Lusterko87 Opublikowano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Tak się złożyło że przegapiłem Pierwszą rocznicę zabawy z piwowarstwem domowym, która rozpoczęła się 18 października zeszłego roku :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Browar wzbogacił się w mieszadło od Shootera i rdzeń do mieszadła od Pani Doroty :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Warka #11 Obershlesien 11,5 Blg spadło do 1 Blg. Zabutelkowana z użyciem 160 gram zwykłego cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Warka #12 Wit "mgła nad Katowicami" 2,1kg Pils po 300g słodu pszenicznego i pszenicy niesłodowanej 1,6 kg płatków pszennych błyskawicznych 30g Marynki z prywatnej uprawy 20g Kolendry zmielonej 50 g skórki z pomarańczy Hiszpańskiej BLG ? nie wiem chłodzi się. Objętość ? około 22 L St. Anger 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) BLG na zatrzymało się na 11, w fermentatorze wylądowało 21 litrów słodkiej brzeczki zasczepionych rehydratem Breferm Blanche Piwo zacierane było wg schematu : 50* 10' 65*40' 72* 30' Edytowane 18 Listopada 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Browar wzbogacił się o 3 nowe tanko-fermentatory - 30 litrowe z plastiku (alepiwo.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Wydział planowania produkcji i modernizacji mojego browaru rozważały zakup taboretu gazowego Tylko wydział księgowości ( czyli moja LP) nie wiem czy to zaakceptuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Czyżby kociołek się zepsuł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Nie, ale jego słabość mnie dobija...niby 2000 Watt ale słabo... chciałem go przerobić na ciągle grzanie i dorzucić nurka..ale przekalkulowałem i chyba idę w gaz Negocjacje z LP idą w dobrym kierunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Taboret to diabelska moc, 50l potrafi wyskoczyć z garnka a co dopiero mniejsze ilości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Teraz się zastanawiam nad modelem... jest kilka fajnych z bajerami - termopara i zapalarka cena w granicach 170-200 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Ja kupiłem taki, sprzedają też w rozsądnej cenie zestaw przyłączeniowy, model który jest z jednego kawałka blachy (tzn. nóżki nie są przykręcane). Nie ma bajerów, uważam że są zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Ja kupiłem taki, sprzedają też w rozsądnej cenie zestaw przyłączeniowy, model który jest z jednego kawałka blachy (tzn. nóżki nie są przykręcane). Nie ma bajerów, uważam że są zbędne. Jak jest z legalnością stosowania takich taboretów w pomieszczeniach ? Teoretycznie na pudełkach napisane mają "Stosować tylko na zewnątrz", można to jakoś obejść żeby było poprawnie politycznie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Hmm takimi taboretami chyba w mieszkaniu nie da się grzać, jak to u Was wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Jak jest z legalnością stosowania takich taboretów w pomieszczeniach ? Moim pomieszczeniem jest garaż. Dla taboretu gazowego trzeba zapewnić odpowiednio wydajną wentylację (były nawet wyliczenia na forum, poszukaj). W praktyce, u mnie, odbywa się to przez otwarcie na oścież drzwi w garażu. Ale nie zaśmiecajmy koledze jego zapisków, jak coś przenieście pytanie do odpowiedniego wątku. Edytowane 27 Listopada 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) Warka #12 Wit "Mgła nad Katowicami" przelana do butelek. Blg spadło do 2. Refermentacja 160 gram zwykłego cukru. Próbkę z menzurki wypiłem i smak prawie jak oryginalny Hoegaarden ;D Edytowane 28 Listopada 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Ja kupiłem taki, sprzedają też w rozsądnej cenie zestaw przyłączeniowy, model który jest z jednego kawałka blachy (tzn. nóżki nie są przykręcane). Nie ma bajerów, uważam że są zbędne. Teraz i ja mam taki - znaczy się w drodze jest - w sensie zamówiony Jak by ktoś kociołka z Lidla szukał...to PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Daj ogłoszenie na giełdę, pójdzie szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Dopóki taboret nie przyjdzie kociołek będzie w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Dzis próbowałem mojego Wita. Dobry, wysycenie lekkie/słabe. Piana szybko znika ale resztki zostają na szkle. Aromat mało pomarańczowe - pomimo użycia spooorej liczby pomarańczowych dodatków - choć goryczka w finale jest lkko pomarańczowa.. Ale to dopiero niecałe dwa tygodnie po butelkowaniu Browar wzbogacił się o taboret gazowy, a ciche i odległe marzenie to takie cuda : fermentor stożkowy z plastiku pojemność całkowita 60 litrów - choć na ebayu widziałem mniejsze. Problem jest taki że w Polsce takie cudo ciężko dostać. szukałem też producentów ale pewnie cenny bardziej kosmiczne niż te z UK. A może by który sklep piwowarski zastanowił się nad powiększeniem oferty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Witbier był super, pszenica trochę słabsza, jutro otwieram Bittera. Dzięki za świetne piwa, masz pkt za Wita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Miło mi słyszeć takie słowa z klawiatury doświadczonego piwowara :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Jak gęstwa? Kiedy ją uruchamiasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Pewnie po nowym roku dopiero..święta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 jako że nie było czasu to chciałbym się trochę pochwalić Dzięki uprzejmości forumowego kolegi Ikulos i jego żony dorobiłem wreszcie loga dla mojego browaru ! Logo nawiązuje do mojej "emigracji" Lech Jeszcze raz wielkie dzięki !! !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi