korzen16 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 No i may stratę - areometr się stłukł... Bywa i to dość często - obecnie na stanie mam jeden używany i trzy całkiem nowiótkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 @Korzen16 powiem Ci w zaufaniu że kilka dni temu przez myśl przelaciał mi cytowany przez Cibie wątek - ale sobie tłumaczyłem że mnie to nie dotyczy Widocznie wykrakałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Widocznie wykrakałem Więdźmin, po prostu więdźmin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Warka 25# Stout wędzony 16Blg... "SESJA". Założenie miało być 12-13 Blg stout'a wędzonego wyszło 16Blg) Zasyp: Wędzony 2,5kg Pale Ale 2,5kg Żytni 0,25kg Carafa II 0,15kg Jęczmień palony 0,30kg Crystal i czekoladowy po 0,10kg. Chmiel: Challenger szyszki 6,5ak 40g. Drożdże:Scotish Ale starter. Zacieranie na lenia 65' 60minut Na ostatnie 10 minut dodane słody ciemne, wysładzanie do objętości gara. Gotowanie 60' 1 porcja chmielu w 5 minucie druga porcja po 40 minutach gotowania, chłodzenie siłami natury. Zacieranie zaczęło się od niespodzianki - utopienie sondy z termometru, błędna temperatura, straciłem ponad półgodziny czasu..ale miałem zapasowy termometr i poszło juz z górki. Zakładane 12-13 blg nie wyszło tylko 16..myślałem że starszy słód (PA) jest słabszy enzymatycznie i będzie mniejsza wydajność...a tu taka niespodzianka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Warka# 26 APA 21 litrów, 14 blg - choć w założeniu miało być bezstylowo. Chociaż z prawdziwą APA będzie miało mało wspólnego. Gozdawa US west coast fermenci że aż miło W sumie to miał być bezstylowiec....ale...surowce poniekąd wskazują na Americam Amber Ale.Pale ale jest? - jest!Słód karmelowy jest? jest słód amberAmerykański chmiel jest? jest - 40 gr simcoe i odrobina na goryczkę Brewers Golda - wiem mało amerykański.Amerykańskie drożdże są? Tak!Zacierany na wytrawnie? wytrawnie 66-63°C przez godzinę.Alepiwo wiem że miałem rezygnować z powszechnej amerykanizacji piw - ale muszę te hamerykańskie surowce wyrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się