raffe Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Od dluzszego czasu zastanawiam sie nad garem nad ktorym mam spedzic "kawal" zycia. Jak myslicie czy jednk aluminiowy z pokrywka,czy nierdzewnyz pokrywka -czytam w ksiazce z lat 70 ze aluminowy,ale nie wiem dzisiaj minelo juz prawie 40 lat wiec jak myslicie ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Gdybym to ja kupował, to z nierdzewki. Co do aluminium można wyczytać co następuje (z FAQ na stronie browamator.pl) Czy duży aluminiowy kocioł (jakie się kiedyś używało do gotowania bielizny) może być stosowany do zacierania i warzenia? Czy aluminium nie zaszkodzi smak owi piwa? Czy trzeba go jakoś specjalnie przygotować? Czy potrzebna jest przykrywk a? Odpowiedź Aluminium (polska nazwa GLIN) pod względem przewodnictwa cieplnego jest dużo lepszym materiałem niż stal (zwłaszcza nierdzewna) ! Nadaje się na kocioł warzelny / zacierny. Kilka lat temu podejrzewano aluminium o indukowanie choroby Alzheimera ale dalsze badania tych podejrzeń nie potwierdziły więc można je stosować bez obaw. Jedyna poważna wada aluminium to brak odpornosci na alkaliczne/zasadowe srodki myjące. Garnka nie należy zatem szorować proszkami, bo aktywnosć czyszcąca tychże oparta jest zwykle na węglanach. Odpornosć mechaniczna wyrobów z glinu jest względnie niewielka ale to nie ma znaczenia w piwowarstwie domowym (małe naczynia). Owszem, przykrywka jest niezbędna. Gotowanie prowadzimy zwykle w kotle w 3/4 przykrytym, a zacier podczas tzw. postojów (przerw) też powinien być przykryty Czy w naczyniach wykonanych z miedzi lub aluminium (stare beczki do piwa) można przeprowadzać proces fermentacji??? Odpowiedź W aluminium zdecydowanie można ( w niektórych browarch stosowano kadzie fermentacyjne właśnie z Al). Są one jednak trudne do utrzymywania w czystosci, bo aluminium reaguje z alkalicznymi srodkami czyszczącymi) Z miedzią (Cu) trzeba być ostrożniejszym, bo podwyzszone stężenie jonów miedzi w brzeczce działa toksycznie na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Nie dalej jak 4 dni temu zakupiłem gar do warzenia. Stal kwasoodporna, bardzo mocne,dobre wykonanie,solidny, 50 l.,przeznczony do wszelkiego rodzaju źródeł ciepła,nawet do indukcji,producent Kapp,miejsce zakupu Makro (przepraszam za kryptoreklamę,ale nie wiem jak inaczen to ująć ) Powiem tak,warzyłem koźlaka na ceramicznej płycie i musze powiedzieć,że nawet pomimo tego , doskonale przewodził ciepło, doskonale trzymał temperaturę, utrzymanie czystości o niebo lepsze niż przy emaliowanym, no i nie trzeba się martwic o odbicie emalii od wewnątrz. Konkludując-same plusy,ale (no tak,zawsze musi byc jakieś "ale" ) problemem jest cena 500 zł z pokrywką... Zdaję sobie sprawę,że cena może powalać,ale myślę,że jest to inwestycja na lata. Jutro postaram się zamieścić zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Dobra inwestycja ja kiedyś już pisałem o garach w M są nawet 100 litrowe. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Tak są tyle,że kosztują 1200 zł... Muszę przyznać,że nawet się nad takim zastanawiałem,ale zrezygnowałem,ze względu na konieczność zastosowania pompy albo wiercenia miejsca na kran... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się