zgoda Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 No to ja wody biorę w okolicach pół litra, syrop nie jest zauważalnie gęściejszy od wody/piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Ja robię w ok 300ml wody i nie zauważyłem różnic w nagazowaniu. Po wlaniu rozpuszczonego cukru przelewam brzeczke wężykiem, tak, że powstaje wir i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Sypta cukier bezpośrednio do butelek. Po co sobie komplikować zycie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Jacer nie martw się, teraz butelkuję po kilkanaście piw z jednej warki i też grzecznie sypię glukozę do butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Myślę ze tak standardowo coś 130g na 20l piwa 130 g cukru, czy glukozy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Myślę ze tak standardowo coś 130g na 20l piwa 130 g cukru, czy glukozy?? I cukru i glukozy nie rozgraniczam to raptem parę gram różnicy przy tej ilości, w sumie dawka zależy od piwa /stylu/ jaki robisz np. w belgach daje ok. 70-90g i tez rozpuszczam w 300ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giker127 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Witam nie chcialem zakladac nowego tematu a ten znalazlem w szukajce i mam pytanie odnosnie roztworu cukru: Czy jest jakas roznica oprocz gestosci jesli rozpuszcze np.150g cukru w 200ml czy 400ml wody ( jesli uzyje 200 to do kazdej butelki dam po 5 ml a 400 to 10 ml ,cukru chyba w kazdej butelce powinno byc tyle samo w obu przypadkach , zakladajac ze bedzie 40 butelek) Na 1 stronie kolega dal instrukcje jak zrobic roztwor pisze njapierw wsypac a potem gotowac a czy mozna najpierw ja przegotowac potem odmierzyc np 400 ml i wsypac 150g cukru ostudzic i do butelek lub uzyc wody zrudlanej niegazowanej i w niej rozpuscic cukier? pytam poniewaz dzis w moim pierwszym piwie sypalem cukier do butelek co bylo meczace i po zalaniu piwem nie rozpuscilo sie wszystko dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Jak rozpuścisz cukier w wodzie to ostudź i dodaj do całości piwa, a potem delikatnie wymieszaj. Po co się bawić w rozlewanie do butelek syropu cukrowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Co ma na celu ostudzenie syropu? Ja leję syrop do fermentora (do którego później zlewam piwo przed rozlaniem do butelek) bezpośrednio po zakończeniu dłuższego gotowania - co by nie miał czasu czegoś złapać z powietrza przed wymieszaniem z młodym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 I to piwo na ten wrzątek lejesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Tak, właśnie sobie zdałem sprawę że prawdopodobnie ubijam tym drożdże w ok. 10% zielonego piwa, czy poza tym są jakieś inne negatywne skutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Poza tym nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giker127 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Dziekuje za odpowiedz nastepnym razem napewno ulatwi mi to sprawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Piszecie, ze dajecie 130 -150 g glukozy / cukru rozpuszczonej/go w wodzie na 20l piwa to na 0,5l (40 butelek) wychodzi nie licząc wody odpowiednio 3,25g /3,75g glukozy/cukru . A tu tak wyczytałem z WIKI Surowiec do refermentacji można sypać bezpośrednio do butelek używając miarki (lub też ewentualnie łyżeczki), na 0,5l będziemy potrzebować około 4g cukru lub glukozy. No to jak to się ma, które piwo będzie lepiej nagazowane skoro piszecie, że syropem lepiej robić refermentacje ?!!! A może syrop z (cukrem / glukoza) jest lepszy bo już cukier rozpuszczony? No drodzy specjaliści o co tu chodzi i kto ma racje a może ja coś pokręciłem i źle myślę Edytowane 3 Grudnia 2012 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Ja zawsze czekam aż syrop ochłodzi się do temperatury butelkowanego piwa. Trwa to trochę, ja garnek z syropem wkładam do miski z wodą i wodę zmieniam kilka razy, teraz jak jest zimno to wystarczy wystawić na dwór na parę godzin. Dodawanie wrzątku do zielonego oprócz tego, że zabija drożdże (pewnie nie wszystkie tylko jakaś część), to jeszcze pozbawia piwo pewnej ilości rozpuszczonego dwutlenku węgla, więc trudno będzie utrafić w celowane nagazowanie. Edit: Piszecie, ze dajecie 130 -150 g glukozy / cukru rozpuszczonej/go w wodzie na 20l piwa to na 0,5l (40 butelek) wychodzi nie licząc wody odpowiednio 3,25g /3,75g glukozy/cukru . A tu tak wyczytałem z WIKI Surowiec do