Skocz do zawartości

Browar Śląski Emigrant


Rekomendowane odpowiedzi

Taka mała smutna historia...

Idąc przez jedno z dużych Katowickich znalałem karton z butelkami po piwie "Niemieckim" z Lidla nie bacząc na okoliczności zabrałem cały karto do domu...do domu miałem dosyć spory kawałek...nim umordowany niesieniem tych butelek - w głebi duszy uradowany taka darmową niespodzianką...zauważyłem...że..butelki..są...na...zakręcanie !!! jakież było moje zdziwienie :( 18 butelek wylądowało w koszu na szkło...

 

Mała Rada dla osób szukających butelek w dziwnych miejscach - nie sprawdza się powiedzenie że jak za darmo to choćby się zrzygać :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Wczoraj odbyła się próba warki nr 8 czyli zestaw BA dry stout - ale robiony na słodko. Po 3 tygodniach refermentacji nadaje się do picia. Nagazowanie dosyć dobre, smak słodowy z wyczuwalna nutą kawowej wytrawności, i piękna chmielowa goryczką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zakupiłem odpowiednie materiały na deszczownicę - wzorowałem się na zapiskach i galerii Browaru ; Z dziejów Quo Vadis kolegi mcpol1 - wkrótce szczegółowa fotorelacja z montażu deszczownicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z lekkiej temperaturowej odwilży postanowiłem uwarzyć kolejna warkę - nr 9 - American India Pale Ale zestaw z BA

Skład zestawu BA AIPA 15,5°Blg: słód pale ale Weyermann® 2,6 kg,

słód karmelowy Carared® 0,2 kg,

słód karmelowy jasny Carapils® 0,2 kg,

chmiel goryczkowy Simcoe® (USA) 20 g (granulat),

chmiel aromatyczny Palisade (USA) 10 g (granulat),

chmiel aromatyczny Cascade (USA) 10 g (granulat)

, chmiel aromatyczny Citra® (USA) 10 g (granulat),

drożdże Safale US-05 11,5 g.

 

Zacieranie na lenia 67-64 °C przez ponad godzinę

Podgrzanie do 76°C i filtracja.

Wysładzanie do objętości 15 litrów a po chmieleniu zostało 11 litrów brzeczki. Zostawiałem sobie 2 litry rezerwy bez większego pomysłu na wykorzystanie.

Czasowo warzenie wyglądało tak ;

- 10,30 początek zacierania,

-11.48 - próba jodowa negatywna - podgrzewanie zacieru do 78°C

-12.05 przelanie do kadzi filtracyjnej - oplot.

-12.30 w kadzi jest 13 litrów zacieru.

-12.50 wysłodzone do objętości 15 litrów

-13.10 początek chmielenia.

-14.30 zakończenie chmielenia.

Chłodzenie siłami natury.

drożdże zadane w temperaturze 20°C

według wzoru wydajność powyżej 50%....

Warka wyszła planowa zgodnie założeniami producenta - 10 litrów 15 Blg chociaż według wzoru wydajność powyżej 50%....

Chociaż znawcy twierdzą że AIPA bez chmielenia na zimno to nie AIPA ale na pewno będzie dobre mocno chmielowe piwo w sam raz na koniec wakacji :)

 

A i smutna informacja..zbił mi się termometr ten szklany żółty z BA..a to przyspieszy zakup elektronicznego :D

Edytowane przez Lusterko87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 9 AIPA rozlana do butelek 29.07.2012 W ostatnią sobotę nie wytrzymałem i musiałem spróbować.. po prostu piękna warka ! wiadomo że nagazowanie po tygodniu szału praktycznie nie robi..ale ten aromat-ta goryczka..mmmm :D

 

Jak pisałem lub nie do kosza poszedł termometr szklany ten piwowarski... Więc pojawił się wydatek..ale na oku mam taki elektroniczny do spożywki z sondą z Alledrogo tu mała uwaga : w pewnym sklepie piwowarskim ten termometr z naklejką chyba belgijskiego czy Niemeickiego producenta kosztuje trochę ponad 80 zł a na alledrogo lekko ponad 37 złociszy... Jedna naklejka a jaka różnica....

 

Informacja dla piwowarów z Podkarpacia i/lub woj. Śląskiego. Planuje zakupy w Słodowni Strzegom czy jest ktoś chętny na większe zamówienie ?

Edytowane przez Lusterko87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie...aż tak to nie mam kawałek drogi. Myślę ze jak zamówię większą ilość i więcej ludzi będzie chętnych to koszty się rozłożą. A ceny w Strzegomiu nawet z kosztami przesyłki są dosyć konkurencyjne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nowy termometr elektroniczny już kupiony teraz tylko czy będzie poprawnie wskazywał temp...jak będzie dobrze wskazywał to trzeba sondę odpowiednio zabezpieczyć.

Piwo z zeszłego sezonu się kończy w zastraszającym tempie....

