PiwoszNiepasteryzowany Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. 18 grudnia zabutelkowałem prawie 40 butelek z dodatkiem glukozy krystalicznej na refermentację. W piwnicy gdzie są butelki jest ok 17oC. Po miesiącu planuje przystąpić do konsumpcji jednak całości nawet z pomocą kumpli nie zdołam wypić. Stąd pytanie. Jaką ilość czasu piwo w butelkach może leżeć w piwnicy żeby nadawało się do spożycia. Piwo oczywiście niepasteryzowane Edytowane 26 Grudnia 2011 przez elroy literówka w tytule Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Dwa posiedzenia z kumplami i zapasów nie będzie Piwo spokojnie może czekać na degustację, jeżeli jest prawidłowo dofermentowane i nagazowane to czas liczymy w miesiącach. Poczytaj wiki, warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 (edytowane) ja piłem 7 letnie i dawało radę Poczytaj wiki, warto. na razie to może być ciężkie Edytowane 26 Grudnia 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Witam. 18 grudnia zabutelkowałem prawie 40 butelek z dodatkiem glukozy krystalicznej na refermentację. W piwnicy gdzie są butelki jest ok 17oC. Po miesiącu planuje przystąpić do konsumpcji jednak całości nawet z pomocą kumpli nie zdołam wypić. Stąd pytanie. Jaką ilość czasu piwo w butelkach może leżeć w piwnicy żeby nadawało się do spożycia. Piwo oczywiście niepasteryzowane 40 butelek to Ci się tylko tak zdaje że to dużo. Nie czekaj tylko zacieraj następną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 40 butelek to Ci się tylko tak zdaje że to dużo. Nie czekaj tylko zacieraj następną warkę. Popieram. U mnie minimum to ; jedna warka dojrzała, druga dojrzewa, trzecia fermentuje, czwartą przygotowuję do zacierania. Trzeba zachować ciągłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 ja jak nie mam przynajmniej 150 litrów na fermentacji to czuję się nieswojo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Moje piwa pięcioletnie w smaku są dobre. Terminem się nie musimy przejmować. Ważniejsze mieć odpowiednie zapasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoszNiepasteryzowany Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Dzięki. Popieram robienie zapasów. Właśnie dlatego pytam o czas jaki piwo może sobie leżeć i czekać na wypicie. A tak swoja drogą to już się zabieram za kolejną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Ja staram się wypić w ciągu roku, te mocniejsze, jak "belgi", portery, koźlaki, mogą stać dłużej, ale też nie do przesady. Nie ma co pobijać rekordów przetrzymania w piwnicy, bo pijalne niby jest, ale w smaku pustki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 ja jak nie mam przynajmniej 150 litrów na fermentacji to czuję się nieswojo w rzeczy samej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Człowiek się dwa tygodnie zagapi i trzeba w sklepie kupować (fuj) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 "Warz aby pić,pij aby warzyć".Zasada piwowara.Niech piwa nigdy nie zabraknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się