refermentacji można sypać bezpośrednio do butelek używając miarki (lub też ewentualnie łyżeczki), na 0,5l będziemy potrzebować około 4g cukru lub glukozy. No to jak to się ma, które piwo będzie lepiej nagazowane skoro piszecie, że syropem lepiej robić refermentacje ?!!! A może syrop z (cukrem / glukoza) jest lepszy bo już cukier rozpuszczony? No drodzy specjaliści o co tu chodzi i kto ma racje a może ja coś pokręciłem i źle myślę Sypanie cukru bezpośrednio do butelek jest dopuszczalne, mniej z tym roboty, ale ta metoda ma wady, bo do jednej butelki ci się sypnie więcej a do drugiej mniej, przez co może być różne nagazowanie. Dzięki syropowi (nie za gęstemu), cukier ci się rozpuści równomiernie w piwie, poza tym ewentualne znajdujące się w nim bakterie zostaną zabite. Obliczając surowiec do nagazowania trzeba patrzeć też na temperaturę rozlewu. Stwierdzenie, że do każdego piwa daje się 130-150g cukru to zbyt duży skrót myślowy. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) No jak mam miarkę to raczej jak się postaram to tyle samo mogę wsypać do każdej butelczyny . A czy cukier/ glukoza mogą być zarażone? nie wiem może, ale czy komuś się zdarzyło że cukrem zainfekował piwo? ( tylko jak tu stwierdzić, że to cukier a nie brudna rurka do przelewu). Dużo tu niejasności Edytowane 3 Grudnia 2012 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 No jak mam miarkę to raczej jak się postaram to tyle samo mogę wsypać do każdej butelczyny . A czy cukier/ glukoza mogą być zarażone? nie wiem może, ale czy komuś się zdarzyło że cukrem zainfekował piwo? ( tylko jak tu stwierdzić, że to cukier a nie brudna rurka do przelewu). Dużo tu niejasności Chyba za mało wypiłem. Nie wierzę w to co widzę. Co Ci jeszcze napisać? Już widzę, że korko_czong starał się naprawdę cierpliwie, ale czego jeszcze potrzebujesz? Syrop poza równomierniejszym nagazowaniem pozwala na możliwość szerszego zróżnicowania nagazowania. Spróbuj nasypać do każdej butelki 2,4 g cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giker127 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 No jak mam miarkę to raczej jak się postaram to tyle samo mogę wsypać do każdej butelczyny . ja tak sypalem w niedziele (moja 1 warka) sypalem rowna miarke starannie ale po zalaniu piwem butelki polowa cukru sie rozpuscila a czesc nie i zalegala na dnie i delikatne obracanie butelka nic nie dalo dlatego uwazam ze zrobienie tego syropu jest chyba lepsza sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) No jak mam miarkę to raczej jak się postaram to tyle samo mogę wsypać do każdej butelczyny . A czy cukier/ glukoza mogą być zarażone? nie wiem może, ale czy komuś się zdarzyło że cukrem zainfekował piwo? ( tylko jak tu stwierdzić, że to cukier a nie brudna rurka do przelewu). Dużo tu niejasności Chyba za mało wypiłem. Nie wierzę w to co widzę. Co Ci jeszcze napisać? Już widzę, że korko_czong starał się naprawdę cierpliwie, ale czego jeszcze potrzebujesz? Syrop poza równomierniejszym nagazowaniem pozwala na możliwość szerszego zróżnicowania nagazowania. Spróbuj nasypać do każdej butelki 2,4 g cukru? NO MOŻE ZA MAŁO ALBO OKO JUŻ MASZ ZA BARDZO CZERWONE. PO CO MI 2,4G CUKRU JAK MAM WSYPAĆ 4G I MAM DO TEGO MIARKĘ A NIE Wierzę ŻE STRZYKAWKĄ ODMIERZASZ BARDZO DOKŁADNIE jak masz sie tu złościć i wyżywać to idź się jeszcze piwa napij dziekuje Edytowane 4 Grudnia 2012 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Nie denerwuj się nie krzycz i czytaj ze zrozumieniem. Fidel Ci podał przykład. W tej chwili masz sypać 4gr, ale to nie reguła. Inne piwo inna ilość. Dostaniesz wyliczenie na 2,4gr i ja już nie bardzo wiem jak to nasypać bezpośrednio do butelek. Syrop Ci ten problem rozwiąże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 pewnie tak ale tylko wlewany do całego piwa i potem po wymieszaniu rozlewany do butelek bo nawet starając się nie każda butelka jest nalana to tej samej wysokości piwkiem . sorki ale nie lubię jak sie na mnie krzyczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 NO MOŻE ZA MAŁO ALBO OKO JUŻ MASZ ZA BARDZO CZERWONE. PO CO MI 2,4G CUKRU JAK MAM WSYPAĆ 4G I MAM DO TEGO MIARKĘ A NIE Wierzę ŻE STRZYKAWKĄ ODMIERZASZ BARDZO DOKŁADNIE jak masz sie tu złościć i wyżywać to idź się jeszcze piwa napij dziekuje Czytaj ze zrozumieniem i trochę zluzuj. Krzyki możesz sobie zostawić na kogo innego i na inne forum. Wszyscy powyżej usiłowali Ci pomóc, ale niestety nie czytasz co Ci napisali, albo nie rozumiesz. Nic nie odmierzam strzykawką. Jak już się uspokoisz, to poczytaj o stylach piwnych i skup się na części w której pisze się o wysyceniu. 