jeszcze: biorąc za punkt wyjścia chłodnicę skręconą np z 5mb Cu fi 12 ile trzebaby kupić tej gazowej fi8 albo karbowanej fi8 i fi12 żeby osiągnąć taką samą wydajność chłodzenia (zakładam że powierzchnia wymiany ciepła ma tu zasadnicze znaczenie ale w sumie to więcej wiem o poezji późnego baroku niż o prawidłach fizyki) przem Przem, nie kombinuj, kup fi 10mm, ze 6 lub 8 metrów. Na końcach żadnych końcówek do lutowania. Waż elastyczny naciągniety na miedź, opaska zaciskowa, podłączenie do kranu i już chłodzisz. po 11pln za 1 mb!!! Ja mam fi 15mm, 3m (została z remontu c.o.) i daje radę bez problemu. http://allegro.pl/rura-miedziana-miekka-hutmen-fi-10x1mm-promocja-i1948572548.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Dobra kupiłem 8m rurki fi8, zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Witam, Czy ktoś może podać zużycie wody dla swojej chłodnicy dla brzeczki 20 l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Ostatnio mierzyłem z odczytu wodomierza, wyszło dokładnie 0,210m3 Chłodnica z rurek fi8, 8m, czas chłodzenia około 30-35min, do 18°C. 1m3 kosztuje u mnie 4,6 zł brutto (woda+ścieki) czyli koszt chłodzenia wynosi poniżej 1 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 To płacisz bardzo mało. W Rybniku woda + ścieki to koszt kilkunastu złotych, mniej więcej 12. Porażka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 To płacisz bardzo mało. W Rybniku woda + ścieki to koszt kilkunastu złotych, mniej więcej 12. Porażka Jeśli Cię to pocieszy Tarnowskie Góry ok. 13,50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Jeśli Cię to pocieszy Tarnowskie Góry ok. 13,50 No to dużej różnicy nie ma, jak patrzałem ostatnio na rachunek jest dokładnie 13,18 zł/m3 + coś tam opłat abonamentowych Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) A tak wracając do tematu rury do chłodnicy Znalazłem przypadkiem stronkę sklepu, do tego jakieś 15 min z buta ode mnie, z rurka w bardzo atrakcyjnej cenie. http://www.interneto...szt-p-1638.html zastanawia mnie tylko co jest z nią nie tak, że jest taka tania i czy nie wypadną mi od piwa chłodzonego nią zęby PS Coś mi się popieprzyło i popełniłem posta pod postem zamiast edytować poprzedni ... proszę o wybaczenie i nie topienie w kwasiżurach Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Marmur nidzwiadekk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Jak byś zbierał chętnych na zakup całych 50m to jestem chętny, tyle że stan magazynowy 0 Edytowane 24 Stycznia 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Widzę że stan magazynowy 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Szkoda tylko, że stan magazynowy - 0 Pershi był pierwszy Edytowane 24 Stycznia 2012 przez andy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Też, to zauważyłem Napisałem do nich zapytanie czy dalej aktualne, czarno to widzę ale kto pyta nie błądzi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) edit: nie wiem co się dzieje ale coś dubluje mi posty..no chyba, że to ze mną coś nie tak - Jak można to prosił bym o wywalenie tego. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Właśnie odebrałem 8m rurki miedzianej miękkiej fi8 (http://autogaz-market.pl/akcesoria-montazowe/50-rurka-miedziana-fi8.html), teraz tylko jakieś wężyki muszę skombinować do podłączenia do kranu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Właśnie odebrałem 8m rurki miedzianej miękkiej fi8 (http://autogaz-marke...dziana-fi8.html), teraz tylko jakieś wężyki muszę skombinować do podłączenia do kranu Bardzo proszę Kolegę o zmierzenie, w miarę możliwości, późniejszego zużycia wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 W ferworze walki może być ciężko, ale postaram się nie zawieźć i pamiętać o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam ja mam chłodnicę z takiej rurki. Do schłodzenia do 18 - 25 stopni zużywam ok 30 -40 litrów wody. Warki ok 25 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ostatnio mierzyłem z odczytu wodomierza, wyszło dokładnie 0,210m3 Chłodnica z rurek fi8, 8m, czas chłodzenia około 30-35min, do 18°C. 1m3 kosztuje u mnie 4,6 zł brutto (woda+ścieki) czyli koszt chłodzenia wynosi poniżej 1 zł. Witam ja mam chłodnicę z takiej rurki. Do schłodzenia do 18 - 25 stopni zużywam ok 30 -40 litrów wody. Warki ok 25 litrów. Różnica spora dla takiej samej rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam ja mam chłodnicę z takiej rurki. Do schłodzenia do 18 - 25 stopni zużywam ok 30 -40 litrów wody. Warki ok 25 litrów. No to chyba kolega suchym lodem chłodzi. Bo jakoś u mnie przy chłodnicy z BA, też ok 8m rurki KO nie ma szansy aby zejść do 20st poniżej 150l wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Napisałem celowo 18-25 stopni bo zazwyczaj schładzam w okolicę 22 -24 stopni. Raz schłodziłem w okolice 18 ale z pewnych przyczyn trwało to długo, bardzo mały strumień wody, często mieszane moja chłodnica ma jakieś 12m. wody zeszło trochę mniej niż 1,5 wiadra do fermentacji. Ale faktycznie chłodzenie poniżej 20 stopni trwa bardzo długo dlatego kończę wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Oj Polter, do 25 stopni chłodziłem rurką 8 mm zużywając 30 litrów wody. Słabo się starasz Zmniejsz przepływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi