Krzysztof Płachta Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Witam! Chciałbym zacząć moją przygodę z piwowarstwem domowym, jednak nie posiadam żadnego pomieszczenia z temperaturą niższa niż pokojowa. Czy da się (jeśli tak - to jak) w moim wypadku przeprowadzać fermentację cichą i leżakowanie? Jedyną alternatywą jest 40 butelek w lodówce w temperaturze około 5-10 stopni. z góry dziękuję za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Cześć! http://www.piwo.org/topic/6227-bitter-fermentacja/ - pierwsza z brzegu dyskusja Czytamy forum! I bierzemy się za robotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Płachta Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Po pierwsze temat z podanego linku dotyczy fermentacji burzliwej - przez tydzień jestem w stanie upilnować temperaturę aby utrzymywała sie na stałym poziomie. Mnie zaś chodzi o fermentację cichą i leżakowanie gotowego piwa. Wyczytałem, że przez dwa dni świeżo rozlane piwo powinno stać w temperaturze pokojowej, a później w niższej przez resztę czasu. I tutaj pojawia się problem, bo utrzymywanie niskiej temperatury za pomocą butelek z lodem przez tak długi czas jest raczej dość kłopotliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Ja nie mam piwnicy, w lodówce brak miejsca. Żyję i warzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Po pierwsze temat z podanego linku dotyczy fermentacji burzliwej - przez tydzień jestem w stanie upilnować temperaturę aby utrzymywała sie na stałym poziomie. I to wystarczy, szczególnie przy piwach górnej fermentacji, potem już temperatura nie ma tak dużego znaczenia. Tak naprawdę, wystarczy jak upilnujesz temperaturę przez pierwsze trzy dni a wynik będzie zadowalający. Krzysztof Płachta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 robisz tyko górną fermentacje, fermentujesz w styropianach,trzymasz gotowe piwo w domu. z ilością pewnie nie poszalejesz,ale piwo zrobisz,lato na te zabiegi odpada,zostają chłodniejsze miesiące. Krzysztof Płachta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Lub jak masz miejsce w mieszkaniu to albo zrobić lodówkę styropianową albo kupić jakąś używaną zwykłą. Edytowane 18 Stycznia 2012 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Płachta Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Czyli rozumiem, że spokojnie świeżo rozlane piwo mogę przechowywać w temp. pokojowej, bez żadnej szkody dla niego? Dzięki wszystkim za bardzo szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Czyli rozumiem, że spokojnie świeżo rozlane piwo mogę przechowywać w temp. pokojowej, bez żadnej szkody dla niego? Tak, główna niedogodność takiego stanu rzeczy to przyspieszone starzenie się piwa: ~3 krotnie na kazde 10°C. Czyli piwo, które w 10°C byłoby dobre przez 6 miesięcy, w 20°C zestarzeje sie po dwóch. Krzysztof Płachta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Płachta Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Tak, główna niedogodność takiego stanu rzeczy to przyspieszone starzenie się piwa: ~3 krotnie na kazde 10°C. Czyli piwo, które w 10°C byłoby dobre przez 6 miesięcy, w 20°C zestarzeje sie po dwóch. Czyli jeśli po powiedzmy tygodniu w temp. pokojowej przeniósłbym do lodówki (około 5st. C) to dłużej będzie dobre i nie będzie to w żaden sposób dla piwa szkodliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Tak, jak już się nagazuje najlepiej jest piwo przechowywać w temepraturze możliwie jak najniższej Krzysztof Płachta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Tak, główna niedogodność takiego stanu rzeczy to przyspieszone starzenie się piwa: ~3 krotnie na kazde 10°C. Czyli piwo, które w 10°C byłoby dobre przez 6 miesięcy, w 20°C zestarzeje sie po dwóch. Dotyczy wszystkich piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się