4 gramy cukru na butelkę to nie jest piwowarski standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) jak Czytaj ze zrozumieniem i trochę zluzuj. Krzyki możesz sobie zostawić na kogo innego i na inne forum. Wszyscy powyżej usiłowali Ci pomóc, ale niestety nie czytasz co Ci napisali, albo nie rozumiesz. Nic nie odmierzam strzykawką. Jak już się uspokoisz, to poczytaj o stylach piwnych i skup się na części w której pisze się o wysyceniu. 4 gramy cukru na butelkę to nie jest piwowarski standard. no to pojechałeś dzięki bardzo mi pomogłeś!!!!!!!!! i dzięki że nie zabiłeś za moją nie wiedzę panie!!! jak widzisz że coś jakoś nie tak rozumuje i wiesz gdzie mnie odesłać to wyślij link a nie jedziesz po mnie jak po łysej kobyle ale co przecież jestem cienieas i GOLD EKSPERT można nie ok koniec tematu Edytowane 4 Grudnia 2012 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 no to pojechałeś dzięki bardzo mi pomogłeś!!!!!!!!! i dzięki że nie zabiłeś za moją nie wiedzę panie!!! 1. robienie syropu z cukru do refermentacji jest bardziej racjonalne od sypania cukru wprost do butelki i Fidel dobrze Ci radził; 2. rzuć okiem na opisy stylów piwa - zorientujesz się, że niektóre wymagają niższego nagazowania (np. bittery) a inne większego (np. weizeny); ma to podłoże historyczne ale przede wszystkim smakowe; 3. większość receptur może podawać sugerowaną ilość surowca do refermentacji (cukier, glukoza, fruktoza, miód, itd.) ale możesz też skorzystać z kalkulatorów, np. takiego: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?15348995#tag , jest po angielsku, ale dość prosty; w pierwszym polu do wyboru masz style piwa i podane pewne wartości nagazowania; 4. odpowiednią ilość cukru wsyp do gara, zalej wodą i zagotuj; wlej schłodzony syrop do piwa zlanego z cichej i dobrze wymieszaj czymś zdezynfekowanym; rozlewaj np. kranem z zaworem grawitacyjnym i kapsluj; nie potrzebujesz już kręcić flaszkami; 5. ten sposób daje gwarancję, że dasz naprawdę odpowiednią ilość cukru do refermentacji, będzie on prawidłowo wymieszany w piwie i flaszki równo nagazowane; ponadto - zauważ - że nie będziesz miał obawy o infekcje pochodzące z cukru (jeżeli takie są); Myślę, że mógłbyś ochłonąć i .... po prostu zachować się elegancko wobec Kolegów z forum. Bądź co bądź dzielą się z początkującymi swoim doświadczeniem z tego hobby, a niektórzy robią to wiele lat. Ale czy i jak to zrobisz - Twoja sprawa. lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) no to pojechałeś dzięki bardzo mi pomogłeś!!!!!!!!! i dzięki że nie zabiłeś za moją nie wiedzę panie!!! 1. robienie syropu z cukru do refermentacji jest bardziej racjonalne od sypania cukru wprost do butelki i Fidel dobrze Ci radził; 2. rzuć okiem na opisy stylów piwa - zorientujesz się, że niektóre wymagają niższego nagazowania (np. bittery) a inne większego (np. weizeny); ma to podłoże historyczne ale przede wszystkim smakowe; 3. większość receptur może podawać sugerowaną ilość surowca do refermentacji (cukier, glukoza, fruktoza, miód, itd.) ale możesz też skorzystać z kalkulatorów, np. takiego: http://hbd.org/cgi-b...ml?15348995#tag , jest po angielsku, ale dość prosty; w pierwszym polu do wyboru masz style piwa i podane pewne wartości nagazowania; 4. odpowiednią ilość cukru wsyp do gara, zalej wodą i zagotuj; wlej schłodzony syrop do piwa zlanego z cichej i dobrze wymieszaj czymś zdezynfekowanym; rozlewaj np. kranem z zaworem grawitacyjnym i kapsluj; nie potrzebujesz już kręcić flaszkami; 5. ten sposób daje gwarancję, że dasz naprawdę odpowiednią ilość cukru do refermentacji, będzie on prawidłowo wymieszany w piwie i flaszki równo nagazowane; ponadto - zauważ - że nie będziesz miał obawy o infekcje pochodzące z cukru (jeżeli takie są); Myślę, że mógłbyś ochłonąć i .... po prostu zachować się elegancko wobec Kolegów z forum. Bądź co bądź dzielą się z początkującymi swoim doświadczeniem z tego hobby, a niektórzy robią to wiele lat. Ale czy i jak to zrobisz - Twoja sprawa. Mam mały problem z tym kalkulatorem.Na tą chwile 'warzę' piwa, bez konkretnej receptury więc ciężko określić ich styl.Jak obliczyć w takim wypadku cukier do refermentacji? Edytowane 4 Grudnia 2012 przez AG1929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się