leech Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Dotychczas w uwarzonych pszenicach nie podobał mi się zbyt duży osad drożdżowy w butelkach. W porównaniu z komercyjnymi pszenicami jest go o wiele za dużo i wydaje mi się, że tłumi banany i goździki. Nie chcę robić cichej żeby za mocno się nie wyklarowało. W jakim stopniu schłodzenie piwa do np. 0C wpłynie na klarowność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 a co ma ilość drożdży do klarowania,jak będziesz miał pól butelki osadu,wyklaruje się tak samo jakbyś tam miał jakoś ślad na dnie,zrób cichą i będzie gut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Przedłuż burzliwą o 3 dni i zobacz na ile się wyklaruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Przedłuż burzliwą o 3 dni i zobacz na ile się wyklaruje W sumie na burzliwej stoi od dwóch tygodni i ciężko stwierdzić czy wystarczająco się wyklarowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Przelej na cichą na trzy dni i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Przelej na cichą na trzy dni i będzie git. To jest chyba najlepszy kompromis i tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 A czym się różni przelanie na cichą na 3 dni od przedłużenia burzliwej o 3 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 farfocli z góry się pozbędzie jeżeli jakieś są,ja bym zostawił na tydzień . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Dla świętego spokoju dam na cichą żeby jakiegoś syfu nie złapać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Ja też mam pszenicę na już przedłużonej burzliwej i miałem nie robić cichej, ale po przeczytaniu tutaj wypowiedzi to już sam nie wiem. W sobotę pewnie pójdzie do butelek. To moja pierwsza pszenica i nie chciał bym też mieć za dużo osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Dla świętego spokoju dam na cichą żeby jakiegoś syfu nie złapać. Przez kombinowanie przy zlewaniu na cicha prędzej jakis syf złapiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Przez kombinowanie przy zlewaniu na cicha prędzej jakis syf złapiesz. Niby jakie kombinowanie. Od przeszło stu warek przelewam wszystko na cichą. Nie straszcie ludzi jakimiś wyimaginowanymi zagrożeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Dlaczego wyimaginowanymi? Czy nikt nigdy nie złapał infekcji przy przelewaniu na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 tak samo może ją złapać przy butelkowaniu czy pobieraniu próbek,więc nie ma co tak demonizować tej cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Dlaczego wyimaginowanymi? Czy nikt nigdy nie złapał infekcji przy przelewaniu na cichą? Ja nigdy. Jak się nie zakaziło na burzliwej to na cichej już się nic nie dzieje. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Nie ma co jej demonizować, bo nie jest to najwyższe zagrożenie infekcją jakie występuje w procesie piwowarskim, ale też nie jest tak, że żadne zagrożenie nie istnieje. Jest wiele wykrytych przypadków zakażenia przy przelewaniu piwa, i wiele więcej niewykrytych. Należy mieć to na uwadze i odpowiednio skalkulować ryzyko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Ja robiłem tak: po burzliwej zlewałem na tydzień cichej. Przed butelkowaniem, do pustego fermentora wlewałem syrop cukrowy do refermentacji i zalewałem to piwem z fermentora z cichą. Przez to ,osady po cichej zostały niewzburzone na dnie. W nowym, czystym fermentorze mogłem sobie już dokładnie wymieszac cukier z młodym piwkiem bez obawy że osady wzbyrzę. Tak jak tu piszą inni, nie złapałem żadnej infekcji przez to przelewanie. Nie ma co demonizować.... Butelek ostatnio teznie myje żadną chemią. Opłukane po wypiciu idą do skrzynki. Przed nalaniem piwka opłukuję tylko wodą i zalewam. Być może proszę się o kłopoty, ale mam już dość tego mozolnego mycia tych flaszek.... Wczoraj rozlałem drugą serię dunkelweizena. W jednej z butelek znalazłem pleśń na spodzie. Specjalnie mało dokładnie umyłem ową butelkę aby sprawdzić jaki bedzie efekt. Kopyr kiedys gdzies pisał, że po wypiciu jakiegoś "sklepowego" piwa dopatrzył sie na dnie sladów źle umytej butelki. Piwo jednak było niezakażone, bez skazy. Dowodzi to , że piwo przefermentowane nie jest wcale tak podatne na zepsucie jak się wydaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się