Oby się już w miarę chłodniej robiło aby zacząć sezon ;)

Słody prawie zamówione troszkę ponad 40 kg.Sezon planuję głównie na prostych zasypach,no i może kilka trudniejszych przepisów to witbiery , oraz koźlaki pójdą pod naukę warzenia. Chciałbym dekocji spróbować....

Do surowców dołączą Wyeasty, Danstary. Niemieckie i angielskie chmiele i gwiazdę wśród chmieli Citra :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc korzystając z wyprzedaży w sklepie Hand-bro.pl zakupiłem po okazyjnych cenach surowce na sezon. Więc ma liste magazynową wpisujemy :

Drożdże:

- Wyeast Irish Ale 1084

- Belgian Abbey 1212?

- Scottish Ale 1728

- MauriBrew WEISS 1433 (Polecone przez Jejeskiego)

 

Chmiele :

-Brewers gold 6,5 %alfa 100g szyszka

-Challenger 6,5 %alfa 100g szyszka i 100g granulat

-East King Goldings 6,5 %ak 50g granulat.

 

Słody Castel Malting :

-Monachijski 80EBC 5 kg

-Crystal 150EBC 1kg

- Melanoidowy 1Kg

 

No i mam zamiar kupić słód pszeniczny,Pale Ale, Monachijski,żytni i jakieś barwiące.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Słody z Strzegomia jadą :

ale ale - 25 kg

monachijski typI - 5 kg

monachijski typII - 5 kg

pszeniczny - 5 kg

karmel czek. 400 - 3 kg

W sumie na sezon mam 50 kg słodów a pewnie i jakieś jeszcze dojdą :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś pierwsza w sezonie jesien - lato 2012-2013 warka numer X Dunkel weizen - Pszeniczne ciemne

Zasyp: pszeniczny, pilzneński,monachijski typ II, Carawheat®, pszeniczny czekoladowy oraz słód monachijski typ II. chmiel Lubelski aromatyczny, drożdże WB-06

18 litrów 13 Blg

Schemat zacierania :

46* - 10 minut

68-64* 65 minut - negatywna, dodanie czekoladowego słodu 10"

78* Mash out

Filtracja i od razu grzanie brzeczki, chmielenie ;

20 g 10'

2 porcje po 10 g po 50 i 75 minutach.

Z uwagi iż za wczesnie zacząłem grzać straciłem na parowaniu i stracilem około 2 litrów gotowej brzeczki - no i chłodzenie chłodnicą do 30* C 20 minut

efekt ? 18 litrów 13 BLG...

Na pocieszenie dodam że już po kilku godzinach ładni pracowało.

 

Nowy nabytek w moim browarze - termometr z Ikei ;)

Edytowane przez Lusterko87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Śrutownik po próbach dobrze mieli :D za niedługo będą zdjęcia. BS2 prawie opanowany - funkcje podstawowe. Jutro kolejna porcja słodów będzie zakupiona :D

W sobotę warzenie piwa na własnej recepturze ( no może trochę BS2 pomógł ) :D Będzie to piwo wzorowane ba Bitterze ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magazyn pęka w szwach - jak na moje skromne warunki.

Chmiele :

-Fugles 100g

- Haaertau 100

- Target 100g

- Tettnanger 100g (szyszki )

Słody :

-Żytni 1.5 kg

- Biscut 1kg

- Amber 5 kg (Castel Malting)

Drożdże :

Hella-Bock Wyeast

Mauribrew : Ale i Lager

US-04 i 05

W sobotę warzymy ObershlesienAle :D

Edytowane przez Lusterko87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Dunkelweizen powędrowała do butelek.

Warka #11 Obershlesien Czyli wariacja na temat EPA

 

Zasyp :

Słód Pale Ale Strzegom 3,2kg

Słód Monachijski Strzegom 0,5 kg

Słód karmelowy 150g

Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg

 

Chmiel goryczkowe Challenger 30g Iunga 10gr( szyszka - od Mateosa)

Chmiel Aromatyczny EKG 30 gr Sybilla 20gr ( szyszka - od Mateosa)

 

Drożdże S-04

 

Zacieranie 8 litrów wody + łyżka gipsu 90' 68-62*

 

Wysładzania na raty do objętości 22 l

 

Gotowanie na pewno godzinę czasu - nie mierzyłem. Chmiele goryczkowe w 10 i 15 minucie gotowania Aromatyczne w 50 i 60 minucie. i mech irlandzki.

W fermentatorze wylądowało 20.5 litra brzeczki o Blg 11,5

 

 

 

Z uwagi na braki surowców do Wita odwiedziłem sklep alepiwo.pl i kupiłem kilka drobiazgów.

Słód Pils litovel 5kg

Drożdże Breferm Blanche

ekstrakt jasny WES na startery

dodatkowy kranik, wężyk silikonowy

No i zakupiłem sobie książkę Znakomite Piwa wydawnictwo Browamator.

Edytowane przez Lusterko87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.