Jump to content

Kolendra do Wita

ijon

Recommended Posts

Witam

Planuje w najbliższym czasie uwarzyć WITa. Do tej pory zaopatrywałem się w kolendrę w HB teraz nie mogę jej znaleźć w żadnym sklepie dla piwowarów. Szukam bo ktoś na forum pisał, że ta dostępna w sklepach jest marokańska i piwo dostaje od nich szynkowych posmaków i bardziej odpowiednia jest indyjska. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć tej indyjskiej. Może ktoś poradzi z jakiego źródła mogę zdobyć odpowiednią znaczy się tę indyjską, no chyba że wszędzie sprzedają taką samą a to był chwyt marketingowy:) ?

Ja stosuje kolendrę z Kamisa i żadnych szynkowych ani dziwnych posmaków nie wyczuwam. Nie wiem czy to marokańska czy indyjska, szczególnie mnie to nie interesowało, a piwo wychodzi bardzo dobre.

• 4 weeks later...

ku przestrodze: Kupiona kolendra mielona z firmy TRS (dostepna chyba na calym swiecie, produkowana w indiach) po otwarciu nie pachniała jak żadna kolendra jaka miałem okazje spożywać. w zasadzie nie pachniała w ogóle jak kolendra. bardziej jak jakiś rosołek w kostce lub zwietrzała mieszanka przypraw. dużo gotuje potraw kuchni indyjskiej i arabskiej a w nich kolendra to jeden z głównych składników.

no i tu pytanie. czy kolendra indyjska ma totalnie inny zapach od tej kolendry którą mozna kupić w polskich sklepach? dotychczas wszystkie kolendry ktore kupowalem, nie ważne z jakiej firmy, pachniały podobnie.

TRS_Dhania_Powder.jpg

Edited by marekbogdanski

Używałem kolendry indyjskiej z firmy Royal Brand, dostępnej w Almie. Ma bardzo intensywny zapach, ale nie ma w wątpliwości, że to kolendra. Widzę, że kupiłeś już zmieloną. Myślę, że już lepiej kupić zwyczajną kolendrę i samemu zmielić w dniu warzenia.

Staram się nie kupować żadnych mielonych przypraw! Porównajcie ceny mielonych i niemielonych. Przeważnie te drugie są nieco droższe, jak myślicie dlaczego? ;) Jeszcze jedno, świeżo zmielone znaczy nie zwietrzałe.

Staram się nie kupować żadnych mielonych przypraw! Porównajcie ceny mielonych i niemielonych. Przeważnie te drugie są nieco droższe, jak myślicie dlaczego? ;) Jeszcze jedno, świeżo zmielone znaczy nie zwietrzałe.

Znajomy pracował w firmie, która sprzedaje przyprawy. Do pieprzu mielonego dodają popiół, żeby go było więcej :/

• 3 months later...