Zdrój Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Izraelska telewizja przyśle wkrótce do Warszawy chłopaka z Tel Avivu. Poszukiwany jest gospodarz - piwowar ze Stolicy, który weźmie gościa do domu na 3 dni. W tym czasie oprócz standardowych zajęć "z gościem z zagranicy" ma być m.in. warzone piwo domowe. W programie znajdą się też zapewnie wypady do lokalnych browarów restauracyjnych. Z tych 3 dni ma być zmontowany odcinek który następnie będzie pokazany w TV w Izraelu. Poszukiwana jest osoba, która nie bo się występów w TV Zainteresowanych proszę o kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Ale ciekawa akcja ! Trzymam kciuki ! שלום Edytowane 4 Stycznia 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Mam pytanie z nieco innej bajki (acz tylko nieco) Ostatnio przypadkowo w rozmowie na temat alkoholi (z muzealnikiem który był na świeżo po jakiejś wystawie związanej z judaikami) padło pytanie jak się ma piwo do wymogów koszerności i jakie rytualno- technologiczne zabiegi i wymagania są potrzebne przy produkcji alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Pewno żadne, wystarczy kwit od jakiegoś rabina i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zero kobiet na produkcji i Rabin musi uruchomić warzelnię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Pewno żadne, wystarczy kwit od jakiegoś rabina i już. Wymogi religijne to nie polskie urzędy Ten "kwit" musi stwierdzać dopełnienie odpowiednich reguł których rabin dopilnuje i te reguły mnie właśnie interesują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Te reguły to wpłacenie odpowiedniej ilości gotówki Było o tym na browarbizie, na początku lat 90tych każdy kto chciał dostawał kwit, stąd wysyp wódek koszernych itp. Myślę, że jak uruchomisz google to znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) jasne,pewnie ma jeszcze ten rabin dopłacić. ponoć każde piwo niesmakowe i bez dodatków jest koszerne,no możne poza świętem Pesach,bo wódki zbożowej nie wolno chyba pić w tym czasie to i piwa może też.. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Podobnie jak okresowy przegląd techniczny auta to danie w łapę... Pewnie cielęcina w śmietanie też może być koszerna na tej zasadzie. Mówimy o 2 różnych rzeczach, ja pytam o wymogi religijne a nie o praktyki oszustwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Jednym z wymogów jest aby na linii produkcyjnej nie pracowały kobiety. Choć znane są przypadki, że pracowały a i tak zakład miał certyfikat. Więc sam widzisz, że wszystko jest płynne. Przeszukałeś sieć za pomocą googla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Przeszukałeś sieć za pomocą googla? Tak ale znajduję ogólniki Niektóre produkty, aby były koszerne, nie mogą być wytwarzane lub sprzedawane przez nie-żydów, np. wino. Odrębną kategorią pokarmów i napojów są dopuszczone do spożywania w czasie świąt Pesach (kaszer le-Pesach); nie mogą one zawierać "chamecu". Wszystkie produkty i napoje powinny być produkowane pod nadzorem rabinatu, który sprawdza przestrzeganie tych reguł i wydaje stosowne certyfikaty. http://pl.wikipedia.org/wiki/Koszerno%C5%9B%C4%87 http://www.izrael.badacz.org/kultura/kosher.html http://the614thcs.com/index.php?id=27,67,0,0,1,0/ http://www.the614thcs.com/40.1330.0.0.1.0.phtml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Jednym z wymogów jest aby na linii produkcyjnej nie pracowały kobiety. Choć znane są przypadki, że pracowały a i tak zakład miał certyfikat. Więc sam widzisz, że wszystko jest płynne. Ano znane. Jak byłem kiedyś w Izraelu na uruchomieniach sam widziałem kilka kobiet pracujących na linii w firmie produkującej soki, napoje i koncentraty owocowe. Odbiegamy od tematu. Ziemek, dawaj go do Rzeszowa , będzie miał blisko do Leżajska . Ps. Dzięki za szybką przesyłkę, dzisiaj odebrałem od kuriera. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi