szop007 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 A, to TRS. Dzięki Gabe. http://www.masala.com.pl/p2284,kolendra-coriander-whole-300g.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 nie rozumiem po co zamawiać jakieś kolendry z internetu skoro w każdym sklepie jest. zwracam uwagę, że można kupić kolendrę jako nasiona do sadzenia, bo jako przyprawa (tez nasiona) to jak na mój gust jest prażona. ps. a testował ktoś dodawanie natki kolendry? ciekawe co by wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 nie rozumiem po co zamawiać jakieś kolendry z internetu skoro w każdym sklepie jest. Zrozumiesz jak kupisz tą wyżej wymienioną - ta w torebkach /sklepowa/ kamis, prymat itd. to kolendra hgw czyli na pewno nie indyjska, /mówia że marokańska czy jakaś tam/ a różnica jest kolosalna i w wyglądzie i w aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Ta ze sklepu ma aromat pietruszkowy, indyjska cytrusowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 O ja cię, mam pietruszkowego wita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 bo jako przyprawa (tez nasiona) to jak na mój gust jest prażona. Jest prażona. Prażenie pomaga wydobyć głębię smaku i aromatu , nie tylko w kolendrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 ktoś tu się nabiera na jakość danej rzeczy, że niby zależy od marki produktu. lol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 To nie marka, tylko gatunek kolendry !!! W poniedziałek zabrakło mi i musiałem zmieszać z taką sklepową, ziarna są co najmniej o połowę mniejsze, a aromat o połowę słabszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 ktoś tu się nabiera na jakość danej rzeczy, że niby zależy od marki produktu. lol Przyprawa , przyprawie nierówna , są po prostu lepsze i gorsze. Marka produktu też ma znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 a kolendra z Homebrewing http://www.homebrewing.pl/kolendra-30g-p-293.html jest OK? indyjska czy marokańska? taka w pełni aromatyczna czy półaromatyczna? przymierzam się do Wita na ardenach... przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 pewnie wyrosła taka dużo, bo to słynne Indyjskie GMO a co jeśli receptura, o którą sie opierasz wykorzystywała marokańską kolendre a ty używasz indyjskiej?? wyjdzie ci jakiś bezstylowiec a nie wit bubuś tja marka jakiegokolwiek produktu jest po to marką żeby kosztowała drożej. bo przecież kazdy by wolał telefon z japcokiem niż jakiegoś no name'a made in china. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 pewnie wyrosła taka dużo, bo to słynne Indyjskie GMO a co jeśli receptura, o którą sie opierasz wykorzystywała marokańską kolendre a ty używasz indyjskiej?? wyjdzie ci jakiś bezstylowiec a nie wit bubuś tja marka jakiegokolwiek produktu jest po to marką żeby kosztowała drożej. bo przecież kazdy by wolał telefon z japcokiem niż jakiegoś no name'a made in china. Na telefonach się nie znam , ale z przyprawami pracuję ponad 20 lat i uwierz mi marka na znaczenie , niestety cena też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 a kolendra z Homebrewing http://www.homebrewi...-30g-p-293.html jest OK? indyjska czy marokańska? taka w pełni aromatyczna czy półaromatyczna? O producenta zapytaj Dori , co do aromatu to można go poprawić prażąc przed miażdżeniem (do piwa oczywiście bez tłuszczu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 bo przecież kazdy by wolał telefon z japcokiem niż jakiegoś no name'a made in china. Nie generalizuj bo ja nie chcę żadnego urządzenia od Apple nawet za darmo. To przereklamowany badziew, który tylko ładnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 tak przy okazji - we wrocławiu w magnolii znajduje sie sklep 'kuchnie świata' - kolendra trs 100g za 4,50PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 tak przy okazji - we wrocławiu w magnolii znajduje sie sklep 'kuchnie świata' - kolendra trs 100g za 4,50PLN Dzięki za cynk! Swego czasu kupiłam kolendrę z Kamisa, ale nie wiedziałam, że daje posmaki "pietruszkowe". Jeszcze nie warzyłam wita, a chciałabym, żeby wyszedł jak najlepszy w smaku, więc chętnie zakupię kolendrę polecaną w dyskusji przez doświadczonych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gustaw Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Odświeżę troszkę kotleta... czy orientuje się ktoś gdzie w Krakowie można kupić kolendrę indyjską? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrny Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ja kupuję w Galerii Krakowskiej. Sklep z przyprawami z całego świata (obok KFC). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gustaw Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 dzięki za info. Wybiorę się tam jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 W sieci Alma również kupisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Hej właśnie szczęśliwie zakupiłem 100g kolendry TRS. Na opakowaniu jest napisane, że przed zmiażdżeniem można kolendrę uprażyć z odrobiną cukru - czy ktoś tego próbował? Zwiększa toto efektywność przyprawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Z cukrem jak z cukrem, ale prażenie zawsze wydobywa więcej aromatu z przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) O dłuższego czasu używałem tej: http://allegro.pl/ko...2725206504.html Kolendra ma napisane kraj pochodzenia Polska i jest bardzo aromatyczna. Osobiście bym radził nie mielić ani jej, ani żadnej innej przyprawy. Z całą brzeczką gotowanie przez 30 minut zaledwie 15g powoduje przekolendrowienie, które z wiekiem będzie się cofać, natomiast gotowanie przez ostatnie 5 minut wydobywa głównie aromat i niweluje mydlaność oraz pikantność kolendry, nie mniej jednak wtedy trzeba dłużej czekać, żeby to wyszło w smaku. Edytowane 30 Października 2012 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Tu jest tania z tanią przesyłką. Może to jakaś podróbka, ale sprawdzę: http://allegro.pl/show_item.php?item=2681570166 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Kupiłem kolendrę z Kamisu i Prymatu, każda w opakowaniu 15g, niemielona. Kamis pachnie cytrusami, Prymat szynką, marynata do mięs. Na obu kraj pochodzenia "Polska", czyli nie wiadomo jaki to gatunek. Nie odważyłem się wsypać tej prymatowej, poszedł tylko kamis- nie żałuje, brzeczka pachnie obiecująco. Pisze, żeby ktoś się na Prymat nie naciął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi