Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. amap Opublikowano 29 Listopada 2011 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) Znudziło mi się szukać róznych kalkulatorów w necie więc postanowiłem to co znalazłem i uważałem za użyteczne przetrzymać w jednym miejscu - sporządziłem jeden plik .xls, w którym mozna znaleźć rózne fajne rzeczy . Dodatkowo może sie przydać tym co nie korzystają z netu :rolleyes: toolkit zawiera niektóre opisy w języku angielskim (z braku czasu) ale większość jest przystosowana dla przeciętnego piwowara. aby zacząć używać potrzebne są niektóre dane (jak blg, temp, kg zasypu) czyli coś co każdy zna i ma. dodatkowo należy mieć ustawienia regionalne na English (United States) - przy pozostałych tak naprawdę nie testowałem więc może zadziałać. podobnie w przypadku korzystania z systemów innych niż MS. W paru przypadkach nie wiem kto jest autorem kalkulatora więc prosze o update. Jeśli ktoś uzna, że warto dodać coś nowego niech również da znać. Hasło do edycji jest ustawione, dla sprytnych będzie łatwe Acha, plik znajduje się tu: http://www.piwo.org/download/2011/toolkit_ver_1.xls Edytowane 1 Grudnia 2011 przez amap boogies, wyvern, Arek (G) i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) O wielkie dzięki, od rana wypróbowuje różne programy, kalkulatory, pootwierane milion okienek tak, że już nie pamiętam gdzie i co miałem aż tu takie "cudo" - wszystko w jednym miejscu!!! + edit: chciałem dać + ale chyba masz wyłączoną reputację. Tak czy tak dobra robota! Edytowane 29 Listopada 2011 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Świetne ! Gratuluję pomysłu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 I gdybyś miał włączoną reputację dostałbyś ode mnie drugiego plusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 eee tam, nie samymi plusami człowiek zyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) Niezła robota. Arkusz do wyliczania IBU kiedyś mi się udało zrobić. Oryginał jest dziale do pobrania pod hasłem Porównanie wyliczenia IBU - jest tam również porównanie metod Ragera i Tinsetha oraz porównanie z kalkulatorem, które to arkusze już też masz u siebie. Wydaje mi się, że to ostatnie (porównanie z kalkulatorem) nie jest potrzebne w tym toolkicie - w moim arkuszu pojawiło się żeby wyłowić ew. błędy w wyliczeniu IBU. A jeśli chodzi o to co by tu jeszcze, i z czego często korzystam, to przydałoby się: - proste przeliczniki w obie strony: lb/g, oz/g, gal/l, °C/°F - przeliczenie ilości brzeczki o danym blg na brzeczkę o innej gęstości (odparowanie lub dodanie wody). Z bardziej zaawansowanych rzeczy mam jeszcze wyliczenie koloru brzeczki na podstawie koloru słodów, gęstości i ilości brzeczki, ale to już większa zabawa, bo trzeba by każdorazowo uzupełniać kolory słodów, lub też mieć bazę wszystkich słodów i wybierać z listy... Edit: Widzę, że °C/°F jest w Twoim arkuszu. Edit2: w "piwo - kalorie" i w "Piwo - ABV kalkulator" jest OG, FG i ABV ale liczone metodami i wychodzą inne wyniki. Można by się zdecydować na którąś? Wydaje mi się, że jeśli chodzi o % alk to (OG - FG) / 0.75 jest dokładniejszy. Edytowane 29 Listopada 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Dla mnie bomba, dzięki! Zdecydowanie wolę arkusz kalkulacyjny Duże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Plik dodany, można pobierać już z tej lokalizacji. http://www.piwo.org/download/2011/toolkit_ver_1.xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Niezła robota. A jeśli chodzi o to co by tu jeszcze, i z czego często korzystam, to przydałoby się: - proste przeliczniki w obie strony: lb/g, oz/g, gal/l, °C/°F - przeliczenie ilości brzeczki o danym blg na brzeczkę o innej gęstości (odparowanie lub dodanie wody). Z bardziej zaawansowanych rzeczy mam jeszcze wyliczenie koloru brzeczki na podstawie koloru słodów, gęstości i ilości brzeczki, ale to już większa zabawa, bo trzeba by każdorazowo uzupełniać kolory słodów, lub też mieć bazę wszystkich słodów i wybierać z listy... Edit: Widzę, że °C/°F jest w Twoim arkuszu. Edit2: w "piwo - kalorie" i w "Piwo - ABV kalkulator" jest OG, FG i ABV ale liczone metodami i wychodzą inne wyniki. Można by się zdecydować na którąś? Wydaje mi się, że jeśli chodzi o % alk to (OG - FG) / 0.75 jest dokładniejszy. oz/g też jest, dodam lb/g i gal/l, c/f juz znalazłeś wyliczenie koloru brzeczki da sie zrobić - wkrótce update jeśli chodzi o % to faktycznie jest róznica, której nie zauważyłem ale tez nie ja jestem autorem formuł - postaram się ujednolicić, chyba że hagar przekona mnie do swoich obliczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Plik dodany, można pobierać już z tej lokalizacji.http://www.piwo.org/download/2011/toolkit_ver_1.xls dzięki elroy, szybki jesteś ale ja bym jeszcze poczekał na kolejna wersję...:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Plik dodany' date=' można pobierać już z tej lokalizacji.http://www.piwo.org/download/2011/toolkit_ver_1.xls[/quote'] dzięki elroy, szybki jesteś ale ja bym jeszcze poczekał na kolejna wersję...:rolleyes: To się uaktualni Arkusz super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Super, wszystko w jednym miejscu! Wielkie dzięki amap! Nie rozumiem tylko zakładki Piwo - CO2 do obliczania nagazowania. Jak się po tym poruszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 zakładka zawiera