Skocz do zawartości

Browar Śląski Emigrant


Rekomendowane odpowiedzi

Majówka pszczelarzy - ponoć ;P Czy to ważne jak się nazywa ? ;)

 

Wygoda raz, a szacun na "dzielni" - bezcenne ;)

Tu na wsi zawsze jest dyżurny kierowca z kombiakiem wiec transport bez obaw. Chłodzenie ? damy radę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dawno mnie tu nie było...

Ale warzymy warzymy warzymy :D

Ryżowe IPA 16,5 Blg (receptura Piotra Kowalskiego z alepiwo.pl) [dzieki Piotr jeszcze raz ;) ]

warka XVIII

Objętość 22 l wydajność 65%

Zasyp :

Pils 3,6 kg ( słód z Optimy...dramat....tyle osadów białkowych i takiego obfitego porzełomu to dawno nie było...

Płatki ryżowe Błyskawiczne 1,8 kg

Płatki pszenne błyskawiczne 0,4 kg

Mosaic 50g gran.

Citra 35g gran.

Fuglles 20g gran.

Sybilla 50g szyszki.

Drożdże US-04.

Mech Irlandzki.

 

Zacieranie :

na leniwca 70' w 66-62°C

Mash out w 78* 10'

W trakcie zacierania sypłem 25g szyszki sybilli.

 

Wysładzanie :

do objętości gara.

Woda do wysładzania nachmielona 25g Sybilli ;)

 

Gotowanie 75' :

35g Mosaic w 10'

15g Citra w '15

15g Mosaic w 45'

20g Fugles w 45'

20g Cita w 70'2

2 łyżeczki uwodnionego mchu irlandzkiego na 15' przed końcem.

 

Chłodzenie : chłodnica wyciągnięta z czeluści magazynu ;)

Drożdże US-04 - rehydrat.

W oryginale był tylko Mosaic w ilości 50g ale stwierdziłem że dam większa mieszankę ;) Zamiast płatków pszenicznych Piotr dał pszenice niesłodowaną :)

Edytowane przez Lusterko87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Warka 19 Bezstylowiec na bazie słodów z Alepiwo.pl - dzięki Piotr !

Nazwa ; "wuszt 5 zł, kiełbasa 6 zł" 11Blg

Zasyp :4,4 kg słodów mieszanka - sam Piotr raczy wiedzieć co tam było ;)

400 g płatków orkiszowych

Challenger 40 g szyszek po 15' gotowania,

Tettnager 45 g szyszek na 15 ' przed końcem gotowania.

Drożdże S-33

:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka XX "Brune Izolbanda"

Zacieranie trwa

Zacieranie trwa

Zacieranie trwa

On ześrutował dawno je

stały pod regałem

miały melanoidy i wędzonki

i modne enzymy

Podszedł bliżej, podgrzał je

tak, to będzie ona

wymarzona cud wędzonka

może nawet urbock

 

Chłopak zdobył się na gest

skoczył po enzymy

jak to cudo rusza się

jaki kolor skrobi

 

Filtracja trwa

Wysładzanie trwa

Filtracja trwa

 

Teraz albo nigdy

myśli chłopak, już nie może

będzie filtracja,

bardzo szybka

trzymaj kciuku

czekam przy fermentorze

A na płycie wysłodziny

big rozczarowanie

bo bez citry jest chmielenie

Tylko polskie i germańskie

 

Gotowanie trwa

chmielenie trwa

chłodzenie trwa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka XXI "Pilsner Oiquell " Czyli czeska Desitka :)

zasyp :

Pils optima 3.6 kg.

Magnum/sybilla

Lubelski na aromat.

Zacieranie na lenia :)

Gęstwa w34/70 :)

Edytowane przez Lusterko87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Warka 22#

TT czyli przesunięcie między magazynowe ;)

4,2 kg Monachijskiego.

1,5 Pale Ale

300g Biscut

300g Crystal.

250 żytni

Skoro sprzątanie magazynu to...Marcowe

Drożdże pójda Helles Bock

Chmielenie magnum, lubelski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A to są drożdże wydawane jako private collection Wyeast 2487 Hella Bock ? Jeśli tak to info tutaj pewnie będzie znikome bo drożdże bardzo niszowe, szukaj po amerykańskich stronach jeśli ten język nie jest Ci obcy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz patrzę i ten szczep to jest odpowiednik WLP 833, którego używałem. Zaglądne do notatek.

 

Edit.

Robiłem na nich Maibocka i Portera Bałtyckiego (jest nawet w depozycie). Ogólnie całkiem przyjemne drożdże, do słodowych, pełnych piw.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #22 zabutelkowana.

Warka#23 Ryżowa IPA vol.2

Zasyp:

Pils IREKS 3,0 kg

Pale Ale 1,2kg

Zakwaszający 0,5kg

Płatki ryżowe 0,2kg

Płatki pszenne 0,4kg

Chmiel Citra 20g

Simcoe 60g

Summer 50g

Drożdże Danstar Nothingam :)

Zacieranie na lenia 63-66°C

Chmielenie:

citra i 20g Simcoe od początku,

w 20' 20g Simcoe

w 45' 20g simcoe

w 50' 25g summer

w 60'25g summer.

Wyłączenie palnika - gotowanie równo 60'.

Chłodzenie siłami natury.

Drożdże zadane do napowietrzonej brzeczki w temp.30°C

W sumie wyszło 22 litry.

Rano drożdże ładnie pracowały na 10cm czapie drożdży :D

Wydajność uzyskałem w okolicach 71% ( mój rekord).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.