Pitervader Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Na wstępie chcę wszystkich bardzo serdecznie powitać. Jestem tu nowy. To znaczy piszę pierwszy raz, ale czytam was od dawna. Nastawiłem swoje pierwsze w życiu piwo. Z brew-kitu oczywiście. Jest to Cooper's Australian Lager. Zainspirowany poradami ekspertów zamiast cukru użyłem puszki ekstraktu słodowego Brewferm jasnego. No i tu moje zaniepokojenie. Otóż kolor uzyskanego płynu jest mocno bursztynowy, a nie jasny, jakiego spodziewał bym się po Lagerze. Czy powodem ciemnego koloru jest dodatkowa puszka słodu?? Czy też w trakcie fermentacji piwo zjaśnieje?? Bardzo proszę o informacje, gdyż temat mnie ciekawi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Dodatek ekstraktu słodowego w większości przypadków przyciemni piwo. Niestety podczas fermentacji nic nie zjaśnienie. Ale nie przejmuj się, wyjdzie lepsze niż jasne z dodatkiem cukru Witaj na forum! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Nie przypominam sobie, żeby mi kiedykolwiek piwo zrobiło się jaśniejsze podczas fermentacji, ale może po prostu się zgapiłem. Wydaje mi się, że gdzieś widziałem, że w koncentracie ciężko uzyskać jasne kolory ze względu na proces technologiczny. No i w końcu: jeżeli producent planował kolor po dodaniu cukru, a Ty dodałeś czegoś ciemniejszego niż cukier (Brewferm jasny ma ok 8-10 EBC z tego co widzę), to siłą rzeczy wychodzi ciemniejsze niż miało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 dodajmy jeszcze subiektywne postrzeganie- piwo (czy brzeczka) w szklance wydaje się o wiele jaśniejsze niż to samo piwo (brzeczka) w garnku czy fermentatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Bardzo dziękuję za szybkie i rzeczowe odpowiedzi. Już teraz wiem że będę do was często zaglądał z mocą pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego tematu. Posiadam jeszcze jedną puszkę takiego samego Lagera. Kupiłem do niego kilogram ekstraktu słodowego w proszku. Tak żeby zobaczyć jaka będzie różnica smakowa między słodem w puszce a słodem w proszku. Czy po dodaniu takowego ekstraktu kolor również będzie ciemniejszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Kolor również będzie ciemniejszy, w porównaniu z cukrem, a czy ciemniejszy od tego w płynie to zależy czy ma większy EBC od tamtej puszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 mozesz tez sprobowac dodac extra jasny ekstrakt, np http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Ekstrakt_slodowy_Muntons_Extra_Light_-_Extra_Jasny_-_15_kg&przedm=6165633&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F164394%2F183072&sortuj=kod bedzie troszke jasniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Moje pierwsze piwko fermentuje już 7 dni. Cały czas bąbluje. Jak pobieram próbki do sprawdzenia Blg to są ładnie nagazowane. Blg spadło do 2. W przepisie napisane było że ma fermentować 5 do 7 dni. Moje jednak wygląda jak by potrzebowało jeszcze troszkę czasu. Temperatura fermentacji to 21°C. Czy przelać piwo na cichą fermentację, czy też dać mu jeszcze trochę czasu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 To daj mu trochę czasu. Jak Ci się Blg nie zmieni przez 3 dni to przelewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się