Lusterko87 Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Majówka pszczelarzy - ponoć ;P Czy to ważne jak się nazywa ? Wygoda raz, a szacun na "dzielni" - bezcenne Tu na wsi zawsze jest dyżurny kierowca z kombiakiem wiec transport bez obaw. Chłodzenie ? damy radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) Dawno mnie tu nie było... Ale warzymy warzymy warzymy Ryżowe IPA 16,5 Blg (receptura Piotra Kowalskiego z alepiwo.pl) [dzieki Piotr jeszcze raz ] warka XVIII Objętość 22 l wydajność 65% Zasyp : Pils 3,6 kg ( słód z Optimy...dramat....tyle osadów białkowych i takiego obfitego porzełomu to dawno nie było... Płatki ryżowe Błyskawiczne 1,8 kg Płatki pszenne błyskawiczne 0,4 kg Mosaic 50g gran. Citra 35g gran. Fuglles 20g gran. Sybilla 50g szyszki. Drożdże US-04. Mech Irlandzki. Zacieranie : na leniwca 70' w 66-62°C Mash out w 78* 10' W trakcie zacierania sypłem 25g szyszki sybilli. Wysładzanie : do objętości gara. Woda do wysładzania nachmielona 25g Sybilli Gotowanie 75' : 35g Mosaic w 10' 15g Citra w '15 15g Mosaic w 45' 20g Fugles w 45' 20g Cita w 70'2 2 łyżeczki uwodnionego mchu irlandzkiego na 15' przed końcem. Chłodzenie : chłodnica wyciągnięta z czeluści magazynu Drożdże US-04 - rehydrat. W oryginale był tylko Mosaic w ilości 50g ale stwierdziłem że dam większa mieszankę Zamiast płatków pszenicznych Piotr dał pszenice niesłodowaną Edytowane 20 Lipca 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 słód z Optimy...dramat....tyle osadów białkowych i takiego obfitego porzełomu to dawno nie było... Taki urok tego słodu, też tak miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 20g Fugles w 45' Przepraszam ale mały błąd się wkradł to nie był chmiel Fugles tylko Tetnager Ten słód kupiłem z ciekawości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Ryżowe IPA rozlane ! Piękny kolor, aromat, smak Piwo z 16,5 Blg spadło do 3,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Warka 19 Bezstylowiec na bazie słodów z Alepiwo.pl - dzięki Piotr ! Nazwa ; "wuszt 5 zł, kiełbasa 6 zł" 11Blg Zasyp :4,4 kg słodów mieszanka - sam Piotr raczy wiedzieć co tam było 400 g płatków orkiszowych Challenger 40 g szyszek po 15' gotowania, Tettnager 45 g szyszek na 15 ' przed końcem gotowania. Drożdże S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Warka XX "Brune Izolbanda" Zacieranie trwa Zacieranie trwa Zacieranie trwa On ześrutował dawno je stały pod regałem miały melanoidy i wędzonki i modne enzymy Podszedł bliżej, podgrzał je tak, to będzie ona wymarzona cud wędzonka może nawet urbock Chłopak zdobył się na gest skoczył po enzymy jak to cudo rusza się jaki kolor skrobi Filtracja trwa Wysładzanie trwa Filtracja trwa Teraz albo nigdy myśli chłopak, już nie może będzie filtracja, bardzo szybka trzymaj kciuku czekam przy fermentorze A na płycie wysłodziny big rozczarowanie bo bez citry jest chmielenie Tylko polskie i germańskie Gotowanie trwa chmielenie trwa chłodzenie trwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Poetyczna warka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Nowe logo i wędzonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Warka XXI "Pilsner Oiquell " Czyli czeska Desitka zasyp : Pils optima 3.6 kg. Magnum/sybilla Lubelski na aromat. Zacieranie na lenia Gęstwa w34/70 Edytowane 23 Listopada 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 W sumie to nie wyszła..mi desitka ale osm... ale za to 24 litry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Wędzonka zabutelkowana w sumie 52 butelki w tym 46 półlitrowych Desitka (osm) przelana na cichą, jak na pierwszego Pilsa to jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Desitka zabutelkowana ponad 2 skrzynki napitku - choć nie wiem czy przy tej dluuugiej( blisko miesiąc) cichej coś się nie przyplątało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 U mnie ostatnio cicha była ze 3 czy 4 miesiące i nic się nie stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 3 letnie Hellenki na karuzeli - może będzie z tego Marcowe/dortmunder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Warka 22# TT czyli przesunięcie między magazynowe 4,2 kg Monachijskiego. 1,5 Pale Ale 300g Biscut 300g Crystal. 250 żytni Skoro sprzątanie magazynu to...Marcowe Drożdże pójda Helles Bock Chmielenie magnum, lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Helles Bock ładnie pracują już drugi tydzień..piana jeszcze wysoko...ma ktoś z tymi drożdżami doświadczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 A to są drożdże wydawane jako private collection Wyeast 2487 Hella Bock ? Jeśli tak to info tutaj pewnie będzie znikome bo drożdże bardzo niszowe, szukaj po amerykańskich stronach jeśli ten język nie jest Ci obcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 To widzę że chyba niepotrzebnie je odpalałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Teraz patrzę i ten szczep to jest odpowiednik WLP 833, którego używałem. Zaglądne do notatek. Edit. Robiłem na nich Maibocka i Portera Bałtyckiego (jest nawet w depozycie). Ogólnie całkiem przyjemne drożdże, do słodowych, pełnych piw. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ooo super - dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Kolejne 3 letnie Wyeast-y idą na karuzele - te się trochę napracują - Belgian Abbey II (propagator) w przeciwieństwie do aktywatorów bardzo szybko i mocno napuchły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Belgi na karuzeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Warka #22 zabutelkowana. Warka#23 Ryżowa IPA vol.2 Zasyp: Pils IREKS 3,0 kg Pale Ale 1,2kg Zakwaszający 0,5kg Płatki ryżowe 0,2kg Płatki pszenne 0,4kg Chmiel Citra 20g Simcoe 60g Summer 50g Drożdże Danstar Nothingam Zacieranie na lenia 63-66°C Chmielenie: citra i 20g Simcoe od początku, w 20' 20g Simcoe w 45' 20g simcoe w 50' 25g summer w 60'25g summer. Wyłączenie palnika - gotowanie równo 60'. Chłodzenie siłami natury. Drożdże zadane do napowietrzonej brzeczki w temp.30°C W sumie wyszło 22 litry. Rano drożdże ładnie pracowały na 10cm czapie drożdży Wydajność uzyskałem w okolicach 71% ( mój rekord). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Warka 23 zabutelkowana Goryczka na słusznym poziomie No i may stratę - areometr się stłukł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się