Skocz do zawartości

Jaki gar...


raffe

Rekomendowane odpowiedzi

Gdybym to ja kupował, to z nierdzewki.

 

Co do aluminium można wyczytać co następuje (z FAQ na stronie browamator.pl)

 

Czy duży aluminiowy kocioł (jakie się kiedyś używało do gotowania bielizny) może być stosowany do zacierania i warzenia? Czy aluminium nie zaszkodzi smak owi piwa? Czy trzeba go jakoś specjalnie przygotować? Czy potrzebna jest przykrywk a?

Odpowiedź

Aluminium (polska nazwa GLIN) pod względem przewodnictwa cieplnego jest dużo lepszym materiałem niż stal (zwłaszcza nierdzewna) ! Nadaje się na kocioł warzelny / zacierny. Kilka lat temu podejrzewano aluminium o indukowanie choroby Alzheimera ale dalsze badania tych podejrzeń nie potwierdziły więc można je stosować bez obaw. Jedyna poważna wada aluminium to brak odpornosci na alkaliczne/zasadowe srodki myjące. Garnka nie należy zatem szorować proszkami, bo aktywnosć czyszcąca tychże oparta jest zwykle na węglanach. Odpornosć mechaniczna wyrobów z glinu jest względnie niewielka ale to nie ma znaczenia w piwowarstwie domowym (małe naczynia). Owszem, przykrywka jest niezbędna. Gotowanie prowadzimy zwykle w kotle w 3/4 przykrytym, a zacier podczas tzw. postojów (przerw) też powinien być przykryty

 

 

Czy w naczyniach wykonanych z miedzi lub aluminium (stare beczki do piwa) można przeprowadzać proces fermentacji???

Odpowiedź

 

W aluminium zdecydowanie można ( w niektórych browarch stosowano kadzie fermentacyjne właśnie z Al). Są one jednak trudne do utrzymywania w czystosci, bo aluminium reaguje z alkalicznymi srodkami czyszczącymi) Z miedzią (Cu) trzeba być ostrożniejszym, bo podwyzszone stężenie jonów miedzi w brzeczce działa toksycznie na drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie dalej jak 4 dni temu zakupiłem gar do warzenia.

Stal kwasoodporna, bardzo mocne,dobre wykonanie,solidny, 50 l.,przeznczony do wszelkiego rodzaju źródeł ciepła,nawet do indukcji,producent Kapp,miejsce zakupu Makro (przepraszam za kryptoreklamę,ale nie wiem jak inaczen to ująć :D )

Powiem tak,warzyłem koźlaka na ceramicznej płycie :) i musze powiedzieć,że nawet pomimo tego , doskonale przewodził ciepło, doskonale trzymał temperaturę, utrzymanie czystości o niebo lepsze niż przy emaliowanym, no i nie trzeba się martwic o odbicie emalii od wewnątrz.

Konkludując-same plusy,ale (no tak,zawsze musi byc jakieś "ale" ) problemem jest cena 500 zł z pokrywką...

Zdaję sobie sprawę,że cena może powalać,ale myślę,że jest to inwestycja na lata.

Jutro postaram się zamieścić zdjęcia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.