neversoft Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witam, wczoraj na szybko nastawiłem sobie brewkita "Muntons - Mexican Cerveza" ok. godziny 20:00. Zawsze rano już wszystko fajnie reagowało jak szalone, nieważne czy brewkit czy nastaw z samych surowców. Teraz jest inaczej. Sprawdziłem dzisiaj rano i nic nie bulkało. Zobaczyłem pod pokrywę i niby jakaś piana jest ale nie strasznie dużo i miejscami. Co może być nie tak? na instrukcji nie było nic o temp i przez moja nieuwagę (nie poszukałem na forum temperatury) nastaw miał 22 stopnie podczas dodawania drożdży. Dzisaij wyczytałem, ze powinien mieć od 18-20 stopni... ale nie chce mi się wierzyć, że to przez to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 No to nie wierz, że to dlatego, że masz różnicę 2 stopni A tak poważnie to poczekaj jeszcze dzień i zobaczysz co wtedy. Natura nie zna słowa "zawsze" Wczoraj też się martwiłem o start mojej warki, a dzisiaj rano z radością zauważyłem, że na powierzchni brzeczki znajduje się ogromna czapa piany. Piwowarstwo to też cierpliwość, więc poczekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Bulkadełko zepsute. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Prawdopodobnie zbyt dużo wody w rurce. CO2 nie daje rady jej przepchać i uchodzi sobie w nieszczelnościach pokrywy. Odlej wody by zakryła trochę dolne kolanko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neversoft Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Dzięki za odpowiedźi. Dzisaij sprawdziłem. Jest trochę painy ale rzadkiej i miejscami. Co do nieszczelności to wydaje mi się, że ich nie ma aczkolwiek użyłem nowego fermentatora i może coś jest nie tak jak powinno. Póki co będę czekał zobaczymy jak się rozwinie. coelian - fajnie, że ktoś ze Śląska Cieszyńskiego jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 coelian - fajnie, że ktoś ze Śląska Cieszyńskiego jest Jest nas tu więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Jest nas tu więcej Potwierdzam jest nas więcej (ale nie wszyscy oznaczyli się ponownie na mapie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Potwierdzam jest nas więcej (ale nie wszyscy oznaczyli się ponownie na mapie ) Ja bym powiedział jeszcze inaczej Na śląsku jest nas bardzo dużo, jaki by to nie był śląsk to piwowarów jest jak mrówków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Cześć Ja bym powiedział jeszcze inaczej Na śląsku jest nas bardzo dużo, jaki by to nie był śląsk to piwowarów jest jak mrówków A ja znam co najmiej jednego z podbeskidzia (prócz mnie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się