dwie częsci - w pierwszej pokazane jest zestawienie nagazowania piwa przy różnych temperaturach i cisnieniu oraz typowe nagazowanie różnych stylów a w drugiej częsci są trzy tabelki pokazujące ile potrzeba glukozy/sacharozy do nagazowania 19l kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 w pierwszej pokazane jest zestawienie nagazowania piwa przy różnych temperaturach i cisnieniu (...) No właśnie tego za chiny nie potrafię skumać. Co wynika z czego? Jakie są dane wejściowe a jakie wyjściowe? W górnym wierszu możliwe jest nagazowanie tylko do 2,1v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 (edytowane) ... w drugiej częsci są trzy tabelki pokazujące ile potrzeba glukozy/sacharozy do nagazowania 19l kega Skąd wziąłeś te tabelki?. Wartości podane w nich jakoś nijak się mają z tym ile ja sypię cukru do kegów, przeważnie 30-80g cukru w zależności od stylu. edit w pierwszej pokazane jest zestawienie nagazowania piwa przy różnych temperaturach i cisnieniu (...) No właśnie tego za chiny nie potrafię skumać. Co wynika z czego? Jakie są dane wejściowe a jakie wyjściowe? W górnym wierszu możliwe jest nagazowanie tylko do 2' date='1v/v.[/quote'] W górnym wierszu masz podane ciśnienie w barach pod jakie musisz podłączyć kega aby uzyskac odpowiednie nagazowanie w określonej temp. Edytowane 30 Listopada 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 W górnym wierszu masz podane ciśnienie w barach pod jakie musisz podłączyć kega aby uzyskac odpowiednie nagazowanie w określonej temp. Aha, to o kegi chodzi, ja myślałem cały czas że o butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Skąd wziąłeś te tabelki?. Wartości podane w nich jakoś nijak się mają z tym ile ja sypię cukru do kegów, przeważnie 30-80g cukru w zależności od stylu. http://byo.com/resources/carbonation - może tam mają inną zawartość cukru w cukrze ?:rolleyes: W górnym wierszu masz podane ciśnienie w barach pod jakie musisz podłączyć kega aby uzyskac odpowiednie nagazowanie w określonej temp. tak jest ale w tym przypadku mam wątpliwości dotyczące konwersji z PSI na bar-y i wg. mnie powinny być troszkę inne (rożnice po zaokrągleniu) - poprawię w nowej wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Przeliczyłem dla nagazowania 2,52 vol dla temp. 5°C i wyszło mi ciśnienie 13 psi = 0.8963 bar, więc błąd jest bardzo mały. Jak byłyby zmieszczone jeszcze kalkulatory: Mr.Malty's Pitching Rate Calculator, Liquor Treatment Calculator i Beer Recipe Calculator to arkusz będzie full wypas . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 co do kalkulatora przepisów - być może zostanie dołączony do nowego piworga - zobacz ten wątek: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=6397&p=1 jeśli chodzi o wodę to chyba da się zrobić, natomiast z drożdżami poszukam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Pewnie znasz, ale zapodam kilka linków do kalkulatorów: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?14180828#tag, http://www.jimsbeerkit.co.uk/water/water.html, http://www.brewersfriend.com/water-chemistry/, http://www.mrmalty.com/calc/calc.html#", http://greenworld.serwus.pl/Jednostki-%20przeliczanie.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Tak patrze i patrzę i nie mogę załapać tego co jest w zakładce "Warzelnia - korekcja areometru" . Nie pasuje mi to jako współczynniki na dodawanie / odejmowanie do tego co odczytałem. Nie pasuje jako odczyt rzeczywisty bo jak ta sama brzeczka możne być gęstsza w wyższej temp niż w niższej. Możecie mi to objaśnić, proszę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 woda może, fizyki nie zmienisz, dodatkowo: Woda, jako jedna z niewielu substancji, nie zwiększa swojej objętości monotonicznie z temperaturą w całym przedziale temperatur od 0 do 100 °C. (...). Poniżej +3,98 °C objętość zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury, co wśród ogółu substancji chemicznych jest anomalią (patrz: anomalna rozszerzalność wody). Anomalia spowodowana jest specyficznym kształtem cząsteczki wody oraz istnieniem silnych wiązań wodorowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Innymi słowy, woda w temperaturze 4°C ma największą gęstość i tym samym najmniejszą objętość. Poza tematem dodam, że dzięki takim właściwościom wody możliwe jest utrzymanie życia w jeziorach podczas zimy. W naturalnych zbiornikach woda ochładza się od powierzchni i gdy osiągnie 4 C zaczyna opadać na dno ponieważ ma większą gęstość. Przy dalszym obniżaniu temp. "lżejsza" woda o mniejszej gęstości "wypływa" na powierzchnię. Po przekroczeniu 0C woda na powierzchni zaczyna zamarzać a lód który ma jeszcze mniejszą gęstośc niż woda utrzymuje się na powierzchni. Pod lodem przy dnie woda ma stałą temperaturę ok. 4 C zapewniając rybom warunki do przeżycia. Mir As 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Dzięki, wszystko się wyjaśniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Wersja 1.1 jest dostępna - elroy, proszę o aktualizację z http://amapea.pl/toolkit_ver_1_1.xls Jakie zmiany? ujednoliciłem sposób obliczania %, dodałem przeliczanie jednostek wagowych i objętościowych oraz przeliczanie ilości słodu, ekstraktów płynnych, suchych itp itd. poza tym dodany jest kalkulator długosci węża piwnego a także obliczanie koloru piwa i brzeczki na podstawie barwy słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się