mateos Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Mam jeszcze uwagę dotyczącą korekcji areometru, najniższa temp. to 15°C, drugi pomiar Blg przeważnie robię w 8-10°C i do pełnego szczęścia brakuje mi zakresu od 0 do 14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Mam pytanie odnośnie kalkulatora barwy brzeczki: 1. Z zasypu 5kg słodu jasnego 5EBC + 0.4kg crystal 200EBC na 20L wychodzi mi SRM=2 a moje osobiste doświadczenie to SRM 8-12. 2. Zasyp 4kg x 5EBC + 1kg x 25EBC monach. II + 0.3kg x 80EBC caramunich wychodzi SRM=1 czyli kolor ryżowego lagera a przecież piwa marcowe o mniejszej ilosci monachijskiego mają barwę 6-7SRM. Czy ta formuła jest poprawna?? Ten kalkulator http://www.brewersfriend.com/srm-calculator/ podaje wyniki zgodne z moimi wynikami empirycznymi. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Mam pytanie odnośnie kalkulatora barwy brzeczki: 1. Z zasypu 5kg słodu jasnego 5EBC + 0.4kg crystal 200EBC na 20L wychodzi mi SRM=2 a moje osobiste doświadczenie to SRM 8-12. 2. Zasyp 4kg x 5EBC + 1kg x 25EBC monach. II + 0.3kg x 80EBC caramunich wychodzi SRM=1 czyli kolor ryżowego lagera a przecież piwa marcowe o mniejszej ilosci monachijskiego mają barwę 6-7SRM. Czy ta formuła jest poprawna?? Ten kalkulator http://www.brewersfriend.com/srm-calculator/ podaje wyniki zgodne z moimi wynikami empirycznymi. się sprawdzi w wolnej chwili dlaczego tak jest - jak wspomniałem na początku nie jestem autorem tych formuł więc nie gwarantuję wyników. być może są różne formuły używane do tego samego, jedne są lepsze od drugich - po to tez jest forum by mozna było ocenić ich przydatność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Znudziło mi się szukać róznych kalkulatorów w necie więc postanowiłem to co znalazłem i uważałem za użyteczne przetrzymać w jednym miejscu - sporządziłem jeden plik .xls, w którym mozna znaleźć rózne fajne rzeczy . Dodatkowo może sie przydać tym co nie korzystają z netu :rolleyes: toolkit zawiera niektóre opisy w języku angielskim (z braku czasu) ale większość jest przystosowana dla przeciętnego piwowara. aby zacząć używać potrzebne są niektóre dane (jak blg, temp, kg zasypu) czyli coś co każdy zna i ma. dodatkowo należy mieć ustawienia regionalne na English (United States) - przy pozostałych tak naprawdę nie testowałem więc może zadziałać. podobnie w przypadku korzystania z systemów innych niż MS. W paru przypadkach nie wiem kto jest autorem kalkulatora więc prosze o update. Jeśli ktoś uzna, że warto dodać coś nowego niech również da znać. Hasło do edycji jest ustawione, dla sprytnych będzie łatwe Acha, plik znajduje się tu: http://www.piwo.org/...olkit_ver_1.xls Czy będzie można pobrać ten plik z jakiejś nowej lokalizacji? Bo ten nie wchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Tak, mam plan w weekend ukończyć dział plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Czy będzie można pobrać ten plik z jakiejś nowej lokalizacji? Bo ten nie wchodzi. Afgan, przed chwilką pobrałem z http://amapea.pl/toolkit_ver_1_1.xls amap podał tę lokajkę w poście #25 Edytowane 6 Stycznia 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Nowa wersja tymczasowo do pobrania: http://amapea.pl/toolkit_ver_1_2.xls Dodałem 'Uproszczony schemat produkcji piwa' oraz 'Parametry działania enzymów' w zasadzie dla początkująch piwowarów, ale i starszym sie przyda Swiaderny, Shooter i Jejski 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cougarek Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Hasło do edycji jest ustawione, dla sprytnych będzie łatwe Chyba jestem niepełnosprytny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Zaktualizowana wersja do pobrania w plikach piwo.org-u Jacki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 W nowej wersji dodałem Zymofermy - nie mam niestety zbyt wiele doświadczenia z tymi drożdżami więc jeśli ktoś byłby chetny do opracowania charakteru poszczególnych szczepów byłbym wdzięczny (opracowania PL lub EN). Dodatkowo przydałoby sie dodać do jakich stylów mozna je stosować.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 w nowej wersji dodałem drożdże AB Mauri. Szkodą, że nie ma chetnych do podzielenia się wiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Odnosnie drozdzy Mauribrew, tutaj znajduje sie troche info: http://www.aussiehomebrewer.com/forum/index.php?showtopic=62669&hl=Mauribrew (jez. ang) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) jak widzę pomysł się spodobał i już 500 osób skorzystało :beer: :beer: :beer: :beer: Edytowane 22 Marca 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Czy mógłbyś dorzucić jeszcze objętość dekoktu? Myślę że po Twoim poprawieniu będzie przydatne. Tu jest plik i dyskusja w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. amap Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 zrobione - wersja 1.6 dostępna do pobrania. oprócz kalkulatora dekoktu dodałem schematy zacierania dekokcyjnego i kalkulator ilości komórek drożdżowych elroy, wilko, pablo i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Robisz kawał dobrej roboty! Tyle informacji zebranych w jednym miejscu, ładnie i przejrzyście przedstawionych wymaga słów uznania. Oczywiście kolejny plusik dla Ciebie Wpisujesz się w pełni w dewizę piwo.org "zrobiłeś coś fajnego to się podziel, a inni będą mieli prościej" W czasach gdzie wszyscy są nastawieni tylko na branie, nasze forum to jedna z ostatnich perełek normalnych ludzkich zachowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 nowa wersja w 'plikowni' - - dodano korekcję odczytu refraktometra po fermentacji - dodano przykładowy profil sensoryczny uwarzonego piwa ojej jejski, wzruszyłem się Rosolis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Nie wiem czy to tylko problem u mnie, ale przez to ze toolkit jest zabezpieczony haslem przed modyfikacja nie moge go wcale otworzyc w open office. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Musisz zapisać jako ODS Samael 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 u mnie działa pod oo i nawet nie pyta się o hasło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) u mnie działa pod oo i nawet nie pyta się o hasło Ktora wersje masz zainstalowana? Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez JakubS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Chyb 3.0 ale nie jestem pewny bo mam nakładkę firmową... Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Chyb 3.0 ale nie jestem pewny bo mam nakładkę firmową... Ok zainstalowalem najnowsza dostepna wersje. Toolkit sie otwiera natomiast niemozliwe jest korzystanie z kalkulatorow. Proba zmiany jakiejkolwiek wartosci konczy sie komunikatem : "Dokument otwarty w trybie tylko do odczytu." Edit: Po zapisaniu jako ODS wszystko dziala ok. Dzieki Jejski! Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez JakubS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 wersja 1.8 dostępna do pobrania tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Znowu poprawka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się